Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?
Które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów? Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Warto zapamiętać tak zwaną „Parszywą 12-stkę”.
Coraz częściej zwracamy uwagę na skład danego produktu zanim znajdzie się w naszym koszyku a następnie na talerzu. Jak jednak kupować warzywa czy owoce? Nie wiemy, jaki oprysk czy nawóz został użyty przy hodowli. Warto więc zwrócić uwagę na listę warzyw i owoców, które najbardziej chłoną pestycydy i zanieczyszczenia. Co roku publikuje ją Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group), badając przed tym produkty dostępne na rynku amerykańskim.
Które owoce i warzywa potrzebują najwięcej chemii do wzrostu?
Na listę „Parszywej 12-stki” zwrócili uwagę w mediach społecznościowych Agata i Maciej, prowadzący bloga „Zielone koktajle”, na którym promują zdrowe odżywianie.
Niestety oprócz warzyw i owoców najmniej chłonących pestycydy są też takie, które je chłoną najmocniej. Jest to tak zwana brudna, czyli parszywa 12-nastka. Przyjęło się uważać, że warzywa i owoce znajdujące się na tej liście są wyjątkowo skłonne do kumulacji niezdrowych środków używanych powszechnie do ochrony roślin. Pestycydy i zanieczyszczenia w tych warzywach i owocach są na tyle niebezpieczne, że warto rozważyć zakup ich z ekologicznych i sprawdzonych źródeł. Badane warzywa i owoce wykazywały największe skażenie
– piszą na swoim profilu na Instagramie autorzy „Zielonych koktajlów”.
Które owoce znalazły się na liście w 2019 roku?
RozwińOto zaktualizowana na 2019 rok lista tzw. brudnej 12-nastki owoców i warzyw (pozycja według stopnia zanieczyszczenia)
?truskawki
??szpinak
??jarmuż
??nektarynki
?jabłka
?winogrona
?brzoskwinie
?wiśnie
?gruszki
?pomidory
??seler naciowy
?ziemniaki
Autorzy bloga zwrócili także uwagę na to, że badania przeprowadzone zostały w Stanach Zjednoczonych, więc można wziąć na tę listę małą poprawkę.
Zauważmy, że niektóre owoce czy warzywa uprawiane u nas sezonowo jak np. truskawki można pominąć w zestawieniu lub zastanowić się, czy naprawdę powinny się tu znaleźć? Truskawki w sezonie w Polsce są uprawiane zupełnie inaczej niż te całoroczne w Stanach Zjednoczonych.
Jeśli jednak weźmiemy pod lupę szpinak, jarmuż czy pomidory z pewnością badania nie będą mocno odbiegały od tych amerykańskich.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?