Przejdź do treści

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Papaja to egzotyczny owoc, który w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest w nim bogactwo dobroczynnych składników odżywczych. Papaja rośnie głównie w Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz Brazylii, choć uprawiana jest również w innych częściach globu. Jak jeść papaję? I jak ona wygląda? Sprawdź.

Co to jest papaja?

Papaja to owoc określany też mianem „melonowca właściwego” lub „owocu aniołów”. Jak wygląda papaja? Na zewnętrz ma żółtozielony kolor, natomiast w środku jest pomarańczowo-czerwona. Posiada owalny kształt i trochę przypomina gruszkę. W owocu można znaleźć z kolei czarne, okrągłe nasiona, które można zjeść, lecz nie każdemu one smakują – są nieco ostre i gorzkawe (i nie powinny ich jeść kobiety w ciąży, ponieważ mogą uszkodzić płód). Niektóre owoce papai osiągają nawet pół metra długości, choć w sklepach zwykle możemy kupić o wiele mniejsze, mierzące od kilkunastu do dwudziestu kilku  centymetrów.

Papaja – wartości odżywcze i witaminy

Oto najważniejsze wartości odżywcze papai.

Papaja a witaminy

Papaja to owoc, w którym znajduje się wiele witamin i minerałów. Warto wspomnieć chociażby o witaminie C, której znajduje się w niej więcej niż w cytrynie czy grejpfrucie. Co więcej, jest jej na tyle dużo, że pokrywa ona aż dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania na ten składnik. W papai można też znaleźć takie witaminy, jak: A, E, K oraz B6.

Papaja a inne składniki odżywcze

W papai można znaleźć też duże ilości magnezu i wapnia, a także żelaza, sodu, fosforu, miedzi oraz potasu. W jej skład wchodzą również takie składniki, jak ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, błonnik, niacyna. Jest również bogatym źródłem flawonoidów, takich jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna. Charakterystyczny dla tego owocu jest również enzym papaina.

Papaja a kalorie

W 100 g papai znajdują się 43 kalorie, natomiast jeden owoc zawiera około 123 kalorii. Ma on również niski indeks glikemiczny, który wynosi 59. Dlatego też jest to doskonały owoc dla osób, które się odchudzają.

Papaja – jak jeść?

Jak jeść papaję? Pamiętaj, aby przed spożyciem dokładnie umyć owoc pod strumieniem zimnej wody – dzięki temu pozbędziesz się brudu i pestycydów. Skórka papai jest niejadalna, dlatego należy obrać owoc nożem, a następnie przeciąć go na pół (bądź też wykonać te czynności w odwrotnej kolejności). Nasiona, wraz ze śluzowatą warstwą, trzeba wyjąć łyżką. Oczyszczony miąższ możesz następnie jeść na surowo bądź też pokroić go w kostkę lub w kliny i dodać ewentualnie do wybranego dania.

Wegańska sałatka z papają

Jak smakuje papaja? Owoc ten nie ma wyrazistego smaku – jest trochę mdły (zwłaszcza, gdy nie jest jeszcze zbyt dojrzały), słodkawy, delikatnie korzenny. Dlatego warto go łączyć z innymi produktami, np. mlecznymi, w tym z koktajlami na bazie mleka lub jogurtu. Jeśli go zmiksujesz, możesz go także potraktować jako składnik deseru lodowego bądź smoothie, a jeśli pokroisz – jako element sałatki owocowej. Warto pamiętać, aby dodawać go przed samym podaniem, ponieważ powoduje on mięknięcie innych owoców. Bez problemu możesz go także spożywać w plasterkach i dodatkowo skropić go cytryną oraz doprawić solą i pieprzem.

Papaja sprawdzi się doskonale również w daniach gotowanych, np. w połączeniu z gulaszem, curry, owocami morza czy też kurczakiem. W owocu znajduje się enzym papaina, która sprawia, że mięso nabiera kruchości. Możesz też samodzielnie zrobić sok z papai, który stanowi pyszny, orzeźwiający napój  – zwłaszcza w upalne dni.

Papaja a właściwości zdrowotne

Poniżej opisujemy najważniejsze właściwości papai.

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Dobry wpływ na odchudzanie

Jak już wspomnieliśmy, papaja przypadnie do gustu osobom, które się odchudzają i które pragną utrzymać szczupłą sylwetkę. Wspomaga ona metabolizm i przyspiesza spalanie białek oraz tkanki tłuszczowej. Dodatkowo pomaga wyeliminować z organizmu toksyczne substancje, co również pozytywnie wpływa na redukcję masy ciała.

Zwiększanie odporności

Dzięki temu, że w papai znajdują się duże ilości witaminy C, owoc ten wzmacnia odporność i posiada działanie przeciwzapalne. Ponadto ma on właściwości antywirusowe i antybakteryjne, dzięki czemu pomaga wyeliminować przeziębienia oraz infekcje sezonowe.

Działanie na wzrok i skórę

Okazuje się również, że papaja poprawia wzrok i ma pozytywny wpływ na skórę. Witamina A i C, wraz z flawoinodami, a konkretnie – kryptoksantyną, luteiną i zeaksantyną, działają przeciwutleniająco, co z kolei opóźnia starzenie się organizmu. Eliminują one wolne rodniki i reaktywne formy tlenu, które odpowiedzialne są za proces starzenia się komórek.

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Działanie przeciwnowotworowe

Papaja wspomaga wytwarzanie cząstek sygnałowych, które hamują wzrost nowotworów. Skutecznie chroni przed nowotworami: prostaty, szyjki macicy, trzustki, jak również i płuc, a także przed samym guzem piersi.

Lekarstwo na różne dolegliwości

Nasiona papai, choć niekoniecznie smaczne, posiadają szereg intrygujących właściwości. Przykładowo, można je wykorzystać jako środek przeciwzapalny, przeciwpasożytniczy i przeciwbólowy. Są one także niezastąpione w przypadku bólów brzucha oraz grzybicy.

Inne właściwości papai

W papai zawarty jest potas, który pozytywnie wpływa na pracę mięśni. Reguluje ciśnienie krwi oraz pomaga utrzymywać odpowiedni poziom wody w organizmie. Magnez dobrze oddziałuje na pracę serca oraz układ mięśniowy i nerwowy. Wapń z kolei wpływa na mocne kości i zdrowe zęby. Nie można zapomnieć również o błonniku, który korzystnie działa na układ krwionośny.

Kobieta w basenie z arbuzem

Papaja – kiedy jest dojrzała?

Najważniejszym kryterium, który pozwala rozpoznać dojrzałość owocu, jest miękkość miąższu. Po jego dotknięciu powinien on lekko zapadać się pod palcami. Skórka dojrzałej papai ma też zazwyczaj żółte lub pomarańczowe przebarwienia, a jeśli jest zielona, zwykle oznacza to, że jeszcze nie dojrzała.

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3984819/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682863/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000941/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: