Przejdź do treści

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Płatki ryżowe - wartości odżywcze, przepisy, jak gotować iSTOCK.COM
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Płatki ryżowe to produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Łącząc w sobie właściwości ryżu oraz postać płatków śniadaniowych, płatki ryżowe pozwalają na przygotowanie szybkiego i pożywnego śniadania. Płatki ryżowe na mleku lub wodzie można spożywać jako samodzielny posiłek lub urozmaicić danie dodatkiem owoców czy orzechów. Płatki ryżowe są produktem, który sprawdzi się u osób na lekkostrawnej, odchudzającej diecie, a także dla niemowląt. Jak gotować płatki ryżowe i jakie są najciekawsze przepisy z płatkami ryżowymi?

Czym są płatki ryżowe?

Płatki ryżowe to produkt pozyskiwany z ziaren ryżu. Zazwyczaj dostępne są płatki z białego ryżu, choć na rynku znaleźć można także płatki ryżowe z brązowych ziaren ryżu. Płatki ryżowe powstają dzięki oddziaływaniu pary wodnej na ziarna ryżu. Ziarna są następnie suszone i zgniatane. Taki sposób produkcji płatków pozwala na zachowanie wielu cennych związków odżywczych.

Płatki ryżowe błyskawiczne są produktem lekkostrawnym, gdyż zawartość błonnika w produkcie jest niewielka. W przypadku tradycyjnych płatków z białego ryżu ilość błonnika w 100 g produktu to około 5 g, natomiast w płatkach z ryżu brązowego zawartość błonnika jest wyższa i sięga 7 g. Płatki ryżowe wydają się być produktem o dość wysokiej zawartości kalorii – 100 g płatków z ryżu białego oraz brązowego dostarcza około 360 kcal. Jednak do przygotowania dania używamy zazwyczaj garstkę płatków ryżowych, a te są lekkie i pęcznieją podczas gotowania. A to oznacza, że po ugotowaniu porcji zawierającej średnio 50 g płatków ryżowych, kcal dostarczane z daniem to średnio 180. Zawartość białka w płatkach ryżowych sięga 7 g, a węglowodanów – 77 g. Indeks glikemiczny płatków ryżowych jest wysoki i wynosi około 80.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak przygotować płatki ryżowe?

Płatki ryżowe są produktem, który można przyrządzić bardzo szybko. Można je gotować na wodzie lub mleku krowim albo roślinnym. Aby ugotować płatki, wystarczy wsypać płatki na gotującą się wodę czy mleko, pogotować przez dwie lub trzy minuty, a następnie zdjąć z gazu i pozostawić jeszcze na kilka minut. Zalecane proporcje to 1 objętość płatków i 2 objętości wody lub mleka.

Płatki ryżowe na wodzie oraz płatki ryżowe na mleku umożliwiają przygotowanie szybkiego posiłku, dlatego nie powinno ich zabraknąć w żadnej kuchni. Na szczęście nie ma problemu z dostępnością płatków ryżowych. Gdzie kupić ten produkt? Znaleźć można go w każdym sklepie spożywczym.

Płatki ryżowe dla niemowlaka

Płatki ryżowe są jednym z tych produktów, które mogą być szybko włączone do diety malucha. Można je podawać już w piątym miesiącu życia, czyli na początku rozszerzania diety malucha. Oczywiście – wówczas płatki gotujemy na wodzie. Jest to najlepszy sposób na włączenie produkt ryżowego do diety. Takie płatki ryżowe stanowią doskonałą i zdrową alternatywę dla smakowych kaszek ryżowych, które często zawierają dodatek cukru. Z kolei samodzielne przygotowanie kaszki ryżowej na drodze zmielenia ziaren ryżu jest bardziej czasochłonne.

Kilkumiesięcznym maluchom zaleca się podawanie płatków ryżowych na wodzie, z możliwością wzbogacenia smaku dania o rozdrobnione owoce. Starszy maluch może jeść płatki ryżowe na mleku.

Płatki ryżowe – przepisy

Płatki ryżowe stanowią lekkostrawną i smaczną alternatywę dla takich dań śniadaniowych jak owsianki czy jaglanki. Można w dowolny sposób wzbogacać smak dania, używając takich dodatków jak:

  • nasiona chia,
  • owoce (banany, truskawki, maliny, jagody),
  • orzechy (nerkowce, włoskie, migdały),
  • cynamon,
  • miód,
  • wiórki czekoladowe lub kokosowe.

Na diecie odchudzającej można wykonać płatki ryżowe – przepisy fit z tym składnikiem to np. płatki gotowane na mleku roślinnym, polane musem owocowym z nasionkami chia. Kolejna opcja to budyń z ugotowanych płatków ryżowych, zblendowanych z owocami, miodem i mlekiem ryżowym.

Płatki ryżowe można wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu – płatki mogą stanowić bazę do przyrządzenia pożywnych kotlecików z warzywami. Taki wegetariański obiad przygotować można z następujących składników:

  • 200 g płatków ryżowych,
  • warzywa (marchew, cebula, ząbek czosnku),
  • przyprawy do smaku (sól, natka, bazylia),
  • olej do smażenia.

Płatki ryżowe należy zalać 175 ml wrzącej wody i odstawić na kwadrans, w tym czasie podsmażając na patelni drobno pokrojone warzywa. Kolejny etap to wymieszanie płatków z warzywami, a następnie przyprawienie dania. Następnie należy formować niewielkie kotleciki i podsmażać je na patelni do momentu, aż kotleciki się zarumienią.

Ryż - jak go wykorzystać? / istock

Z płatków ryżowych można przygotować przepyszne i lekkie ciasteczka. Aby je przygotować, należy zmiksować trzy jajka z 70 g cukru pudru, a następnie dodawać porcjami 100 g mąki pszennej oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. W kolejnym kroku należy wsypać do masy 250 g płatków ryżowych oraz 50 g dowolnych posiekanych orzechów, nadal mieszając. Mieszankę należy odstawić na 15 minut, po czym wykładać masę na papier do pieczenia, formując kształt ciasteczek. Ciastka powinny być pieczone przez 15-20 minut w 180 stopniach.

 

Bibliografia:

  1. Dahare R., Sahu B., Effect on physical, chemical and functional characteristics during transformation of paddy to flaked rice, International Journal of Chemical Studies, 2019, 7 (3).

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×