Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem popularnego makaronu pełnoziarnistego. Jak wykazano, w trzech rodzajach produktu stwierdzono wysoki poziom wytwarzanych przez grzyby toksyn szkodliwych dla człowieka. Niestety część wycofanych partii została już sprzedana.
GIS wycofał popularny makaron
Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił wycofanie ze sprzedaży kilku partii makaronu żytniego eko marki Bartolini. W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w kilku partiach produktu.
„Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka” – czytamy w komunikacie GIS.
Firma Tabit, odpowiedzialna za produkcję makaronu, powiadomiła swoich odbiorców o wystąpieniu zanieczyszczenia i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania produktów ze sklepów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
Niestety część wycofanych produktów została sprzedana. Jak ostrzega GIS, nie należy spożywać partii wyrobów określonych w komunikacie.
Wycofanie makaronu Bartolini – których partii dotyczy?
Wycofane zostały trzy rodzaje makaronu.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
- Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
- Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock
Czym jest ochratoksyna A?
Ochratoksyna A (OTA) to substancja wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium. Wykazuje ona szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Jak informuje GIS, naukowcy w badaniach potwierdzili, że substancja ta ma działanie nefrotoksyczne u różnych gatunków zwierząt i może powodować nowotwory nerek.
Obecność ochratoksyny A jest stwierdzana w różnych produktach spożywczych, w tym w zbożach, konserwach mięsnych, świeżych i suszonych owocach oraz serach.
„OTA jest szybko wchłaniana i dystrybuowana w organizmie, ale proces metabolizmu i wydalania zachodzi powoli, co w połączeniu z jej wiązaniem z białkami w osoczu sprawia, że dochodzi do potencjalnej kumulacji w organizmie” – tłumaczy GIS.
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
się ten artykuł?