Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

„Czy w dzisiejszych czasach pełnych chemii i substancji trujących są produkty nimi nieskażone?” pytają prowadzący bloga „Zielone koktajle”. I publikują listę 15 owoców, które są wolne od zanieczyszczeń i pestycydów.
Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group) co roku publikuje listę owoców i warzyw, które pochłaniają w danym roku najmniej pestycydów i zanieczyszczeń. Zwrócili na nią uwagę Agata i Maciej, prowadzący bloga „Zielone koktajle”, na którym promują zdrowe odżywianie.
Jest lista warzyw i owoców, opublikowana przez EWG, amerykańską organizację non profit (Environmental Working Group), która jest wolna od zanieczyszczeń, ze względu na to, że nie chłonie pestycydów i innych zanieczyszczeń związanych z ogólnie dostępną uprawą roślin – piszą na swoim profilu na Instagramie i dodają – Przyjęło się uważać, że warzywa i owoce z hipermarketu, zwłaszcza te, które nie są z tak zwanych ekologicznych i organicznych upraw nie są zdrowe. Badane warzywa i owoce, znajdujące się na ostatnich miejscach listy opublikowanej przez EWG wykazywały najmniejsze skażenie i można śmiało wyciągnąć wniosek, że wymienione warzywa i owoce są bardzo zdrowe, nawet gdy kupisz je po prostu w hipermarkecie.
Które owoce i warzywa są wolne od pestycydów?
Autorzy bloga zaznaczają, że choć badania przeprowadzane zostały na rynku amerykańskim, w Polsce ich rezultat byłby podobny.
Ranking taki tworzony jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące uprawy i stosowania środków ochronnych roślin są trochę mniej rygorystyczne niż w Europie, jednak możemy przez analogię założyć, że podobne badania w Europie dałyby podobne rezultaty. Kumulowanie środków ochrony roślin uzależnione jest bowiem od pewnych cech warzyw i owoców związanych z ich budową tkankową.
Warto więc zapamiętać listę „Czystej 15-stki” i kierować się nią, będąc na zakupach.
Które owoce i warzywa znalazły się na liście?
RozwińOto zaktualizowana na 2019 rok lista tzw. czystej 15-nastki owoców i warzyw (kolejność według stopnia czystości)
?awokado
?kukurydza
?ananas
??groszek (cukrowy)
??cebula
??papaja
?bakłażan
??szparagi
?kiwi
?kapusta
?melon Kantalupa
?brokuły
??pieczarki
?melon miodowy
Polecamy

Reguluje pracę jelit lepiej niż śliwki. Polska siostra kiwi podbija świat

Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść

Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach

Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
się ten artykuł?