Przejdź do treści

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Pstrąg w diecie / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

To ryba prosta w przyrządzaniu, a do tego ma bardzo dobre właściwości. Mowa o pstrągu, którego jemy zdecydowanie za mało. Właśnie dlatego Agnieszka Pocztarska z „Czytamy etykiety” postanowiła zachęcić swoje obserwatorki i obserwatorów do częstszego sięgania po ten gatunek ryby. 

Pstrąg w kuchni

„O tym, że ryby są zdrowe i powinny być istotnym składnikiem diety, wiemy od dawna. W Polsce jednak spożycie ryb nie jest zbyt duże – stąd pomysł na akcję 'Teraz Pstrąg’ (…) szczególnie skupia się na pstrągu i jego właściwościach, a także na korzyściach wynikających z hodowli w akwalulturach – jak dotąd najlepszej, najczystszej i najbardziej przyjaznej naturze metodzie hodowli” – pisze Agnieszka Pocztarska w swoim poście na Instagramie.

Ekspertka dodaje, że chyba każdy pamięta podawany w dzieciństwie na łyżeczce (lub w tabletkach) tran.

„Nie smakował zbyt dobrze, ale nie można odmówić mu właściwości superzdrowotnych – wspomaga odporność, a także zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EPA, należące do grupy Omega-3. Pstrąg należy do ryb średniotłustych – zatem tego tranu ma w sobie więcej niż duża część popularnych na rynku w Polsce ryb” – pisze ekspertka.

A czym charakteryzują się ryby z akwakultury? Ich mięso ma wysoką jakość. Są też bezpieczne, ponieważ są pod stałą kontrolą hodowcy.

Pocztarska wyjaśnia, że akwakultury są niewielkimi, lokalnymi hodowlami – z punktu widzenia ekologii, łatwiej zachować w nich dobrostan zwierząt, są też bardziej przyjazne dla środowiska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

daria rybicka

Co „siedzi” w tłuszczu z pstrąga?

Dalej w poście Agnieszka Pocztarska wyjaśnia, co znajdziemy w tłuszczu z pstrąga:

  • tłuszcz ryby jest najlepszym źródłem kwasów Omega-3 (DHA i EPA),
  • zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D i E,
  • wspomaga odporność,
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed miażdżycą,
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu,
  • kwasy Omega-3 wspomagają regulację ciśnienia krwi.

„Oprócz łatwo dostępnej energii, tłuszcz to też materiał budulcowy wielu struktur w organizmie. Błędem jest całkowite usuwanie tłuszczu z diety” – dodaje Agnieszka Pocztarska.

Co „siedzi” w białku pstrąga?

Ale pstrąg to nie tylko tłuszcz, ale też wysokiej jakości białko. Co warto o nim wiedzieć?

  • białko wysokiej jakości, dobrze przyswajalne,
  • porównywalne z białkiem wzorcowym (białkiem jaja kurzego);
  • źródło aminokwasów egzogennych, m.in. histydyny, tryptofanu, metioniny;
  • wysoka zawartość lizyny – aminokwasu ważnego dla mięśni, kości,
  • wysoka zawartość leucyny – chroniącej przed zaburzeniami neurologicznymi i pomocnej w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.
Monika Dziemidowicz / Archiwum prywatne

Czytamy etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, Kamila Kwietniewska i Agnieszka Wałęka, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 305 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Cytrusy – dlaczego warto je jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×