Przejdź do treści

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Cholesterol w diecie / istock
Cholesterol w diecie / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Słyszałaś, że cholesterol jest zły? Dietetyczka Zofia Suszka w jednym ze swoich najnowszych postów na profilu na Instagramie nie zgadza się z tym stwierdzeniem. „Jest on nam bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – pisze ekspertka. Jak działa? Wyjaśniamy.

Cholesterol – potrzebny czy nie?

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby spożycie cholesterolu w diecie nie przekraczało >300 mg/dzień. Najlepszym sposobem regulacji poziomu lipidów we krwi jest zmiana stylu życia i modyfikacja dotychczasowego jadłospisu. Dlaczego to takie ważne?  Już samo zmodyfikowanie jadłospisu może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 1/5. A obniżony cholesterol to zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Tematem cholesterolu zajęła się w jednym ze swoich ostatnich postów Zofia Suszka, dietetyczka.

„Słyszałaś o tym, że cholesterol jest zły? Pomijając fakt, że zazwyczaj słowa „cholesterol” używa się w kontekście lipoprotein LDL i HDL, z których jedynie LDL może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, cholesterol jest nam potrzebny do życia. Wszystkie hormony płciowe i hormony stresu, np. kortyzol, zbudowane są na bazie cholesterolu.

Cholesterol najpierw zamieniany jest na pregnenolon, a następnie na progesteron, kortyzol i DHEA. Wysoki poziom cholesterolu całkowitego, i często powiązany z tym wysoki poziom LDL, są dla nas niekorzystne, szczególnie w PCOS, które odznacza się większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Jednak mimo wszystko, jest nam on bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – tłumaczy Zofia Suszka, dietetyczka z „Holistycznie Zdrowi”.

Cholesterol – uważajmy na to, co jemy

Specjalistka dodaje, że większość cholesterolu tworzona jest przez nasz organizm, a nie dostarczany z pokarmem – chociaż to, co jemy, ma na niego duży wpływ.

„Kobiety, które drastycznie zmniejszają ilość spożywanych tłuszczów, mogą zrobić sobie krzywdę, ponieważ cholesterol powstaje właśnie na bazie kwasów tłuszczowych” – dodaje dietetyczka.

Dla zdrowia znaczenie ma, jakie tłuszcze wybieramy na co dzień.

Wybierajmy dobre źródła tłuszczów:

  • oliwę i olej lniany,
  • tłuste ryby lub tran,
  • orzechy i nasiona,
  • awokado.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Słyszałaś o tym, że cholesterol jest zły? ? — Pomijając fakt, że zazwyczaj słowa cholesterol używa się w kontekście lipoprotein LDL i HDL, których jedynie LDL może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, które de facto cholesterol mnie są, ale wchodzi on w ich budowę, cholesterol jest nam potrzebne do życia. — Wszystkie hormony płciowe i je hormony stresu np. Kortyzol zbudowane są na bazie cholesterolu. Cholesterol najpierw zamieniany jest pregnenolon, a następnie w, progesteron, kortyzol i DHEA. — Wysoki poziom cholesterolu całkowitego i często powiązany z tym wysoki poziom LDL są dla nas niekorzystne, szczególnie w PCOS które odznacza się większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak mimo wszystko jest nam on bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej. — Ciekawostką jest fakt że większość cholesterolu jest tworzony przez nasz organizm, a nie dostarczany z pokarmem, chociaż to co jemy ma na niego duży wpływ. — Kobiety, które drastycznie zmniejszają ilość spożywanych tłuszczów, mogą zrobić sobie krzywdę, ponieważ cholesterol powstaje właśnie na bazie kwasów tłuszczowych. — Pamiętaj, że dla Twojego zdrowia znaczenie ma jakie tłuszcze wybierasz na co dzień. — Wybieraj dobre źródła tłuszczów: 〰️ oliwę i olej lniany 〰️ tłuste ryby lub tran 〰️ orzechy i nasiona 〰️ awokado — Pamiętaj, z ebooka ✔️PCOS od A do Z oraz webinaru dotyczącego PCOS możesz dowiedzieć się więcej o gospodarce hormonalnej kobiety. Na www.Sklepholistyczniezdrowi.pl znajdziesz również ✔️ gotowe jadłospisy bilansowanie pod kątem odpowiednich kwasów tłuszczowych dla naszego zdrowia ❤️ — #pcos #dietapcos #dietetykonline #dietaonline #zdrowadieta #nieplodnosc #pms #dietetykwarszawa #jemzdrowo #zioła #zdrowie #dietetyk #insulinoopornosc #kobieta #nieplodnosctoniewyrok #endometrioza #holistyczniezdrowi #zostańwdomu #zdroweodżywianie #hormony

Post udostępniony przez Zosia Suszka – dietetyk (@holistyczniezdrowi)

schabowy

Holistycznie Zdrowi

Zofia Suszka, jak sama o sobie mówi, jest „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczką”Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie.

W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

5 największych kuchennych mitów