Przejdź do treści

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Pieczywo jest bez wątpienia ważnym składnikiem każdej diety – doskonale smakuje, można podawać je na wiele sposobów. W  sklepach oprócz białego pieczywa z łatwością znajdziesz także chleby pełnoziarniste, czy na zakwasie. Które pieczywo wybrać? Co jest zdrowsze?

Pieczywo pełnoziarniste

Pełnoziarniste bułki czy chleb są – jak ich nazwa wskazuje – wypiekane z mało przetworzonej pełnoziarnistej mąki. Co oznacza, że mąka jest pełnoziarnista? Jest ona nieoczyszczona, podczas procesu produkcji nie zostały z niej usunięte zewnętrzne okrywy ziaren, czyli otręby. Dzięki temu mąka ta ma bogatszy skład, ma więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika.

Pełnoziarniste pieczywo ma charakterystyczną, ciemną barwę i bardziej zwartą strukturę. Prawdziwe pełnoziarniste pieczywo nie powinno być napompowane i lekkie – zawsze będzie trochę bardziej ciężkie i zwarte. Często w razowych wypiekach znajdują się także dodatki, takie jak nasiona różnych zbóż, suszona żurawina czy pestki dyni. Dzięki temu pieczywo jest jeszcze zdrowsze i lepiej smakuje.

Czy pieczywo razowe jest zdrowe?

Pieczywo pełnoziarniste w 100 gramach ma około 250 kcal. Jest ono polecane osobom na diecie, ponieważ na bardzo długi czas daje uczucie sytości. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości błonnika. Jeśli dobierzesz odpowiednie składniki do swojej kanapki, to otrzymasz bardzo pożywny i zdrowy posiłek.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Wyzwania domowych piekarzy

Pieczywo na zakwasie

Czym jest pieczywo na zakwasie? Jest to pieczywo, które powstaje bez użycia drożdży piekarniczych. Chleb i bułki wyrastają dzięki zakwasowi. Zakwas to źródło bakterii i naturalnych drożdży, które powstają w wyniku procesu fermentacji wody i mąki (zazwyczaj żytniej). Zakwas działa podobnie jak drożdże, spulchnia pieczywo i powoduje jego rośnięcie.

Przygotowanie pieczywa z zakwasem wymaga jednak trochę więcej zachodu. Po pierwsze – najpierw trzeba przygotować zakwas, który musi nabrać mocy. Proces ten trwa bardzo długo, więc raz przygotowany zakwas cały czas jest karmiony i rozmnażany – można praktycznie korzystać z niego bez końca. Zakwas działa o wiele wolniej niż drożdże. Najczęściej na zakwasie wypieka się pieczywo żytnie lub z dużym udziałem mąki żytniej. Ze względu na swoją strukturę mąka żytnia nie nadaje się do wyrastania tylko przy pomocy drożdży. Zaletą tego chleba jest to, że ma długi termin przydatności do spożycia i doskonale smakuje.

Chleba na zakwasie – czy jest zdrowy?

Pieczywo na zakwasie jest bogate w witaminy oraz minerały, a także w błonnik. Jego kaloryczność wynika z tego, jaki rodzaj mąki został użyty do pieczenia chleba. Pieczywo na zakwasie nie musi być ciemne, przy jego pomocy można także robić chleby i bułki pszenne z jasnej mąki. Na zakwasie można upiec także pieczywo razowe.

wafle ryżowe / istock

Jaki chleb wybrać?

Jaki rodzaj pieczywa najlepiej wybrać? Dobrym wyborem będzie wybór zarówno jednego, jak i drugiego – pełnoziarniste pieczywo na zakwasie to zdrowy wybór i uczucie sytości na długi czas.

Zalety pełnoziarnistego pieczywa zrobionego na zakwasie sprawiają, że naprawdę warto po nie sięgnąć. Najważniejsze plusy takiego pieczywa, to:

  • Wysoka zawartość błonnika – dzięki temu pieczywo na długi czas syci, więc doskonale sprawdzi się u osób na diecie. Dodatkowo dieta bogata w błonnik wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego.
  • Niski indeks glikemiczny – indeks glikemiczny (IG) dzieli pokarmy na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu. Im niższy wskaźnik IG tym lepiej, szczególnie dla osób, które mają problemy z tolerancją glukozy. Niski IG gwarantuje uczucie sytości na dłużej.
  • Łatwiejsze trawienie glutenu – pieczywo na zakwasie ma wstępnie strawiony przez bakterie fermentacji mlekowej gluten, dzięki temu jest lepiej przyswajane przez osoby wrażliwe na gluten.

Chleb razowy na zakwasie można upiec samodzielnie. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, wymaga jednak odrobiny cierpliwości.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×