Przejdź do treści

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Oliwa z oliwek / istock
Oliwa z oliwek / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Na czym smażyć? Dietetycy z profilu „Dietetyka nie na żarty” uprzedzają: żadnych babcinych receptur w stylu „na smalczyku najsmaczniej”! I dodają, że najlepsza do smażenia jest oliwa. Skąd ten wybór? Eksperci wszystko wyjaśniają w swoim poście na profilu na Instagramie. 

Oliwa – dlaczego warto na niej smażyć?

„Większość z nas od czasu do czasu korzysta z obróbki kulinarnej, jaką jest smażenie i oczywiście lepszą metodą będzie duszenie na patelni, ale umówmy się schaboszczaka nie poddusisz. A jak już smażyć to jasne, że na oliwie…” – tak zaczyna się post ekspertów prowadzących profil „Dietetyka nie na żarty”.

Dlaczego to najlepszy wybór? Dietetycy wyjaśniają, że oliwa w głównej mierze zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe nadające się do obróbki termicznej. W jednym z badań sprawdzono stabilność oliwy podczas długotrwałego smażenia, które trwało 24-27 godzin.

„Ustalono, że po 24. godzinie w oliwie powstaje mniej niż 1 proc. niekorzystnych związków (lotnych aldehydów oraz następuje zmiana poziomu kwasowości oliwy). To bardzo mała ilość, dlatego wyobraź sobie co dzieje się z tłuszczem, kiedy użyjesz łyżki oliwy do smażenia przez 10 minut – niewiele” – piszą eksperci.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Polifenole zawarte w oliwie

Jak dodają dietetycy, wykazano też, że duże znaczenie mają polifenole znajdujące się w oliwie i to one wpływają ochronnie na proces utleniania kwasów. Czy to znaczy, że tylko najlepszej jakości oliwa sprawdzi się do smażenia? Otóż nie. W badaniu sprawdzano oliwę z pierwszego tłoczenia, jak i oliwę rafinowaną.

Jeśli twierdzisz, że nie smażysz na oliwie, bo nie lubisz jej posmaku w posiłku to mamy rozwiązanie – sięgnij po oliwę rafinowaną. Rafinacja polega na usunięciu pewnych związków (m.in. polifenoli) odpowiadających za specyficzny smak oliwy.

Jeśli do tej pory smażyłeś na maśle lub oleju kokosowym to zmiana na oliwę na pewno będzie świetnym wyborem żywieniowym, aby kontrolować spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Badania pokazują, że zamiana 5 proc. kalorii pochodzących z nasyconych kwasów tłuszczowych (z masła czy oleju kokosowego) na jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwę) zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 15 proc.!” – wyjaśniają specjaliści.

Dietetycy zachęcają także do ograniczania smażenia wszystkich potraw i wybierania innych metod, takich jak: duszenie, gotowanie czy pieczenie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

❗️ DO SMAŻENIA NAJLEPSZA OLIWA ❗️ . ? Na czym smażyć? I uprzedzam odpowiedź: żadnych babcinych receptur w stylu „na smalczyku najsmaczniej”. . ? Większość z nas od czasu do czasu korzysta z obróbki kulinarnej, jaką jest smażenie i oczywiście lepszą metodą będzie duszenie na patelni, ale umówmy się schaboszczaka nie poddusisz. A jak już smażyć to jasne, że na oliwie. . ? Dlaczego jest to najlepszy wybór? Oliwa w głównej mierze zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe nadające się do obróbki termicznej. W badaniu sprawdzono stabilność oliwy podczas długotrwałego smażenia, które trwało 24 – 27 godzin. Ustalono, że po 24. godzinie w oliwie powstaje mniej niż 1% niekorzystnych związków (lotnych aldehydów oraz następuje zmiana poziomu kwasowości oliwy) [1]. To bardzo mała ilość, dlatego wyobraź sobie co dzieje się z tłuszczem, kiedy użyjesz łyżki oliwy do smażenia przez 10 minut – niewiele. . ? Wykazano też, że duże znaczenie mają polifenole znajdujące się w oliwie i to one wpływają ochronnie na proces utleniania kwasów. Czy to znaczy, że tylko najlepszej jakości oliwa sprawdzi się do smażenia? Otóż nie. W badaniu sprawdzano oliwę z pierwszego tłoczenia, jak i oliwę rafinowaną – obie były legitne. . ☝️ Jeśli twierdzisz, że nie smażysz na oliwie, bo nie lubisz jej posmaku w posiłku to mamy rozwiązanie – sięgnij po oliwę rafinowaną. Rafinacja polega na usunięciu pewnych związków (m.in. polifenoli) odpowiadających za specyficzny smak oliwy. . ? Jeśli do tej pory smażyłeś na maśle lub oleju kokosowym to zmiana na oliwę na pewno będzie świetnym wyborem żywieniowym, aby kontrolować spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Badania pokazują, że zamiana 5% kalorii pochodzących z nasyconych kwasów tłuszczowych (z masła czy oleju kokosowego) na jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwę) zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 15% [2]. . ?‍? Zachęcamy do ograniczania smażenia wszystkich potraw i wybierania innych metod jak duszenie, gotowanie czy pieczenie, jednak robiąc to okazjonalnie korzystaj z oliwy! . A Ty na czym smażysz? ⤵️ #dieta #dietetyk #oliwa #diet

Post udostępniony przez Dietetyka #NieNaŻarty (@dietetykanienazarty.pl)

Dietetycy „nie na żarty”

„Odchudzamy, bo się znamy!” – piszą specjaliści z „Dietetyki nie na żarty”. Kim są nienażarci dietetycy? To Leszek Racut, Wojciech Matras i Arkadiusz Matras.

„Pomagamy zarówno zawodowym sportowcom, ambitnym amatorom jak i osobom chcącym poprawić swój stan zdrowia. Dietetyka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną nauki, dlatego stale aktualizujemy swoją wiedzę. Współpracujemy z klubami sportowymi i prowadzimy szkolenia dla trenerów personalnych edukując z zakresu żywienia. Na swoim koncie mamy pracę opublikowaną w periodyku naukowym jak i czasopismach popularnonaukowych. Uczestniczymy również w konferencjach naukowych, a nasze wystąpienia były kilkukrotnie uznawane za najlepsze” – piszą o sobie na stronie.

Dietetycy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 65 tys. osób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

4 zasady bezpiecznego smażenia. Sprawdź, czy stosujesz je w swojej kuchni!

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – co to jest, objawy, przyczyny, leczenie, dieta

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Cebula i czosnek na talerzu

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Włącz do diety te produkty

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Na czym smażyć? Zobacz, czym się różnią poszczególne oleje

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×