Przejdź do treści

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

O nabiale mówi się dużo i często, a niejednokrotnie słyszymy bardzo skrajne opinie na jego temat. Jak to jest z tym nabiałem? Czy to naprawdę samo zło, jak uważają niektórzy, i lepiej go unikać? Z faktami i mitami na temat nabiału rozprawia się dietetyczka Zosia Pomes z profilu na Instagraie @holistyczniezdrowi.

Nabiał to jedno z najlepszych źródeł wapnia i białka?

Jak podkreśla Zofia Pomes, czy tego chcemy, czy nie, to białko faktycznie jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia (a to ze względu na dobry stosunek wapnia do fosforu) oraz łatwostrawnego białka.

Wykluczenie nabiału z diety wymaga szczególnej ostrożności przy bilansowaniu wapnia, aby nie doprowadzić do jego niedoboru” – podkreśla dietetyczka.

Dodaje, że przykładowo w 100 g jogurtu naturalnego znajduje się 255 mg wapnia co stanowi 1/4 dziennego zapotrzebowania dorosłej kobiety.

Choroba Hashimoto - dieta / istock

Nabiał zaśluzowuje?

„Niezależnie od faktu, że pojęcie 'zaśluzowuje' nie ma swojego odniesienia w nauce i trudno stwierdzić, o co tutaj dokładnie chodzi, nie stwierdzono, aby nabiał u zdrowych osób zwiększał produkcję śluzu przez błony śluzowe” – zaznacza Zofia Pomes.

Jednak, jak dodaje, jest prawdopodobne, że w przypadku nadwrażliwości pokarmowej na białka mleka u niektórych osób może wystąpić, np. objaw zatkanego nosa.

Nabiał zwiększa produkcję insuliny?

To prawda! Jak wyjaśnia Zofia Pomes, tak jak wszystkie pokarmy zawierające białko i węglowodany, nabiał powoduje, że po posiłku organizm produkuje więcej insuliny niż między posiłkami. Podkreśla, że to normalne, fizjologiczne zjawisko.

„Nabiał ma pewien potencjał zwiększania produkcji insuliny w stosunkowo wysokim stopniu do swojego niskiego indeksu glikemicznego” – zauważa Pomes.

kobieta pijąca koktajl

Nabiał negatywnie wpływa na płodność?

Dietetyczka podkreśla, że u zdrowych osób spożywanie nabiału nie ma związku z płodnością. Jednak w przypadku kobiet szczególnie wrażliwych na wahania insuliny, może mieć pośredni wpływ na gospodarkę hormonalną. Chodzi np. o osoby z:

Zofia Pomes – kim jest?

Kim jest Zofia Pomes? Jak sama o sobie mówi, to „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczka”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Nabiał w diecie

Nabiał w diecie – czy jest zdrowy i jakie produkty wybierać?

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Tabletki

Zażywasz omeprazol lub pantoprazol? Uważaj na niedobór witaminy B12

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Potas, magnez, wapń i sód ‒ elektrolity w akcji

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

nabiał

Masz Hashiomoto i chcesz wyeliminować z diety nabiał? Dowiedz się, co sądzi na ten temat dietetyczka

Lubisz jogurt naturalny? Tylko zobacz, ile ma cennych właściwości!

Wapń. Jakie są źródła wapnia? Czym grozi niedobór wapnia?

Wapń. Jakie są źródła wapnia? Czym grozi jego niedobór?

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami