Przejdź do treści

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni
Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Cukinię wykorzystujemy w kuchni coraz częściej i coraz chętniej. Obecnie występuje ona nawet w całkiem nieoczywistych daniach, np. ciastach czy deserach. Ale co z kwiatami z cukinii? Czy je też możemy przemycić w kulinarnych eksperymentach? Odpowiada eko aktywistka i zwolenniczka zero waste Sylwia Majcher.

Czy kwiaty cukinii można jeść?

Jak pisze Sylwia Majcher, na ostatnich prowadzonych przez nią warsztatach jej propozycja, by zerwane kwiaty cukinii faszerować pesto i serwować jako przystawkę, wywołała ogromne zdziwienie. A ankieta, którą potem zrobiła blogerka, tylko utwierdziła ją w przekonaniu, że większość osób nie ma pojęcia o tym, że kwiaty cukinii możemy wykorzystywać w kuchni. Dlatego postanowiła zachęcić, żeby – jeśli się tylko nadarzy okazja – nie marnować szansy na ich spróbowanie.

Kwiaty cukinii są delikatnie słodkie, nadają się do wypełniania dowolnym farszem. Włosi klasycznie pakują do środka ricottę i potem wrzucają na głęboki tłuszcz do zarumienienia i nabrania chrupkości. Można je jeść surowe, piec, dusić, gotować, siekać i dodawać do ciasta, wypełniać nim nadzienie tart. (…) Sezon na kwiaty cukinii potrwa do później jesieni, więc polecam rozglądanie się za nimi” – pisze Majcher na swoim profilu na Instagramie.

Dodaje, że kwiaty cukinii nie są bezwartościowe, ponieważ mają mnóstwo witaminy B, C, potas, wapń oraz przyspieszają przemianę materii. Jest jednak jedna ważna kwestia, o której warto pamiętać. Eko aktywistka zwraca uwagę na to, że przed użyciem trzeba usunąć ze środka kwiatów żółty pręcik, ponieważ nie nadaje się on do zjedzenia. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Zdrowie umysłu, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z głębokim skupieniem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Mama, Beauty
Wimin Zestaw z myślą o dziecku, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Bloxin Żel do jamy ustnej w sprayu, 20 ml
25,99 zł

Jak wykorzystać kwiaty cukinii?

Sposobów na to, jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii, jest bardzo dużo. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sylwia Majcher podpowiada, że możemy ich użyć:

  • do sałatek – wystarczy posiekać i wymieszać z innymi dodatkami, np. świeżym pomidorami;
  • w surowej postaci, wypełnione pesto;
  • jako przystawkę – zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone;
  • z makaronem i szpinakiem, uduszone na oliwie;
  • do ciasta na kopytka – posiekane, skropione sokiem z cytryny i wymieszane;
  • jako deser – wypełnione słodkim serem i wrzucone na moment do piekarnika;
  • jako obiad – faszerowane fetą i suszonymi pomidorami, ułożone równo obok siebie po 20 minutach w piekarniku będą przyjemnym obiadem – radzi Majcher.

Co ciekawe, jak dodaje blogerka na swoim profilu na Instagramie, oprócz kwiatów cukinii można jeść też kwiaty dyni i groszku. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

×