Przejdź do treści

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Ryż to świetny dodatek lub też podstawa do wielu potraw. Wykorzystywany głównie w daniach azjatyckich, stanowi charakterystyczny składnik dla tej kuchni. Czy jest jednak zdrowy?

Ryż ma bardzo wiele odmian. Od białego przez brązowy po jaśminowy i wiele, wiele innych. Każdy z nich ma inne właściwości. Najczęściej jednak spożywa się biały. Jest najtańszy, miękki, szybko i dobrze się gotuje. Ryż ten zyskał jednak złą sławę przez to, że powszechnie uważa się go za wypłukanego z wartości odżywczych. Nie jest to do końca prawdą. Sprawdź, jak biały ryż wpływa na twoje ciało.

Rodzaje białego ryżu

Sam biały ryż można podzielić na kolejne podkategorie. Dzieli się go głównie ze względu na wielkość i metodę przetwarzania. Wyróżnić można ryż długoziarnisty, który jest ciężki, mniej skrobiowy, a także krótkoziarnisty, który jest ciężki i lepki. Znane odmiany ryżu to m.in.:

  • basmanti – lekki smak i konsystencja,
  • słodki – bardzo drobny i lekki, wykorzystywany do sushi,
  • jaśminowy – miękki i aromatyczny,
  • arborio – okrągły, wykorzystywany w risotto.

Właściwości odżywcze

Ryż biały jest prawie pozbawiony soli i cukru. Nie zawiera także glutenu, sięgają po niego osoby, które nie tolerują tej mieszanki białek. Biały ryż to bogate źródło energetycznych węglowodanów i protein. Jeśli chodzi o pierwiastki, to ryż zapewnia duże ilości magnezu, trochę mniej kwasu foliowego, selenu, tiaminy i niacyny, a także pewne ilości miedzi, cynku, żelaza oraz witaminy B6.

Zalety spożywania białego ryżu

  • Bogate źródło węglowodanów

Węglowodany to źródło energii, dlatego też ich spożywanie jest tak bardzo cenne dla sportowców i osób, które ćwiczą. Pół filiżanki ryżu dostarcza aż 22,3 gramów węglowodanów, dlatego jest polecany do jedzenia przed i po treningu. W trakcie ćwiczeń potrzebna jest energia, natomiast po wysiłku, organizm musi znów nadrobić to, co stracił w trakcie treningu. Ryż zatem staje się idealnym partnerem osób lubiących siłownię.

  • Pomoc dla serca

W ryżu odnaleziono duże ilości selenu oraz kwasu foliowego. Te dwie substancje są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca, a także układu nerwowego. Zmniejszają one ryzyko zawału, udaru oraz chorób naczyń krwionośnych.

  • Chroniący organizm mangan

Mangan to jeden z podstawowych budulców kości. Jedząc ryż poprawiasz zatem stan swojego układu szkieletowego, wzmacniając kości oraz chroniąc je przed urazami. Mangan to także pomocny pierwiastek dla metabolizmu. Badania wykazały, że odgrywa on ogromną rolę w spalaniu węglowodanów, białek i cholesterolu. Jak widać ma on bardzo szerokie zastosowania i jest uniwersalny.

Ryż - jak go wykorzystać? / istock

Ciemna strona ryżu

Jednak nie wszyscy mogą spożywać bezkarnie biały ryż. Ze względu na węglowodany, powinny uważać na niego osoby chorujące na cukrzycę – aby uniknąć gwałtownych skoków cukru, powinny one łączyć ryż z produktami z innych kategorii, aby stworzyć zbilansowany posiłek. Chociaż ryż uznawany jest za jedno z najbezpieczniejszych zbóż, niektórzy powinni go całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Chodzi o osoby cierpiące na rodzaj alergii pokarmowej – zespół zapalenia jelit indukowany białkami pokarmowymi (FPIES), która może być wywoływana m.in. ryż.

O czym jeszcze pamiętać, jedząc biały ryż? Zawiera mniej błonnika niż pełnoziarniste wersje, może zatem powodować zaparcia (nie bez przyczyny rozgotowany biały ryż jest remedium na biegunkę). Musimy także pamiętać, że w ryżu (nie tylko w białym) może znajdować się arsen, który przedostaje się do wód gruntowych na plantacjach. Jedzmy ryż, na zdrowie, ale pamiętajmy – jak ze wszystkim – najważniejszy jest umiar.

Podsumowując, ryż to świetne źródło węglowodanów potrzebnych do wytwarzania i spalania energii. Jest polecany szczególnie dla sportowców, zarówno po, jak i przed treningiem. Nie jest prawdą to, ze biały ryż całkowicie pozbawiony jest właściwości odżywczych. To bogate źródło magnezu i manganu, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, sięgaj po niego śmiało, wymiennie z innymi produktami zbożowymi.

 

Źródło: livestrong

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol