Przejdź do treści

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Przepisy Anety i Jana Kuroniów / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Mimo że nadal wielu osobom trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez mięsa, przybywa wielu zwolenników potraw bezmięsnych. I choć schabowy, pierogi z mięsem czy śledź nadal goszczą na polskich stołach, coraz częściej trafiają tam ich wegańskie odpowiedniki. Zdarza się więc, że pod jednym dachem mieszkają klasyczni mięsożercy i zwolennicy roślin jadalnych. Tak jest w przypadku Anety i Jaśka Kuroniów, których książka „Przy jednym stole” trafiła do księgarń 13 listopada. Specjalnie dla Was mamy kilka przepisów!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi

Sałatka z łososiem z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • sałata rzymska
  • 200 g łososia
  • 5 świeżych fig
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 120 g sera halloumi
  • 1/2 szklanki grzanek

Marynata do łososia:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/3 posiekanej papryczki pepperoni

Sos:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dobrej jakości
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
  2. Do oliwy dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i posiekaną papryczkę chili. Powstałą marynatą posmaruj łososia i wstaw na 15 minut do piekarnika. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Na patelni rozgrzej masło na małym ogniu i wysyp na nie cukier. Ułóż połówki fig płaską stroną na masło z cukrem. Smaż minutę, zwiększ gaz i przesuwając od czasu do czasu figi, smaż 2 minuty, do momentu skarmelizowania.
  4. Na patelni grillowej obsmaż ser halloumi na złotawy kolor z obu stron, pokrój go w kostkę.
  5. W misce wymieszaj dobrze wszystkie składniki sosu.
  6. Na porwaną sałatę rzymską wyłóż kawałki ryby, ser oraz karmelizowane figi. Całość polej sosem i posyp grzankami.

Porada: Warto zrobić więcej dressingu. Zamknij go w słoiku i przechowuj do tygodnia w lodówce. Raz dziennie warto takim słoikiem wstrząsnąć. Nie obawiaj się karmelizowanych fig, robi się je banalnie prosto, a możesz do tego wykorzystać cukier biały, muscovado, a nawet miód.

Wegański pasztet z ciecierzycy

Wegański pasztet z ciecierzycą z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy (nie wylewaj wody)
  • 3 łyżki oleju
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kuminu w ziarnach
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
  • 2 duże marchewki starte
  • ½ selera korzeniowego startego
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • (ew. pieprzu ziołowego)
  • 1 czubata łyżka pasty tahini
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 łyżeczek mielonego lnu + 2/3 szklanki gorącej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  • Smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, czosnek oraz kumin. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.
  • Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości.
  • Jeśli będzie przywierać, dolej trochę wody z gotowania ciecierzycy.
  • Połącz masę z odcedzoną ciecierzycą oraz pokrojoną natką pietruszki i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się, że nie uda się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment, aby je wyciągnąć). Możesz dolać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem i posypanych bułką tartą foremek. Piecz mniej więcej godzinę. Schłodź i wstaw do lodówki minimum na godzinę.

Porada: stara prawdą związaną z pasztetami jest fakt, że im więcej tłuszczu, tym bardziej są kremowe. W wersjach wegańskich jest podobnie. Dlatego jeśli nie trzymasz się sztywno liczby kalorii, to możesz dodać 2-3 łyżki oleju/oliwy.

Krem czekoladowy z aquafaby

Krem czekoladowy z aquafaby z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • 120 ml schłodzonej aquafaby
  • 4 łyżki syropu z agawy lub 3 łyżki syropu klonowego
  • 100 g wegańskiej czekolady
  • ziarna z ½ laski wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wlej aquafabę do miski i ubijaj mikserem przez kilka minut (czasami nawet do 8 minut). Dodaj syrop z agawy i używając silikonowej łopatki, delikatnie wmieszaj go w pianę.
  2. Czekoladę połam na kawałki, umieść w misce i roztop ją w kąpieli wodnej. Następnie odstaw ją na chwilę, aby odrobinę wystygła.
  3. Dodaj 1/5 aquafaby do czekolady i rozmieszaj. Następnie wlej masę do reszty aquafaby i bardzo delikatnie i powoli wmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozlej mus czekoladowy do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 90 minut (najlepiej ok. 2 godzin).
  4. Serwuj z owocami – najbardziej lubię taki mus z malinami.

Porada: Kąpiel wodna – wlej do rondla ok. 2 cm wody. Umieść miskę na rondlu tak, by dnem nie dotykała wody w garnku. Podgrzewaj wodę, cały czas trzymając miskę na rondlu. Mieszaj intensywnie czekoladę. Doprowadź do rozpuszczenia i od razu zdejmij z garnka.

„Przy jednym stole” Anety i Jana Kuroniów

Najnowsza propozycja kulinarnego małżeństwa jest przykładem tego, jak przeciwieństwa się przyciągają –także w kuchni. Może by rzec: „pięknie się różnią”. On jest miłośnikiem tradycyjnej kuchni. W jego jadłospisie często występują mięsa, ryby i nabiał. Ona z koeli jest rozmiłowana w warzywach i strączkach, szuka jak najzdrowszych rozwiązań, tworząc warzywne kompozycje z wyjątkowym charakterem.

W ich wspólnej książce czytelnicy znajdą zbiór stu autorskich przepisów. Każde danie zostało tu przygotowane w dwóch odsłonach –wegańskiej (zaproponowane przez Anetę) i z mięsem(to domena Jaśka). W pewnym sensie zatem możemy się przekonać, jak bardzo łączy nas stół. Nawet wówczas, gdy lubimy zupełnie inne rzeczy.

Opis i przepisy pochodzą od Wydawnictwa Burda Książki. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Kotlety jaglane z pieczarkami

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów