Przejdź do treści

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Tekst o przepisach Anety i Jana Kuroniów. Na zdjęciu: Kobieta trzymająca miseczkę sałatki - HelloZdrowie
Przepisy Anety i Jana Kuroniów / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mimo że nadal wielu osobom trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez mięsa, przybywa wielu zwolenników potraw bezmięsnych. I choć schabowy, pierogi z mięsem czy śledź nadal goszczą na polskich stołach, coraz częściej trafiają tam ich wegańskie odpowiedniki. Zdarza się więc, że pod jednym dachem mieszkają klasyczni mięsożercy i zwolennicy roślin jadalnych. Tak jest w przypadku Anety i Jaśka Kuroniów, których książka „Przy jednym stole” trafiła do księgarń 13 listopada. Specjalnie dla Was mamy kilka przepisów!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi

Tekst o przepisach Anety i Jana Kuroniów. Na zdjęciu: Talerz jedzenia na różowym podłożu - HelloZdrowie

Sałatka z łososiem z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • sałata rzymska
  • 200 g łososia
  • 5 świeżych fig
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 120 g sera halloumi
  • 1/2 szklanki grzanek

Marynata do łososia:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/3 posiekanej papryczki pepperoni

Sos:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dobrej jakości
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
  2. Do oliwy dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i posiekaną papryczkę chili. Powstałą marynatą posmaruj łososia i wstaw na 15 minut do piekarnika. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Na patelni rozgrzej masło na małym ogniu i wysyp na nie cukier. Ułóż połówki fig płaską stroną na masło z cukrem. Smaż minutę, zwiększ gaz i przesuwając od czasu do czasu figi, smaż 2 minuty, do momentu skarmelizowania.
  4. Na patelni grillowej obsmaż ser halloumi na złotawy kolor z obu stron, pokrój go w kostkę.
  5. W misce wymieszaj dobrze wszystkie składniki sosu.
  6. Na porwaną sałatę rzymską wyłóż kawałki ryby, ser oraz karmelizowane figi. Całość polej sosem i posyp grzankami.

Porada: Warto zrobić więcej dressingu. Zamknij go w słoiku i przechowuj do tygodnia w lodówce. Raz dziennie warto takim słoikiem wstrząsnąć. Nie obawiaj się karmelizowanych fig, robi się je banalnie prosto, a możesz do tego wykorzystać cukier biały, muscovado, a nawet miód.

Wegański pasztet z ciecierzycy

Tekst o przepisach Anety i Jana Kuroniów. Na zdjęciu: Talerz jedzenia na stole - HelloZdrowie

Wegański pasztet z ciecierzycą z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy (nie wylewaj wody)
  • 3 łyżki oleju
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kuminu w ziarnach
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
  • 2 duże marchewki starte
  • ½ selera korzeniowego startego
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • (ew. pieprzu ziołowego)
  • 1 czubata łyżka pasty tahini
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 łyżeczek mielonego lnu + 2/3 szklanki gorącej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  • Smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, czosnek oraz kumin. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.
  • Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości.
  • Jeśli będzie przywierać, dolej trochę wody z gotowania ciecierzycy.
  • Połącz masę z odcedzoną ciecierzycą oraz pokrojoną natką pietruszki i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się, że nie uda się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment, aby je wyciągnąć). Możesz dolać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem i posypanych bułką tartą foremek. Piecz mniej więcej godzinę. Schłodź i wstaw do lodówki minimum na godzinę.

Porada: stara prawdą związaną z pasztetami jest fakt, że im więcej tłuszczu, tym bardziej są kremowe. W wersjach wegańskich jest podobnie. Dlatego jeśli nie trzymasz się sztywno liczby kalorii, to możesz dodać 2-3 łyżki oleju/oliwy.

Krem czekoladowy z aquafaby

Tekst o przepisach Anety i Jana Kuroniów. Na zdjęciu: Miska kremu czekoladowego z łyżką - HelloZdrowie

Krem czekoladowy z aquafaby z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • 120 ml schłodzonej aquafaby
  • 4 łyżki syropu z agawy lub 3 łyżki syropu klonowego
  • 100 g wegańskiej czekolady
  • ziarna z ½ laski wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wlej aquafabę do miski i ubijaj mikserem przez kilka minut (czasami nawet do 8 minut). Dodaj syrop z agawy i używając silikonowej łopatki, delikatnie wmieszaj go w pianę.
  2. Czekoladę połam na kawałki, umieść w misce i roztop ją w kąpieli wodnej. Następnie odstaw ją na chwilę, aby odrobinę wystygła.
  3. Dodaj 1/5 aquafaby do czekolady i rozmieszaj. Następnie wlej masę do reszty aquafaby i bardzo delikatnie i powoli wmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozlej mus czekoladowy do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 90 minut (najlepiej ok. 2 godzin).
  4. Serwuj z owocami – najbardziej lubię taki mus z malinami.

Porada: Kąpiel wodna – wlej do rondla ok. 2 cm wody. Umieść miskę na rondlu tak, by dnem nie dotykała wody w garnku. Podgrzewaj wodę, cały czas trzymając miskę na rondlu. Mieszaj intensywnie czekoladę. Doprowadź do rozpuszczenia i od razu zdejmij z garnka.

„Przy jednym stole” Anety i Jana Kuroniów

Najnowsza propozycja kulinarnego małżeństwa jest przykładem tego, jak przeciwieństwa się przyciągają –także w kuchni. Może by rzec: „pięknie się różnią”. On jest miłośnikiem tradycyjnej kuchni. W jego jadłospisie często występują mięsa, ryby i nabiał. Ona z koeli jest rozmiłowana w warzywach i strączkach, szuka jak najzdrowszych rozwiązań, tworząc warzywne kompozycje z wyjątkowym charakterem.

W ich wspólnej książce czytelnicy znajdą zbiór stu autorskich przepisów. Każde danie zostało tu przygotowane w dwóch odsłonach –wegańskiej (zaproponowane przez Anetę) i z mięsem(to domena Jaśka). W pewnym sensie zatem możemy się przekonać, jak bardzo łączy nas stół. Nawet wówczas, gdy lubimy zupełnie inne rzeczy.

Opis i przepisy pochodzą od Wydawnictwa Burda Książki. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: