Przejdź do treści

Nie oszczędzaj na pączku. Czytamy Etykiety ostrzegają przed tym, co znajdziemy w tanich wypiekach

Pączki
Nie oszczędzaj na pączku. Czytamy Etykiety ostrzegają przed tym, co znajdziemy w tanich wypiekach/ fot. Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Jesteśmy zdania, że jeśli tylko lubicie pączki, to jedzcie je ze smakiem, ale te najlepsze! Lepiej wybrać pączki, które mają lepszy skład, niż te z supermarketów” – ostrzegają ekspertki Czytamy Etykiety. Dietetyczki wyjaśniają, co może znaleźć się w składzie tańszego wypieku i jak wybrać zdrowo.

Wybieraj pączki z dobrym składem

Tłusty Czwartek to dla wielu jeden z przyjemniejszych dni w roku. Na śniadanie jedzą pączki, na obiad też, a na kolację wiadomo… pączki! W końcu ludowe porzekadło głosi, że ten, kto nie skosztuje choć jednego okrągłego wypieku, temu nie będzie wiodło się przez najbliższy rok. Zanim jednak ogarnie nas pączkowe szaleństwo, a lukier zawróci w głowie, warto zastanowić się nad jakością tych wyborów.

„Jesteśmy zdania, że jeśli tylko lubicie pączki, to jedzcie je ze smakiem, ale te najlepsze! Lepiej wybrać pączki, które mają lepszy skład, niż te z supermarketów” – ostrzegają na swoim profilu na Instagramie specjalistki z Czytamy Etykiety.

Niestety zaoszczędzenie na słodkościach może słono kosztować nasze zdrowie. Jak tłumaczą ekspertki, w tanim pączku z marketu nie czeka na nas nic dobrego. I wymieniają, że w takim wypieku znajdziemy m.in.:

  • tłuszcz palmowy,
  • utwardzone tłuszcze roślinne (na szczęście dziś już częściej bezpieczniejszą metodą – estryfikacji – która nie powoduje powstawania niesławnych izomerów trans);
  • margarynę zamiast masła,
  • syropy cukrowe – w tym syrop glukozowo-fruktozowy;
  • substancje konserwujące (dodawane do nadzień);
  • barwniki (głównie w nadzieniach);
  • stabilizatory i emulgatory.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
pączki, tłusty czwartek

„Zapytaj ekspedientki o skład pączka”

Dietetyczki radzą, by sięgać po pączki z piekarni czy cukierni, które będą dla naszego organizmu o wiele lepszym wyborem.

„Chociaż mamy wrażenie, że czasy, gdy w piekarniach były same 'pewniaki’, jeśli chodzi o jakość, też odeszły już w niepamięć” – piszą.

I apelują, by nie bać się zapytać ekspedientki o skład pączka, zanim wszystkie niewskazane składniki trafią do naszego żołądka.

„Zapytaj ekspedientki o skład pączka! Dobra piekarnia/cukiernia udostępni ci go na prośbę” – apelują i dodają: „Możecie przygotować też własne pączki – macie wtedy gwarancję tego, co jecie, oraz świadomość i wybór tego, z czego je wykonacie, a to też rodzinna frajda zrobienia ich”.

Tu znajdziecie nasz przepis na pączki nietłuściochy!

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 319 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

×