Przejdź do treści

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Pstrąg z piekarnika
Pstrąg w diecie / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

To ryba prosta w przyrządzaniu, a do tego ma bardzo dobre właściwości. Mowa o pstrągu, którego jemy zdecydowanie za mało. Właśnie dlatego Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” postanowiła zachęcić swoje obserwatorki i obserwatorów do częstszego sięgania po ten gatunek ryby. 

Pstrąg w kuchni

„O tym, że ryby są zdrowe i powinny być istotnym składnikiem diety, wiemy od dawna. W Polsce jednak spożycie ryb nie jest zbyt duże – stąd pomysł na akcję 'Teraz Pstrąg’ (…) szczególnie skupia się na pstrągu i jego właściwościach, a także na korzyściach wynikających z hodowli w akwalulturach – jak dotąd najlepszej, najczystszej i najbardziej przyjaznej naturze metodzie hodowli” – pisze Agnieszka Pocztarska w swoim poście na Instagramie.

Ekspertka dodaje, że chyba każdy pamięta podawany w dzieciństwie na łyżeczce (lub w tabletkach) tran.

„Nie smakował zbyt dobrze, ale nie można odmówić mu właściwości superzdrowotnych – wspomaga odporność, a także zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EPA, należące do grupy Omega-3. Pstrąg należy do ryb średniotłustych – zatem tego tranu ma w sobie więcej niż duża część popularnych na rynku w Polsce ryb” – pisze ekspertka.

A czym charakteryzują się ryby z akwakultury? Ich mięso ma wysoką jakość. Są też bezpieczne, ponieważ są pod stałą kontrolą hodowcy.

Pocztarska wyjaśnia, że akwakultury są niewielkimi, lokalnymi hodowlami – z punktu widzenia ekologii, łatwiej zachować w nich dobrostan zwierząt, są też bardziej przyjazne dla środowiska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

daria rybicka

Co „siedzi” w tłuszczu z pstrąga?

Dalej w poście Agnieszka Pocztarska wyjaśnia, co znajdziemy w tłuszczu z pstrąga:

  • tłuszcz ryby jest najlepszym źródłem kwasów Omega-3 (DHA i EPA),
  • zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D i E,
  • wspomaga odporność,
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed miażdżycą,
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu,
  • kwasy Omega-3 wspomagają regulację ciśnienia krwi.

„Oprócz łatwo dostępnej energii, tłuszcz to też materiał budulcowy wielu struktur w organizmie. Błędem jest całkowite usuwanie tłuszczu z diety” – dodaje Agnieszka Pocztarska.

Co „siedzi” w białku pstrąga?

Ale pstrąg to nie tylko tłuszcz, ale też wysokiej jakości białko. Co warto o nim wiedzieć?

  • białko wysokiej jakości, dobrze przyswajalne,
  • porównywalne z białkiem wzorcowym (białkiem jaja kurzego);
  • źródło aminokwasów egzogennych, m.in. histydyny, tryptofanu, metioniny;
  • wysoka zawartość lizyny – aminokwasu ważnego dla mięśni, kości,
  • wysoka zawartość leucyny – chroniącej przed zaburzeniami neurologicznymi i pomocnej w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.
Monika Dziemidowicz / Archiwum prywatne

Czytamy etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, Kamila Kwietniewska i Agnieszka Wałęka, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 305 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×