Przejdź do treści

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Przeszukiwać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Jogurt jest produktem mleczarskim, który w Polsce cieszy się dużą popularnością. W wielu zdrowych przepisach zaleca się używanie jogurtu greckiego, ale czym różni się on od tego zwykłego? Czy faktycznie jest zdrowszy oraz lepszy, a może nie ma między nimi dużej różnicy?

Proces przygotowania – różnice

Zarówno zwykły, jak i grecki jogurt, powstają w procesie zaszczepienia mleka odpowiednimi bakteriami. Szczepy bakterii używane do przygotowania jogurtu trawią laktozę, czyli naturalny cukier występujący w mleku, a następnie zamieniają ją na kwas mlekowy. Do przygotowania obydwu jogurtów używa się tych samych głównych składników – świeżego mleka oraz bakterii Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.

Różnice pojawiają się jednak na dalszym etapie produkcji. Proces przygotowania zwykłego jogurtu wygląda następująco:

  • podgrzanie mleka do określonej temperatury (nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza),
  • dodanie szczepów bakterii,
  • pozostawienie do fermentacji na okres 4-7 godzin, aż do osiągnięcia pH 4,5,
  • schłodzenie jogurtu.

Na rynku dostępne są jogurty o różnej strukturze, smaku czy dodatkach. Czas fermentacji oraz użyte szczepy bakterii mają ogromne znaczenie dla wyglądu oraz smaku końcowego produktu.

Jak powstaje jogurt grecki? Dokładnie tak samo jak jogurt zwykły, z jedną różnicą – jogurt grecki pozbawiony jest części serwatki, dzięki temu jest gęstszy i bardziej skoncentrowany. Obecnie do usunięcia serwatki wykorzystuje się specjalne wirówki, dawniej jogurt był odcedzany przez gęsty materiał. Prawdziwy jogurt grecki nie powinien mieć w sobie dodatków, takich jak zagęszczacze czy mleko w proszku.

Różnice między jogurtem greckim a zwykłym to:

  • konsystencja,
  • ilość użytego mleka na litr gotowego jogurtu – jogurt grecki potrzebuje więcej mleka,
  • proces i czas przygotowania,
  • zawartość składników odżywczych.

Jogurt grecki a zwykły – porównanie składników odżywczych

Jogurt grecki i zwykły mają inną zawartość składników odżywczych. Zwykły jogurt na każde 100 gramów zawiera 58 kcal, ma około 4 g tłuszczu, 3,6 g węglowodanów (w tym 3,2 g cukrów) i 10 g białka. Jogurt grecki ze względu na to, że jest bardziej “skoncentrowany” ma więcej kalorii i jest bardziej tłusty – ma około 97 kcal, 9 g białka, 5 g tłuszczu i 4 g węglowodanów. Ma on jednak mniej naturalnej soli w składzie i dostarcza mniej wapnia. Mniej jest w nim również laktozy, która usuwana jest wraz z serwatką.  Poza tym zarówno jogurt grecki jak i naturalny to doskonałe źródła witamin z grupy B.

 

Czy musisz kupować jogurt grecki?

Czy musisz więc szukać na sklepowych półkach jogurtu greckiego, czy możesz kupić zwykły jogurt? To zależy. W niektórych zdrowych przepisach jogurt grecki jest używany jako zamiennik gęstej śmietany czy majonezu. W takim przypadku zmiana mogłaby nie wyjść na dobre i przepis by się nie udał. Poza tym jogurty te są dosyć podobne, chociaż nie identyczne.

Grecki jogurt ma zalety, które przemawiają na jego korzyść. Najważniejsze to:

  1. Mniejsza zawartość laktozy – to dobra wiadomość dla osób z nietolerancją laktozy. Podczas procesu fermentacji bakterie jogurtowe trawią laktozę i zamieniają ją na kwas mlekowy. W jogurcie greckim dodatkowo odsączona jest serwatka, co sprawia, że ma on jeszcze mniej laktozy i jest lepszy dla osób, które muszą jej unikać.
  2. Naturalny probiotyk – jogurt grecki jest bardzo bogaty w naturalne probiotyki, co wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego. Probiotyki chronią jelita i są pożywką dla bakterii, które naturalnie w nich występują. Wprowadzenie jogurtu greckiego do diety to doskonały pomysł!
  3. Pomaga w utracie wagi – jogurt grecki jest pożywny i daje uczucie sytości na długi czas dzięki wysokiej zawartości białka. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym jogurt wspiera procesy prawidłowego trawienia i metabolizmu.

Kiedy w sklepie szukasz jogurtu greckiego, wybierz produkt o naturalnym, prostym składzie bez takich dodatków jak zagęszczacze czy cukier. Dzięki temu będziesz mogła się cieszyć wszystkimi jego zaletami!

 

Źródło: healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?