Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!
Mimo że nadal wielu osobom trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez mięsa, przybywa wielu zwolenników potraw bezmięsnych. I choć schabowy, pierogi z mięsem czy śledź nadal goszczą na polskich stołach, coraz częściej trafiają tam ich wegańskie odpowiedniki. Zdarza się więc, że pod jednym dachem mieszkają klasyczni mięsożercy i zwolennicy roślin jadalnych. Tak jest w przypadku Anety i Jaśka Kuroniów, których książka „Przy jednym stole” trafiła do księgarń 13 listopada. Specjalnie dla Was mamy kilka przepisów!
Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi
Składniki:
- sałata rzymska
- 200 g łososia
- 5 świeżych fig
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru muscovado
- 120 g sera halloumi
- 1/2 szklanki grzanek
Marynata do łososia:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/3 posiekanej papryczki pepperoni
Sos:
- 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dobrej jakości
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza.
- Do oliwy dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i posiekaną papryczkę chili. Powstałą marynatą posmaruj łososia i wstaw na 15 minut do piekarnika. Odstaw do przestygnięcia.
- Na patelni rozgrzej masło na małym ogniu i wysyp na nie cukier. Ułóż połówki fig płaską stroną na masło z cukrem. Smaż minutę, zwiększ gaz i przesuwając od czasu do czasu figi, smaż 2 minuty, do momentu skarmelizowania.
- Na patelni grillowej obsmaż ser halloumi na złotawy kolor z obu stron, pokrój go w kostkę.
- W misce wymieszaj dobrze wszystkie składniki sosu.
- Na porwaną sałatę rzymską wyłóż kawałki ryby, ser oraz karmelizowane figi. Całość polej sosem i posyp grzankami.
Porada: Warto zrobić więcej dressingu. Zamknij go w słoiku i przechowuj do tygodnia w lodówce. Raz dziennie warto takim słoikiem wstrząsnąć. Nie obawiaj się karmelizowanych fig, robi się je banalnie prosto, a możesz do tego wykorzystać cukier biały, muscovado, a nawet miód.
Wegański pasztet z ciecierzycy
Składniki:
- 350 g ugotowanej ciecierzycy (nie wylewaj wody)
- 3 łyżki oleju
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka kuminu w ziarnach
- 2 cebule pokrojone w piórka
- sól, pieprz
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
- 2 duże marchewki starte
- ½ selera korzeniowego startego
- 2 pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
- (ew. pieprzu ziołowego)
- 1 czubata łyżka pasty tahini
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
- pęczek natki pietruszki
- 10 łyżeczek mielonego lnu + 2/3 szklanki gorącej wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie.
- Smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, czosnek oraz kumin. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.
- Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości.
- Jeśli będzie przywierać, dolej trochę wody z gotowania ciecierzycy.
- Połącz masę z odcedzoną ciecierzycą oraz pokrojoną natką pietruszki i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się, że nie uda się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment, aby je wyciągnąć). Możesz dolać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem i posypanych bułką tartą foremek. Piecz mniej więcej godzinę. Schłodź i wstaw do lodówki minimum na godzinę.
Porada: stara prawdą związaną z pasztetami jest fakt, że im więcej tłuszczu, tym bardziej są kremowe. W wersjach wegańskich jest podobnie. Dlatego jeśli nie trzymasz się sztywno liczby kalorii, to możesz dodać 2-3 łyżki oleju/oliwy.
Krem czekoladowy z aquafaby
Składniki:
- 120 ml schłodzonej aquafaby
- 4 łyżki syropu z agawy lub 3 łyżki syropu klonowego
- 100 g wegańskiej czekolady
- ziarna z ½ laski wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wlej aquafabę do miski i ubijaj mikserem przez kilka minut (czasami nawet do 8 minut). Dodaj syrop z agawy i używając silikonowej łopatki, delikatnie wmieszaj go w pianę.
- Czekoladę połam na kawałki, umieść w misce i roztop ją w kąpieli wodnej. Następnie odstaw ją na chwilę, aby odrobinę wystygła.
- Dodaj 1/5 aquafaby do czekolady i rozmieszaj. Następnie wlej masę do reszty aquafaby i bardzo delikatnie i powoli wmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozlej mus czekoladowy do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 90 minut (najlepiej ok. 2 godzin).
- Serwuj z owocami – najbardziej lubię taki mus z malinami.
Porada: Kąpiel wodna – wlej do rondla ok. 2 cm wody. Umieść miskę na rondlu tak, by dnem nie dotykała wody w garnku. Podgrzewaj wodę, cały czas trzymając miskę na rondlu. Mieszaj intensywnie czekoladę. Doprowadź do rozpuszczenia i od razu zdejmij z garnka.
„Przy jednym stole” Anety i Jana Kuroniów
Najnowsza propozycja kulinarnego małżeństwa jest przykładem tego, jak przeciwieństwa się przyciągają –także w kuchni. Może by rzec: „pięknie się różnią”. On jest miłośnikiem tradycyjnej kuchni. W jego jadłospisie często występują mięsa, ryby i nabiał. Ona z koeli jest rozmiłowana w warzywach i strączkach, szuka jak najzdrowszych rozwiązań, tworząc warzywne kompozycje z wyjątkowym charakterem.
W ich wspólnej książce czytelnicy znajdą zbiór stu autorskich przepisów. Każde danie zostało tu przygotowane w dwóch odsłonach –wegańskiej (zaproponowane przez Anetę) i z mięsem(to domena Jaśka). W pewnym sensie zatem możemy się przekonać, jak bardzo łączy nas stół. Nawet wówczas, gdy lubimy zupełnie inne rzeczy.
Opis i przepisy pochodzą od Wydawnictwa Burda Książki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?