Przejdź do treści

Pobudzający tonik. Najlepsza rzecz, którą możesz zrobić dla swojego organizmu zaraz przebudzeniu

Pobudzający tonik / istockphoto.com
Pobudzający tonik / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pobudza, wzmacnia odporność i detoksykuje. Do tego zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i wykazuje działanie przeciwzapalne. Mowa o toniku porannym z przepisu Pauliny Jamrozik z Poradni Dietetycznej MEDIS. Jutro rano na pewno pojawi się u mnie na kuchennym stole! 

Tonik poranny

„To najlepsza rzecz, którą możesz zrobić dla swojego organizmu zaraz przebudzeniu” – pisze w swoim najnowszym poście na Instagramie Paulina Jamrozik, dietetyczka kliniczna.

I dodaje, że przygotowanie porannego toniku zajmuje dwie minuty. To cenna informacja – doskonale wiemy, że rankiem wiele z nas nie ma czasu na zjedzenie śniadania.

Co składa się na tonik? M.in. kurkuma i imbir.

„Są dobrze znane ze swoich leczniczych korzyści, takich jak poprawa jakości trawienia, właściwości przeciwzapalne i oczyszczające – a to tylko kilka z nich” – wymienia dietetyczka.

Do przygotowania toniku będziemy także potrzebować ocet cytrynowy i ocet jabłkowy.

„To idealne składniki, które pomagają zabijać bakterie, naturalnie zmniejszać gromadzenie się śluzu, jednocześnie pomagając zrównoważyć poziom pH organizmu” – dodaje Paulina Jamrozik.

Co poza tym? Specjalistka zaleca dodanie do toniku pieprzu cayenne i cynamonu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
5 pomysłów na jednodniowy detoks

Tonik poranny – składniki

Specjalistka pisze, by w miarę naszych możliwości używać składników organicznych.

  • 1 łyżeczka świeżego korzenia imbiru, startego (lub sproszkowanego),
  • 1 łyżeczka świeżego korzenia kurkumy, startego (lub sproszkowanego),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka naturalnego miodu,
  • szczypta pieprzu cayenne lub pieprzu czarnego,
  • szczypta mielonego cynamonu.

Tonik poranny – przygotowanie

„Dodaj wszystkie składniki do dużego kubka. Zalej gorącą wodą i dobrze wymieszaj! Pij ciepłe lub pozwól ostygnąć i wypij zimno. Jak wolisz. Na zdrowie” – pisze Paulina Jamrozik.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Poradnia Dietetyczna MEDIS (@paulina.jamrozik_dietetyk)

Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu. Warto więc wstać pięć minut wcześniej, by przygotować tonik i wypić go przed wyjściem do pracy. Organizm nam za to podziękuje!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

Tahini i sezam

Tahini – jak zrobić i do czego wykorzystać pastę sezamową?

Bliny z wędzonym łososiem

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

Tapioka

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

×