Przejdź do treści

Podaruj kwiaty na talerzu! Pomysł na jadalny „bukiet” nie tylko na Dzień Kobiet

Jadalne kwiaty odmienią nawet pospolite danie
Vegetable summer salad decorated with edible flowers. Summer dish, summer menu.High quality photo
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Kwiaty są dobre na każdą okazję. Ale zamiast wylądować w wazonie, mogą także znaleźć się na talerzu obdarowanej osoby. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że są kwiaty, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też smakują. Może więc warto przyrządzić sobie lub komuś nietypowe danie z pysznymi płatkami? Trzeba pamiętać tylko o ważnych zasadach!

 

 

Jakie kwiaty mogą znaleźć się na talerzu?

Najzdrowsze i najsmaczniejsze kwiaty to te jadalne odmiany, które zasadzimy we własnym ogrodzie lub na tarasie. Ale nawet wtedy trzeba pamiętać, żeby przepłukać je pod bieżącą wodą. Pod żadnym pozorem nie zbierajmy kwiatów rosnących przy ulicach! Nie jest bezpiecznie też jeść te kupione w sklepach ogrodniczych czy kwiaciarniach. Nie będą zanieczyszczone jak kwiaty rosnące przy drogach, ale mogą być spryskane środkami chemicznymi.

Jakie kwiaty możemy spożywać? Do najpopularniejszych jadalnych kwiatów zaliczamy m.in. szałwię, rumianek, dziurawiec, fiołek, hibiskus, nagietek lekarski, lipę czy różę. Bez obaw możemy sięgnąć też po stokrotkę, pelargonię, pigwę, wrzos czy storczyk. Jeśli mamy ochotę na kwiaty czarnego bzu, to pamiętajmy, że jego gałązki są trujące.

Jak smakują kwiaty?

Jedne mają słodki smak, inne cierpki. Wykorzystać możemy je na różne sposoby: jako dodatek do herbaty, ekstrawagancki akcent sałatki czy też zdrowy dodatek do deseru. Sprawdzą się także jako komponent koktajli czy naleśników.

Co ciekawe, komponowanie jadłospisu z zastosowaniem kwiatów jadalnych ma bardzo długą tradycję. I zawdzięczamy ją Chińczykom, którzy jako pierwsi komponowali dania z wykorzystaniem fiołków i róż.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Skorzystaj z poradnika, zanim przyrządzisz nietypowe danie!

Ale… po co właściwie jeść kwiaty? Chociażby po to, żeby wzbogacić dietę w witaminy A, B, C i E, sole mineralne i wiele mikroelementów niezbędnych do naszego funkcjonowania. Ożywią one także każde danie, dodadzą mu szyku i elegancji. Sprawdzą się na talerzu najmłodszych niejadków, którym perspektywa zjedzenia czegoś nieoczywistego może pobudzić apetyt.

W Polsce konsumpcja kwiatów nie jest tak popularna jak np. w Chinach czy Japonii, ale wiele restauracji otwiera się na to rozwiązanie.

UWAGA! Tych kwiatów po żadnym pozorem nie można jeść: narcyz, hiacynt, irys, konwalia kaczeniec, żonkil, ostróżka, azalia, zawilec, powojnik, oleander, groszek pachnący, lobelia i barwinek.

Zanim sięgniesz po jadalny kwiat, skorzystaj z poradnika! Pamiętajmy, że do spożycia nadają się tylko i wyłącznie płatki: nie konsumujemy więc żadnych innych części kwiatów.
Pamiętajmy też, żeby traktować kwiaty jedynie jako niebanalny dodatek do dań lub przyprawę. Z tych kulinarnych eksperymentów będą musieli zrezygnować alergicy.

Miód

Przepis na sałatkę z bratkami

Składniki:

  • mix sałat (opakowanie),
  • jadalne kwiaty,
  • pół opakowania fety,
  • garstka oliwek,
  • ogórek,
  • kilka rzodkiewek,
  • garstka zielonego groszku (ugotowanego),
  • listki bazylii,
  • ocet balsamiczny kremowy.

Wykonanie:

  1. Umyte rzodkiewki i ogórka kroimy na talarki, fetę w kostkę.
  2. Mieszamy z sałatami, groszkiem i oliwkami.
  3. Dodajemy listki bazylii, dekorujemy kwiatami i polewamy octem.

źródło: smuklewidelce.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Trujące konwalie / istock

Uważaj, konwalia jest trująca! Bukiet tych pięknych kwiatów nie zawsze jest dobrym pomysłem na prezent

Skąd się bierze miód?

Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Dziewanna - kwiat o wielu właściwościach

Dziewanna – kwiat o wielu właściwościach

Liść Damiana i jego niezwykłe właściwości

Liść Damiana i jego niezwykłe właściwości

gwiazda betlejemska

Gwiazda betlejemska – czy wiesz, że jest trująca? Lek. Monika Działowska wyjaśnia, dlaczego

Mniszek lekarski - właściwości, działanie i przeciwwskazania

Mniszek lekarski – właściwości, działanie i przeciwwskazania

Rokitnik - prozdrowotne właściwości tego krzewu

Rokitnik – prozdrowotne właściwości tego krzewu

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)

Czarnuszka – czym jest i jakie ma właściwości?

Letnie kompoty z owoców i kwiatów

Letnie kompoty z owoców i kwiatów. Idealne na upalny dzień

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×