Przejdź do treści

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

O nabiale mówi się dużo i często, a niejednokrotnie słyszymy bardzo skrajne opinie na jego temat. Jak to jest z tym nabiałem? Czy to naprawdę samo zło, jak uważają niektórzy, i lepiej go unikać? Z faktami i mitami na temat nabiału rozprawia się dietetyczka Zosia Pomes z profilu na Instagraie @holistyczniezdrowi.

Nabiał to jedno z najlepszych źródeł wapnia i białka?

Jak podkreśla Zofia Pomes, czy tego chcemy, czy nie, to białko faktycznie jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia (a to ze względu na dobry stosunek wapnia do fosforu) oraz łatwostrawnego białka.

Wykluczenie nabiału z diety wymaga szczególnej ostrożności przy bilansowaniu wapnia, aby nie doprowadzić do jego niedoboru” – podkreśla dietetyczka.

Dodaje, że przykładowo w 100 g jogurtu naturalnego znajduje się 255 mg wapnia co stanowi 1/4 dziennego zapotrzebowania dorosłej kobiety.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Choroba Hashimoto - dieta / istock

Nabiał zaśluzowuje?

„Niezależnie od faktu, że pojęcie 'zaśluzowuje’ nie ma swojego odniesienia w nauce i trudno stwierdzić, o co tutaj dokładnie chodzi, nie stwierdzono, aby nabiał u zdrowych osób zwiększał produkcję śluzu przez błony śluzowe” – zaznacza Zofia Pomes.

Jednak, jak dodaje, jest prawdopodobne, że w przypadku nadwrażliwości pokarmowej na białka mleka u niektórych osób może wystąpić, np. objaw zatkanego nosa.

Nabiał zwiększa produkcję insuliny?

To prawda! Jak wyjaśnia Zofia Pomes, tak jak wszystkie pokarmy zawierające białko i węglowodany, nabiał powoduje, że po posiłku organizm produkuje więcej insuliny niż między posiłkami. Podkreśla, że to normalne, fizjologiczne zjawisko.

„Nabiał ma pewien potencjał zwiększania produkcji insuliny w stosunkowo wysokim stopniu do swojego niskiego indeksu glikemicznego” – zauważa Pomes.

kobieta pijąca koktajl

Nabiał negatywnie wpływa na płodność?

Dietetyczka podkreśla, że u zdrowych osób spożywanie nabiału nie ma związku z płodnością. Jednak w przypadku kobiet szczególnie wrażliwych na wahania insuliny, może mieć pośredni wpływ na gospodarkę hormonalną. Chodzi np. o osoby z:

Zofia Pomes – kim jest?

Kim jest Zofia Pomes? Jak sama o sobie mówi, to „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczka”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Czy nabiał zapycha żyły i tętnice? / pexels

Czy nabiał zapycha żyły? „Ta teoria jest niekompletna i nieobiektywna” – wyjaśnia Michał Kot

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Lubisz mleko? Sprawdź, jak wpływa na twoje zdrowie

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym.

Spożywanie nabiału może chronić przed cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. „Przy braku przeciwwskazań nie należy wykluczać go z diety” – mówi dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

Nabiał w diecie

Nabiał w diecie – czy jest zdrowy i jakie produkty wybierać?

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Tabletki

Zażywasz omeprazol lub pantoprazol? Uważaj na niedobór witaminy B12

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Mleko w proszku

Mleko w proszku – skład i zastosowanie. Jakie są jego wady i zalety?

dieta

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Słoik z mlekiem w proszku leży na stole, proszek wysypuje się

Mleko w proszku – czy jest zdrowe? W jakich produktach występuje?

Magnez i wapno – bierzesz je razem? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niekoniecznie dobry pomysł!

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Potas, magnez, wapń i sód ‒ elektrolity w akcji

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

×