Przejdź do treści

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Przepisy Anety i Jana Kuroniów / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Mimo że nadal wielu osobom trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez mięsa, przybywa wielu zwolenników potraw bezmięsnych. I choć schabowy, pierogi z mięsem czy śledź nadal goszczą na polskich stołach, coraz częściej trafiają tam ich wegańskie odpowiedniki. Zdarza się więc, że pod jednym dachem mieszkają klasyczni mięsożercy i zwolennicy roślin jadalnych. Tak jest w przypadku Anety i Jaśka Kuroniów, których książka „Przy jednym stole” trafiła do księgarń 13 listopada. Specjalnie dla Was mamy kilka przepisów!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi

Sałatka z łososiem z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • sałata rzymska
  • 200 g łososia
  • 5 świeżych fig
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 120 g sera halloumi
  • 1/2 szklanki grzanek

Marynata do łososia:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/3 posiekanej papryczki pepperoni

Sos:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dobrej jakości
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
  2. Do oliwy dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i posiekaną papryczkę chili. Powstałą marynatą posmaruj łososia i wstaw na 15 minut do piekarnika. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Na patelni rozgrzej masło na małym ogniu i wysyp na nie cukier. Ułóż połówki fig płaską stroną na masło z cukrem. Smaż minutę, zwiększ gaz i przesuwając od czasu do czasu figi, smaż 2 minuty, do momentu skarmelizowania.
  4. Na patelni grillowej obsmaż ser halloumi na złotawy kolor z obu stron, pokrój go w kostkę.
  5. W misce wymieszaj dobrze wszystkie składniki sosu.
  6. Na porwaną sałatę rzymską wyłóż kawałki ryby, ser oraz karmelizowane figi. Całość polej sosem i posyp grzankami.

Porada: Warto zrobić więcej dressingu. Zamknij go w słoiku i przechowuj do tygodnia w lodówce. Raz dziennie warto takim słoikiem wstrząsnąć. Nie obawiaj się karmelizowanych fig, robi się je banalnie prosto, a możesz do tego wykorzystać cukier biały, muscovado, a nawet miód.

Wegański pasztet z ciecierzycy

Wegański pasztet z ciecierzycą z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy (nie wylewaj wody)
  • 3 łyżki oleju
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kuminu w ziarnach
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
  • 2 duże marchewki starte
  • ½ selera korzeniowego startego
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • (ew. pieprzu ziołowego)
  • 1 czubata łyżka pasty tahini
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 łyżeczek mielonego lnu + 2/3 szklanki gorącej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  • Smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, czosnek oraz kumin. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.
  • Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości.
  • Jeśli będzie przywierać, dolej trochę wody z gotowania ciecierzycy.
  • Połącz masę z odcedzoną ciecierzycą oraz pokrojoną natką pietruszki i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się, że nie uda się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment, aby je wyciągnąć). Możesz dolać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem i posypanych bułką tartą foremek. Piecz mniej więcej godzinę. Schłodź i wstaw do lodówki minimum na godzinę.

Porada: stara prawdą związaną z pasztetami jest fakt, że im więcej tłuszczu, tym bardziej są kremowe. W wersjach wegańskich jest podobnie. Dlatego jeśli nie trzymasz się sztywno liczby kalorii, to możesz dodać 2-3 łyżki oleju/oliwy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Krem czekoladowy z aquafaby

Krem czekoladowy z aquafaby z przepisu A. J. Kuroniów / fot. Joanna Matyjek/Burda Książki

Składniki:

  • 120 ml schłodzonej aquafaby
  • 4 łyżki syropu z agawy lub 3 łyżki syropu klonowego
  • 100 g wegańskiej czekolady
  • ziarna z ½ laski wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wlej aquafabę do miski i ubijaj mikserem przez kilka minut (czasami nawet do 8 minut). Dodaj syrop z agawy i używając silikonowej łopatki, delikatnie wmieszaj go w pianę.
  2. Czekoladę połam na kawałki, umieść w misce i roztop ją w kąpieli wodnej. Następnie odstaw ją na chwilę, aby odrobinę wystygła.
  3. Dodaj 1/5 aquafaby do czekolady i rozmieszaj. Następnie wlej masę do reszty aquafaby i bardzo delikatnie i powoli wmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozlej mus czekoladowy do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 90 minut (najlepiej ok. 2 godzin).
  4. Serwuj z owocami – najbardziej lubię taki mus z malinami.

Porada: Kąpiel wodna – wlej do rondla ok. 2 cm wody. Umieść miskę na rondlu tak, by dnem nie dotykała wody w garnku. Podgrzewaj wodę, cały czas trzymając miskę na rondlu. Mieszaj intensywnie czekoladę. Doprowadź do rozpuszczenia i od razu zdejmij z garnka.

„Przy jednym stole” Anety i Jana Kuroniów

Najnowsza propozycja kulinarnego małżeństwa jest przykładem tego, jak przeciwieństwa się przyciągają –także w kuchni. Może by rzec: „pięknie się różnią”. On jest miłośnikiem tradycyjnej kuchni. W jego jadłospisie często występują mięsa, ryby i nabiał. Ona z koeli jest rozmiłowana w warzywach i strączkach, szuka jak najzdrowszych rozwiązań, tworząc warzywne kompozycje z wyjątkowym charakterem.

W ich wspólnej książce czytelnicy znajdą zbiór stu autorskich przepisów. Każde danie zostało tu przygotowane w dwóch odsłonach –wegańskiej (zaproponowane przez Anetę) i z mięsem(to domena Jaśka). W pewnym sensie zatem możemy się przekonać, jak bardzo łączy nas stół. Nawet wówczas, gdy lubimy zupełnie inne rzeczy.

Opis i przepisy pochodzą od Wydawnictwa Burda Książki. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×