Przejdź do treści

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Przeszukiwać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Jogurt jest produktem mleczarskim, który w Polsce cieszy się dużą popularnością. W wielu zdrowych przepisach zaleca się używanie jogurtu greckiego, ale czym różni się on od tego zwykłego? Czy faktycznie jest zdrowszy oraz lepszy, a może nie ma między nimi dużej różnicy?

Proces przygotowania – różnice

Zarówno zwykły, jak i grecki jogurt, powstają w procesie zaszczepienia mleka odpowiednimi bakteriami. Szczepy bakterii używane do przygotowania jogurtu trawią laktozę, czyli naturalny cukier występujący w mleku, a następnie zamieniają ją na kwas mlekowy. Do przygotowania obydwu jogurtów używa się tych samych głównych składników – świeżego mleka oraz bakterii Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.

Różnice pojawiają się jednak na dalszym etapie produkcji. Proces przygotowania zwykłego jogurtu wygląda następująco:

  • podgrzanie mleka do określonej temperatury (nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza),
  • dodanie szczepów bakterii,
  • pozostawienie do fermentacji na okres 4-7 godzin, aż do osiągnięcia pH 4,5,
  • schłodzenie jogurtu.

Na rynku dostępne są jogurty o różnej strukturze, smaku czy dodatkach. Czas fermentacji oraz użyte szczepy bakterii mają ogromne znaczenie dla wyglądu oraz smaku końcowego produktu.

Jak powstaje jogurt grecki? Dokładnie tak samo jak jogurt zwykły, z jedną różnicą – jogurt grecki pozbawiony jest części serwatki, dzięki temu jest gęstszy i bardziej skoncentrowany. Obecnie do usunięcia serwatki wykorzystuje się specjalne wirówki, dawniej jogurt był odcedzany przez gęsty materiał. Prawdziwy jogurt grecki nie powinien mieć w sobie dodatków, takich jak zagęszczacze czy mleko w proszku.

Różnice między jogurtem greckim a zwykłym to:

  • konsystencja,
  • ilość użytego mleka na litr gotowego jogurtu – jogurt grecki potrzebuje więcej mleka,
  • proces i czas przygotowania,
  • zawartość składników odżywczych.

Jogurt grecki a zwykły – porównanie składników odżywczych

Jogurt grecki i zwykły mają inną zawartość składników odżywczych. Zwykły jogurt na każde 100 gramów zawiera 58 kcal, ma około 4 g tłuszczu, 3,6 g węglowodanów (w tym 3,2 g cukrów) i 10 g białka. Jogurt grecki ze względu na to, że jest bardziej “skoncentrowany” ma więcej kalorii i jest bardziej tłusty – ma około 97 kcal, 9 g białka, 5 g tłuszczu i 4 g węglowodanów. Ma on jednak mniej naturalnej soli w składzie i dostarcza mniej wapnia. Mniej jest w nim również laktozy, która usuwana jest wraz z serwatką.  Poza tym zarówno jogurt grecki jak i naturalny to doskonałe źródła witamin z grupy B.

 

Czy musisz kupować jogurt grecki?

Czy musisz więc szukać na sklepowych półkach jogurtu greckiego, czy możesz kupić zwykły jogurt? To zależy. W niektórych zdrowych przepisach jogurt grecki jest używany jako zamiennik gęstej śmietany czy majonezu. W takim przypadku zmiana mogłaby nie wyjść na dobre i przepis by się nie udał. Poza tym jogurty te są dosyć podobne, chociaż nie identyczne.

Grecki jogurt ma zalety, które przemawiają na jego korzyść. Najważniejsze to:

  1. Mniejsza zawartość laktozy – to dobra wiadomość dla osób z nietolerancją laktozy. Podczas procesu fermentacji bakterie jogurtowe trawią laktozę i zamieniają ją na kwas mlekowy. W jogurcie greckim dodatkowo odsączona jest serwatka, co sprawia, że ma on jeszcze mniej laktozy i jest lepszy dla osób, które muszą jej unikać.
  2. Naturalny probiotyk – jogurt grecki jest bardzo bogaty w naturalne probiotyki, co wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego. Probiotyki chronią jelita i są pożywką dla bakterii, które naturalnie w nich występują. Wprowadzenie jogurtu greckiego do diety to doskonały pomysł!
  3. Pomaga w utracie wagi – jogurt grecki jest pożywny i daje uczucie sytości na długi czas dzięki wysokiej zawartości białka. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym jogurt wspiera procesy prawidłowego trawienia i metabolizmu.

Kiedy w sklepie szukasz jogurtu greckiego, wybierz produkt o naturalnym, prostym składzie bez takich dodatków jak zagęszczacze czy cukier. Dzięki temu będziesz mogła się cieszyć wszystkimi jego zaletami!

 

Źródło: healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: Nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać