3 min.
Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Mrożone jedzenie – czy to dobry pomysł i o czym należy pamiętać? Radzi dietetyk / iStock
Najnowsze
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Mrożone jedzenie czy świeże produkty? Jeśli kiedykolwiek stanęłaś przed takim dylematem, nasz artykuł może być dla ciebie pomocny. Dietetyk Aneta Pisarek mówi, czy mrożenie to dobry sposób na zachowanie świeżości posiłków i o czym należy pamiętać, żeby nie ucierpiało nasze zdrowie.
Spis treści
Mrożenie jedzenia na zapas to dla wielu z nas prawdziwy ratunek. Szczególnie gdy nie mamy czasu robić co chwilę zakupów albo zostało nam dużo resztek po obiedzie czy kolacji. Ale czy to, co wyjmiemy z zamrażarki, będzie tak samo wartościowe i smaczne jak świeże produkty? Okazuje się, że odpowiedź nie jest wcale taka prosta.
Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe co świeże?
– Jeżeli mamy akurat sezon na owoce i warzywa, to świeże produkty będą zdecydowanie lepszą opcją. Natomiast zimą, kiedy korzystamy z zapasów albo mamy bardzo ograniczoną liczbę warzyw i owoców, możemy wybrać mrożonki, ponieważ te owoce i warzywa zostały zebrane w chwili, kiedy miały najlepszy smak i aromat – podkreśla w rozmowie z Hello Zdrowie dietetyk Aneta Pisarek.
Warto pamiętać, że obróbka termiczna może spowodować ubytek wartości odżywczych i witamin.
– Każda witamina w innej temperaturze będzie traciła swoje właściwości. Ten ubytek jest inny dla każdego produktu, jednak to nie jest całkowita strata. Pomimo tej straty poza sezonem warto wybierać mrożone warzywa i owoce – namawia dietetyk.
Mrożone jedzenie – czego nie mrozić, a co najmniej ucierpi w zamrażarce?
Twarde warzywa (groszek , fasolka szparagowa) możemy bez wahania mrozić. Jednak nie wszystkie produkty warto wkładać do zamrażarki. Niektóre z nich mogą stracić swoją strukturę, konsystencję albo smak. Zaliczają się do nich:
- owoce i warzywa, które mają dużo wody, np. pomidory, ogórki, jabłka, arbuzy
- nabiał, np. jogurt albo śmietana
- produkty, które zawierają dużo tłuszczu, np. majonez
- warzywa liściaste, np. sałata
- jajka
Niektóre warzywa, takie jak brokuły, szpinak czy kalafior, mogą zachować ładniejszy kolor, aromat i strukturę dzięki blanszowaniu przed zamrożeniem. Wystarczy wrzucić warzywa na chwilę do wrzątku, a następnie oblać je zimną wodą.
Mrożone jedzenie – o czym powinnyśmy pamiętać?
Nie sztuką jest włożenie jedzenia do zamrażarki. Pytanie, jak je zamrozić, żeby nie ucierpiało na tym nasze zdrowie. Przede wszystkim trzeba pamiętać o higienie.
– Produkty, które przygotowujemy do zamrożenia, powinny być świeże. Jeżeli przechowujemy mięso 3 dni w lodówce i sobie przypomnimy, że możemy je włożyć do zamrażarki, to namnożone bakterie mogą się uaktywnić po rozmrożeniu. To niebezpieczne dla naszego zdrowia – podkreśla Pisarek.
Bakterie wytwarzają się także podczas ponownego zamrażania. Dlatego zdecydowanie nie powinnyśmy tego robić. Warto też podzielić jedzenie na mniejsze porcje. Wtedy unikniemy wyjęcia z zamrażarki mało apetycznej „zlepki”, np. pierogów czy truskawek.
– Po odmrożeniu możemy od razu warzywa wkładać gorącej do wody. Nie musimy czekać, żeby się odmroziły. Warto je gotować dosyć krótko. Im dłuższe gotowanie, tym większa utrata witamin – radzi dietetyk.
Mrożone jedzenie – ile możemy je przechowywać w zamrażarce?
- pieczywo – 2-3 miesiące
- ciasta – ok. 2 miesięcy
- warzywa i owoce – od 6 do 12 miesięcy
- mięso – do 9 miesięcy (w zależności od wielkości porcji i temperatury mrożenia)
Często mrozicie jedzenie? Macie na to jakieś swoje sprawdzone patenty? Podzielcie się nimi w komentarzach!
Zobacz także
Poleć artykuł koleżance!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020