Przejdź do treści

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Cholesterol w diecie / istock
Cholesterol w diecie / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Słyszałaś, że cholesterol jest zły? Dietetyczka Zofia Suszka w jednym ze swoich najnowszych postów na profilu na Instagramie nie zgadza się z tym stwierdzeniem. „Jest on nam bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – pisze ekspertka. Jak działa? Wyjaśniamy.

Cholesterol – potrzebny czy nie?

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby spożycie cholesterolu w diecie nie przekraczało >300 mg/dzień. Najlepszym sposobem regulacji poziomu lipidów we krwi jest zmiana stylu życia i modyfikacja dotychczasowego jadłospisu. Dlaczego to takie ważne?  Już samo zmodyfikowanie jadłospisu może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 1/5. A obniżony cholesterol to zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Tematem cholesterolu zajęła się w jednym ze swoich ostatnich postów Zofia Suszka, dietetyczka.

„Słyszałaś o tym, że cholesterol jest zły? Pomijając fakt, że zazwyczaj słowa „cholesterol” używa się w kontekście lipoprotein LDL i HDL, z których jedynie LDL może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, cholesterol jest nam potrzebny do życia. Wszystkie hormony płciowe i hormony stresu, np. kortyzol, zbudowane są na bazie cholesterolu.

Cholesterol najpierw zamieniany jest na pregnenolon, a następnie na progesteron, kortyzol i DHEA. Wysoki poziom cholesterolu całkowitego, i często powiązany z tym wysoki poziom LDL, są dla nas niekorzystne, szczególnie w PCOS, które odznacza się większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Jednak mimo wszystko, jest nam on bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – tłumaczy Zofia Suszka, dietetyczka z „Holistycznie Zdrowi”.

Cholesterol – uważajmy na to, co jemy

Specjalistka dodaje, że większość cholesterolu tworzona jest przez nasz organizm, a nie dostarczany z pokarmem – chociaż to, co jemy, ma na niego duży wpływ.

„Kobiety, które drastycznie zmniejszają ilość spożywanych tłuszczów, mogą zrobić sobie krzywdę, ponieważ cholesterol powstaje właśnie na bazie kwasów tłuszczowych” – dodaje dietetyczka.

Dla zdrowia znaczenie ma, jakie tłuszcze wybieramy na co dzień.

Wybierajmy dobre źródła tłuszczów:

  • oliwę i olej lniany,
  • tłuste ryby lub tran,
  • orzechy i nasiona,
  • awokado.
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń
schabowy

Holistycznie Zdrowi

Zofia Suszka, jak sama o sobie mówi, jest „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczką”Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie.

W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: