Przejdź do treści

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Pieczywo jest bez wątpienia ważnym składnikiem każdej diety – doskonale smakuje, można podawać je na wiele sposobów. W  sklepach oprócz białego pieczywa z łatwością znajdziesz także chleby pełnoziarniste, czy na zakwasie. Które pieczywo wybrać? Co jest zdrowsze?

Pieczywo pełnoziarniste

Pełnoziarniste bułki czy chleb są – jak ich nazwa wskazuje – wypiekane z mało przetworzonej pełnoziarnistej mąki. Co oznacza, że mąka jest pełnoziarnista? Jest ona nieoczyszczona, podczas procesu produkcji nie zostały z niej usunięte zewnętrzne okrywy ziaren, czyli otręby. Dzięki temu mąka ta ma bogatszy skład, ma więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika.

Pełnoziarniste pieczywo ma charakterystyczną, ciemną barwę i bardziej zwartą strukturę. Prawdziwe pełnoziarniste pieczywo nie powinno być napompowane i lekkie – zawsze będzie trochę bardziej ciężkie i zwarte. Często w razowych wypiekach znajdują się także dodatki, takie jak nasiona różnych zbóż, suszona żurawina czy pestki dyni. Dzięki temu pieczywo jest jeszcze zdrowsze i lepiej smakuje.

Czy pieczywo razowe jest zdrowe?

Pieczywo pełnoziarniste w 100 gramach ma około 250 kcal. Jest ono polecane osobom na diecie, ponieważ na bardzo długi czas daje uczucie sytości. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości błonnika. Jeśli dobierzesz odpowiednie składniki do swojej kanapki, to otrzymasz bardzo pożywny i zdrowy posiłek.

Wyzwania domowych piekarzy

Pieczywo na zakwasie

Czym jest pieczywo na zakwasie? Jest to pieczywo, które powstaje bez użycia drożdży piekarniczych. Chleb i bułki wyrastają dzięki zakwasowi. Zakwas to źródło bakterii i naturalnych drożdży, które powstają w wyniku procesu fermentacji wody i mąki (zazwyczaj żytniej). Zakwas działa podobnie jak drożdże, spulchnia pieczywo i powoduje jego rośnięcie.

Przygotowanie pieczywa z zakwasem wymaga jednak trochę więcej zachodu. Po pierwsze – najpierw trzeba przygotować zakwas, który musi nabrać mocy. Proces ten trwa bardzo długo, więc raz przygotowany zakwas cały czas jest karmiony i rozmnażany – można praktycznie korzystać z niego bez końca. Zakwas działa o wiele wolniej niż drożdże. Najczęściej na zakwasie wypieka się pieczywo żytnie lub z dużym udziałem mąki żytniej. Ze względu na swoją strukturę mąka żytnia nie nadaje się do wyrastania tylko przy pomocy drożdży. Zaletą tego chleba jest to, że ma długi termin przydatności do spożycia i doskonale smakuje.

Chleba na zakwasie – czy jest zdrowy?

Pieczywo na zakwasie jest bogate w witaminy oraz minerały, a także w błonnik. Jego kaloryczność wynika z tego, jaki rodzaj mąki został użyty do pieczenia chleba. Pieczywo na zakwasie nie musi być ciemne, przy jego pomocy można także robić chleby i bułki pszenne z jasnej mąki. Na zakwasie można upiec także pieczywo razowe.

wafle ryżowe / istock

Jaki chleb wybrać?

Jaki rodzaj pieczywa najlepiej wybrać? Dobrym wyborem będzie wybór zarówno jednego, jak i drugiego – pełnoziarniste pieczywo na zakwasie to zdrowy wybór i uczucie sytości na długi czas.

Zalety pełnoziarnistego pieczywa zrobionego na zakwasie sprawiają, że naprawdę warto po nie sięgnąć. Najważniejsze plusy takiego pieczywa, to:

  • Wysoka zawartość błonnika – dzięki temu pieczywo na długi czas syci, więc doskonale sprawdzi się u osób na diecie. Dodatkowo dieta bogata w błonnik wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego.
  • Niski indeks glikemiczny – indeks glikemiczny (IG) dzieli pokarmy na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu. Im niższy wskaźnik IG tym lepiej, szczególnie dla osób, które mają problemy z tolerancją glukozy. Niski IG gwarantuje uczucie sytości na dłużej.
  • Łatwiejsze trawienie glutenu – pieczywo na zakwasie ma wstępnie strawiony przez bakterie fermentacji mlekowej gluten, dzięki temu jest lepiej przyswajane przez osoby wrażliwe na gluten.

Chleb razowy na zakwasie można upiec samodzielnie. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, wymaga jednak odrobiny cierpliwości.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie