Przejdź do treści

Probiotyk a prebiotyk. Czym się od siebie różnią?

Kiszona kapusta / istockphoto.com
Kiszona kapusta / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

„A do tego antybiotyku koniecznie proszę kupić sobie probiotyk i zażywać!” – słyszymy w gabinetach lekarskich. Kapsułki łykane w trakcie antybiotykoterapii mają ochronić nasz żołądek przed szkodliwym działaniem leków. Czy wiesz jednak, czym ten probiotyk jest? I czym różni się od prebiotyku, o którym też ostatnio robi się coraz głośniej?

O probiotykach i prebiotykach (oraz ich zaletach) mówi się niemal nieustannie. Dlaczego? W obecnych czasach coraz więcej osób zmaga się z dolegliwościami układu pokarmowego. Często sięgamy także po antybiotyki, które zabijają i te dobre, i te złe bakterie w naszym organizmie. To dlatego wyszukujemy odpowiedzi na pytanie: co jeść i co łykać, by chronić się przed bólami żołądka i brzucha.

I tu właśnie pomóc mogą probiotyki i prebiotyki.

Probiotyki

Probiotyki są żywymi drobnoustrojami, które przyjęte w odpowiedniej ilości wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdziemy je w kiszonkach, kefirze, maślance czy w produktach sojowych.

Probiotyki wspomagają trawienie, ułatwiają wchłanianie witamin i składników mineralnych z przewodu pokarmowego, chronią organizm przed toksynami i obniżają stężenie cholesterolu.

O probiotykach po raz pierwszy zaczął mówić w 1954 roku niemiecki badacz, Ferdinand Vergin. Porównał on negatywne działanie uboczne antybiotyków i innych preparatów przeciwbakteryjnych na mikroflorze jelitowej z korzystnym działaniem niektórych bakterii probiotycznych.

Prebiotyki

Probiotyki potrzebują jednak energii do działania. I właśnie temu służą prebiotyki, które stanowią pożywkę dla bakterii probiotycznych. Powinny one stymulować wzrost bakterii probiotycznych. To np. cykoria, karczochy, cebula, czosnek, por czy ziemniaki.

Kiedy je wynaleziono? Kilkadziesiąt lat później, w 1995 roku Glenn Gibson i Marcel Roberfroid. Wtedy to naukowcy ustalili, że poprzez uzupełnienie diety o nietrawienne składniki pokarmu stymulowany jest wzrost i aktywność mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym. Właśnie te składniki pokarmu nazwano później prebiotykami.  

małgorzata ponikowska

Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?

O różnicy pomiędzy probiotykami a prebiotykami mówi lekarka Joanna Pietroń, internistka z Centrum Medycznego Damiana.

– Jest między nimi istotna różnica. Probiotyk to bakteria, której udowodniono dobroczynny wpływ leczniczy. Wspomaga m.in. leczenie dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Probiotyki występują zarówno w formie naturalnej, jak i suplementów diety. Natomiast prebiotyk to „pożywienie” dla probiotyków. Wśród prebiotyków znajdują się inulina czy skrobia oporna. Są to substancje zawarte w warzywach – wyjaśnia specjalistka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Pietroń
Internistka

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? 7 rzeczy, o których musisz pamiętać

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Tabletki

Probiotyki. Najważniejsze zasady w wyborze, przyjmowaniu i przechowywaniu. Tłumaczy farmaceutka

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu!

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia

Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy

Stosowanie probiotyków / istock

Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

Kapusta kiszona / istockphoto.com

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk. Czy wiesz, czym są? Dietetyczka kliniczka dobrze to wyjaśniła

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

probiotyki brzuch

Jak wybrać dobry probiotyk?

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?