Przejdź do treści

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Łopian większy w medycynie ludowej przez lata stosowany był ze względu na przypisywane mu korzystne właściwości związane z regulacją pracy układu pokarmowego, poprawą stanu skóry oraz wspomaganiem odporności w przypadku przeziębienia. Obecnie korzeń łopianu zwraca uwagę naukowców głównie ze względu na możliwości wykorzystania go do zwalczania stanu zapalnego w organizmie.

Czym jest łopian większy i jak wygląda?

Łopian większy (łac. Arctium lappa) jest rośliną dwuletnią, rodzimą dla wielu krajów Europy (w tym Polski) oraz Azji. Należy do rodziny astrowatych, podobnie jak np. stokrotka czy mniszek.

Jak rozpoznać łopian większy? Roślina posiada duże, sercowate liście. Na szczycie łodygi wytwarza fioletoworóżowe kwiaty zebrane w koszyczki, które po zewnętrznej stronie posiadają zielone haczykowate łuski. Nasiona łopianu działają jak rzepy – silnie przyczepiają się do powierzchni, z którymi wchodzą w kontakt (np. ubraniami). Korzenie łopianu, będące surowcem jadalnym wykorzystywanym w medycynie i kosmetyce, są silnie rozgałęzione i mają lekko słodki posmak. Zbiera się je wczesną wiosną lub jesienią z roślin jednorocznych, które dotychczas nie zakwitły.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Mniszek lekarski - właściwości, działanie i przeciwwskazania

Właściwości zdrowotne łopianu

Korzenie łopianu stanowią bogate źródło substancji bioaktywnych, wśród których szczególnie warto wymienić związki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwdziałającym stanom zapalnym (np. flawonoidy) oraz prebiotycznym, czyli wspomagającym wzrost korzystnie oddziałujących na organizm bakterii przewodu pokarmowego (inulina).

Łopian większy a stan zapalny

Zdolność do przeciwdziałania stanowi zapalnemu w organizmie wydaje się jedną z podstawowych – i najważniejszych – właściwości łopianu w kontekście wykorzystania rośliny w sytuacjach klinicznych.

Ekstrakt z rośliny w badaniach in vitro wykazywał m.in. działanie polegające na hamowaniu powstawania w organizmie związków chemicznych, które odpowiadają za reakcję zapalną.

Co więcej, substancje zawarte w łopianie większym mają silną zdolność do neutralizowania wolnych rodników, co również ma korzystny wpływ na hamowanie stanu zapalnego.

Opisane właściwości potwierdzono w badaniach przeprowadzonych na grupie pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stanu kolanowego. U osób, które piły herbatę z korzenia łopianu trzy razy dziennie zaobserwowano istotne obniżenie się stężenia oznaczanych wskaźników stanu zapalnego we krwi.

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Łopian większy w terapii trądziku i innych chorób skóry

W medycynie chińskiej łopian większy jest szeroko wykorzystywany w terapii zmian skórnych. Obecnie brakuje jednak szeroko zakrojonych badań naukowych, które mogłyby potwierdzić skuteczność tej rośliny w leczeniu chorób związanych z objawami dermatologicznymi.

Jedno z niewielu opublikowanych dotychczas badań wykazało pozytywne działanie suplementów łopianu na ilość zmian skórnych u pacjentów z trądzikiem. Dalsze badania są jednak potrzebne, by móc szczegółowo określić dawki, które mogą przynieść korzyści w tym kontekście.

Wykorzystanie łopianu w kosmetyce

Łopian większy, ze względu na zawarte w nim substancje aktywne o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym, chętnie wykorzystywany jest również jako składnik kosmetyków. Ekstrakty z tej rośliny znajdziemy w składzie szamponów, odżywek i masek do włosów, a także kremów i balsamów do ciała. Kosmetyki z łopianem najczęściej skierowane są do osób zmagających się z trądzikiem, wypadaniem włosów lub łupieżem.

Wcieranie we włosy olejku z korzenia łopianu zapobiega ich przesuszaniu się i łamaniu końcówek oraz nadaje im połysk.

Rośliny dobre dla cery / rawpixel

Jak stosować łopian większy?

W sklepach zielarskich i aptekach łopian dostępny jest w najczęściej w postaci suszonego i rozdrobnionego korzenia, z którego możemy przygotować napar. Wystarczy zalać wrzątkiem (około 1 szklanki) łyżeczkę tego surowca, zaparzać przez około 10 minut i pić. Napar można również wykorzystać do użytku zewnętrznego, np. jako płukankę do włosów.

Innym rozwiązaniem jest zakup soku przygotowanego ze świeżych korzeni rośliny, który rozcieńcza się w wodzie. Ponadto łopian większy można dostać również w formie suplementów diety (tabletek lub kapsułek).

Przeciwwskazania do stosowania łopianu

Podstawowym przeciwwskazaniem do stosowania łopianu jest alergia na białka zawarte w tej roślinie (wyższe prawdopodobieństwo alergii występuje u osób, które są uczulone również na inne rośliny z rodziny astrowatych).

Ze względu na brak badań związanych z bezpieczeństwem stosowania, nie zaleca się podawania produktów zawierających łopian dzieciom oraz kobietom w czasie ciąży i laktacji.

Źródła:

  1. Chang Y.-S., Wu J.-H., Chan E. i wsp. (2010) A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock), Inflammopharmacology, 19: 245-254.
  2. Maghsoumi L., Alippor B., Abed R. i wsp. (2014) Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis, International Journal of Rheumatic Diseases, 19(3): 255-261.
  3. Miglani A., Manchanda R. K. (2014) Observational study of Arctium lappa in the treatment of acne vulgaris, Homeopathy, 103(3): 203-207.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×