Przejdź do treści

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni
Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Cukinię wykorzystujemy w kuchni coraz częściej i coraz chętniej. Obecnie występuje ona nawet w całkiem nieoczywistych daniach, np. ciastach czy deserach. Ale co z kwiatami z cukinii? Czy je też możemy przemycić w kulinarnych eksperymentach? Odpowiada eko aktywistka i zwolenniczka zero waste Sylwia Majcher.

Czy kwiaty cukinii można jeść?

Jak pisze Sylwia Majcher, na ostatnich prowadzonych przez nią warsztatach jej propozycja, by zerwane kwiaty cukinii faszerować pesto i serwować jako przystawkę, wywołała ogromne zdziwienie. A ankieta, którą potem zrobiła blogerka, tylko utwierdziła ją w przekonaniu, że większość osób nie ma pojęcia o tym, że kwiaty cukinii możemy wykorzystywać w kuchni. Dlatego postanowiła zachęcić, żeby – jeśli się tylko nadarzy okazja – nie marnować szansy na ich spróbowanie.

Kwiaty cukinii są delikatnie słodkie, nadają się do wypełniania dowolnym farszem. Włosi klasycznie pakują do środka ricottę i potem wrzucają na głęboki tłuszcz do zarumienienia i nabrania chrupkości. Można je jeść surowe, piec, dusić, gotować, siekać i dodawać do ciasta, wypełniać nim nadzienie tart. (…) Sezon na kwiaty cukinii potrwa do później jesieni, więc polecam rozglądanie się za nimi” – pisze Majcher na swoim profilu na Instagramie.

Dodaje, że kwiaty cukinii nie są bezwartościowe, ponieważ mają mnóstwo witaminy B, C, potas, wapń oraz przyspieszają przemianę materii. Jest jednak jedna ważna kwestia, o której warto pamiętać. Eko aktywistka zwraca uwagę na to, że przed użyciem trzeba usunąć ze środka kwiatów żółty pręcik, ponieważ nie nadaje się on do zjedzenia. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak wykorzystać kwiaty cukinii?

Sposobów na to, jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii, jest bardzo dużo. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sylwia Majcher podpowiada, że możemy ich użyć:

  • do sałatek – wystarczy posiekać i wymieszać z innymi dodatkami, np. świeżym pomidorami;
  • w surowej postaci, wypełnione pesto;
  • jako przystawkę – zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone;
  • z makaronem i szpinakiem, uduszone na oliwie;
  • do ciasta na kopytka – posiekane, skropione sokiem z cytryny i wymieszane;
  • jako deser – wypełnione słodkim serem i wrzucone na moment do piekarnika;
  • jako obiad – faszerowane fetą i suszonymi pomidorami, ułożone równo obok siebie po 20 minutach w piekarniku będą przyjemnym obiadem – radzi Majcher.

Co ciekawe, jak dodaje blogerka na swoim profilu na Instagramie, oprócz kwiatów cukinii można jeść też kwiaty dyni i groszku. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×