Przejdź do treści

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Cholesterol w diecie / istock
Cholesterol w diecie / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Słyszałaś, że cholesterol jest zły? Dietetyczka Zofia Suszka w jednym ze swoich najnowszych postów na profilu na Instagramie nie zgadza się z tym stwierdzeniem. „Jest on nam bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – pisze ekspertka. Jak działa? Wyjaśniamy.

Cholesterol – potrzebny czy nie?

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby spożycie cholesterolu w diecie nie przekraczało >300 mg/dzień. Najlepszym sposobem regulacji poziomu lipidów we krwi jest zmiana stylu życia i modyfikacja dotychczasowego jadłospisu. Dlaczego to takie ważne?  Już samo zmodyfikowanie jadłospisu może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 1/5. A obniżony cholesterol to zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Tematem cholesterolu zajęła się w jednym ze swoich ostatnich postów Zofia Suszka, dietetyczka.

„Słyszałaś o tym, że cholesterol jest zły? Pomijając fakt, że zazwyczaj słowa „cholesterol” używa się w kontekście lipoprotein LDL i HDL, z których jedynie LDL może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, cholesterol jest nam potrzebny do życia. Wszystkie hormony płciowe i hormony stresu, np. kortyzol, zbudowane są na bazie cholesterolu.

Cholesterol najpierw zamieniany jest na pregnenolon, a następnie na progesteron, kortyzol i DHEA. Wysoki poziom cholesterolu całkowitego, i często powiązany z tym wysoki poziom LDL, są dla nas niekorzystne, szczególnie w PCOS, które odznacza się większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Jednak mimo wszystko, jest nam on bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – tłumaczy Zofia Suszka, dietetyczka z „Holistycznie Zdrowi”.

Cholesterol – uważajmy na to, co jemy

Specjalistka dodaje, że większość cholesterolu tworzona jest przez nasz organizm, a nie dostarczany z pokarmem – chociaż to, co jemy, ma na niego duży wpływ.

„Kobiety, które drastycznie zmniejszają ilość spożywanych tłuszczów, mogą zrobić sobie krzywdę, ponieważ cholesterol powstaje właśnie na bazie kwasów tłuszczowych” – dodaje dietetyczka.

Dla zdrowia znaczenie ma, jakie tłuszcze wybieramy na co dzień.

Wybierajmy dobre źródła tłuszczów:

  • oliwę i olej lniany,
  • tłuste ryby lub tran,
  • orzechy i nasiona,
  • awokado.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Słyszałaś o tym, że cholesterol jest zły? ? — Pomijając fakt, że zazwyczaj słowa cholesterol używa się w kontekście lipoprotein LDL i HDL, których jedynie LDL może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, które de facto cholesterol mnie są, ale wchodzi on w ich budowę, cholesterol jest nam potrzebne do życia. — Wszystkie hormony płciowe i je hormony stresu np. Kortyzol zbudowane są na bazie cholesterolu. Cholesterol najpierw zamieniany jest pregnenolon, a następnie w, progesteron, kortyzol i DHEA. — Wysoki poziom cholesterolu całkowitego i często powiązany z tym wysoki poziom LDL są dla nas niekorzystne, szczególnie w PCOS które odznacza się większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak mimo wszystko jest nam on bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej. — Ciekawostką jest fakt że większość cholesterolu jest tworzony przez nasz organizm, a nie dostarczany z pokarmem, chociaż to co jemy ma na niego duży wpływ. — Kobiety, które drastycznie zmniejszają ilość spożywanych tłuszczów, mogą zrobić sobie krzywdę, ponieważ cholesterol powstaje właśnie na bazie kwasów tłuszczowych. — Pamiętaj, że dla Twojego zdrowia znaczenie ma jakie tłuszcze wybierasz na co dzień. — Wybieraj dobre źródła tłuszczów: 〰️ oliwę i olej lniany 〰️ tłuste ryby lub tran 〰️ orzechy i nasiona 〰️ awokado — Pamiętaj, z ebooka ✔️PCOS od A do Z oraz webinaru dotyczącego PCOS możesz dowiedzieć się więcej o gospodarce hormonalnej kobiety. Na www.Sklepholistyczniezdrowi.pl znajdziesz również ✔️ gotowe jadłospisy bilansowanie pod kątem odpowiednich kwasów tłuszczowych dla naszego zdrowia ❤️ — #pcos #dietapcos #dietetykonline #dietaonline #zdrowadieta #nieplodnosc #pms #dietetykwarszawa #jemzdrowo #zioła #zdrowie #dietetyk #insulinoopornosc #kobieta #nieplodnosctoniewyrok #endometrioza #holistyczniezdrowi #zostańwdomu #zdroweodżywianie #hormony

Post udostępniony przez Zosia Suszka – dietetyk (@holistyczniezdrowi)

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
schabowy

Holistycznie Zdrowi

Zofia Suszka, jak sama o sobie mówi, jest „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczką”Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie.

W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

×