4 min.
Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Cholesterol w diecie / istock
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Słyszałaś, że cholesterol jest zły? Dietetyczka Zofia Suszka w jednym ze swoich najnowszych postów na profilu na Instagramie nie zgadza się z tym stwierdzeniem. „Jest on nam bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – pisze ekspertka. Jak działa? Wyjaśniamy.
Spis treści
Cholesterol – potrzebny czy nie?
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby spożycie cholesterolu w diecie nie przekraczało >300 mg/dzień. Najlepszym sposobem regulacji poziomu lipidów we krwi jest zmiana stylu życia i modyfikacja dotychczasowego jadłospisu. Dlaczego to takie ważne? Już samo zmodyfikowanie jadłospisu może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 1/5. A obniżony cholesterol to zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
Tematem cholesterolu zajęła się w jednym ze swoich ostatnich postów Zofia Suszka, dietetyczka.
„Słyszałaś o tym, że cholesterol jest zły? Pomijając fakt, że zazwyczaj słowa „cholesterol” używa się w kontekście lipoprotein LDL i HDL, z których jedynie LDL może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, cholesterol jest nam potrzebny do życia. Wszystkie hormony płciowe i hormony stresu, np. kortyzol, zbudowane są na bazie cholesterolu.
Cholesterol najpierw zamieniany jest na pregnenolon, a następnie na progesteron, kortyzol i DHEA. Wysoki poziom cholesterolu całkowitego, i często powiązany z tym wysoki poziom LDL, są dla nas niekorzystne, szczególnie w PCOS, które odznacza się większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Jednak mimo wszystko, jest nam on bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – tłumaczy Zofia Suszka, dietetyczka z „Holistycznie Zdrowi”.
Cholesterol – uważajmy na to, co jemy
Specjalistka dodaje, że większość cholesterolu tworzona jest przez nasz organizm, a nie dostarczany z pokarmem – chociaż to, co jemy, ma na niego duży wpływ.
„Kobiety, które drastycznie zmniejszają ilość spożywanych tłuszczów, mogą zrobić sobie krzywdę, ponieważ cholesterol powstaje właśnie na bazie kwasów tłuszczowych” – dodaje dietetyczka.
Dla zdrowia znaczenie ma, jakie tłuszcze wybieramy na co dzień.
Wybierajmy dobre źródła tłuszczów:
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Holistycznie Zdrowi
Zofia Suszka, jak sama o sobie mówi, jest „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczką”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie.
W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOS, insulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.
Zobacz także

„Nawet 40 proc. kobiet po 30. roku życia ma problemy z nadwagą, a na otyłość cierpi 30 proc. z nich” – mówi bariatra dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022