Przejdź do treści

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Mrożone warzywa
Mrożone jedzenie – czy to dobry pomysł i o czym należy pamiętać? Radzi dietetyk / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Mrożone jedzenie czy świeże produkty? Jeśli kiedykolwiek stanęłaś przed takim dylematem, nasz artykuł może być dla ciebie pomocny. Dietetyk Aneta Pisarek mówi, czy mrożenie to dobry sposób na zachowanie świeżości posiłków i o czym należy pamiętać, żeby nie ucierpiało nasze zdrowie.

Mrożenie jedzenia na zapas to dla wielu z nas prawdziwy ratunek. Szczególnie gdy nie mamy czasu robić co chwilę zakupów albo zostało nam dużo resztek po obiedzie czy kolacji. Ale czy to, co wyjmiemy z zamrażarki, będzie tak samo wartościowe i smaczne jak świeże produkty? Okazuje się, że odpowiedź nie jest wcale taka prosta.

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe co świeże?

– Jeżeli mamy akurat sezon na owoce i warzywa, to świeże produkty będą zdecydowanie lepszą opcją. Natomiast zimą, kiedy korzystamy z zapasów albo mamy bardzo ograniczoną liczbę warzyw i owoców, możemy wybrać mrożonki, ponieważ te owoce i warzywa zostały zebrane w chwili, kiedy miały najlepszy smak i aromat – podkreśla w rozmowie z Hello Zdrowie dietetyk Aneta Pisarek.

Warto pamiętać, że obróbka termiczna może spowodować ubytek wartości odżywczych i witamin.

– Każda witamina w innej temperaturze będzie traciła swoje właściwości. Ten ubytek jest inny dla każdego produktu, jednak to nie jest całkowita strata. Pomimo tej straty poza sezonem warto wybierać mrożone warzywa i owoce – namawia dietetyk.

Mrożone jedzenie – czego nie mrozić, a co najmniej ucierpi w zamrażarce?

Twarde warzywa (groszek , fasolka szparagowa) możemy bez wahania mrozić. Jednak nie wszystkie produkty warto wkładać do zamrażarki. Niektóre z nich mogą stracić swoją strukturę, konsystencję albo smak. Zaliczają się do nich:

  • owoce i warzywa, które mają dużo wody, np. pomidory, ogórki, jabłka, arbuzy
  • nabiał, np. jogurt albo śmietana
  • produkty, które zawierają dużo tłuszczu, np. majonez
  • warzywa liściaste, np. sałata
  • jajka

Niektóre warzywa, takie jak brokuły, szpinak czy kalafior, mogą zachować ładniejszy kolor, aromat i strukturę dzięki blanszowaniu przed zamrożeniem. Wystarczy wrzucić warzywa na chwilę do wrzątku, a następnie oblać je zimną wodą.

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Mrożone jedzenie – o czym powinnyśmy pamiętać?

Nie sztuką jest włożenie jedzenia do zamrażarki. Pytanie, jak je zamrozić, żeby nie ucierpiało na tym nasze zdrowie. Przede wszystkim trzeba pamiętać o higienie.

– Produkty, które przygotowujemy do zamrożenia, powinny być świeże. Jeżeli przechowujemy mięso 3 dni w lodówce i sobie przypomnimy, że możemy je włożyć do zamrażarki, to namnożone bakterie mogą się uaktywnić po rozmrożeniu. To niebezpieczne dla naszego zdrowia – podkreśla Pisarek.

Bakterie wytwarzają się także podczas ponownego zamrażania. Dlatego zdecydowanie nie powinnyśmy tego robić. Warto też podzielić jedzenie na mniejsze porcje. Wtedy unikniemy wyjęcia z zamrażarki mało apetycznej „zlepki”, np. pierogów czy truskawek.

– Po odmrożeniu możemy od razu warzywa wkładać gorącej do wody. Nie musimy czekać, żeby się odmroziły. Warto je gotować dosyć krótko. Im dłuższe gotowanie, tym większa utrata witamin – radzi dietetyk.

Mrożone jedzenie – ile możemy je przechowywać w zamrażarce?

  • pieczywo –  2-3 miesiące
  • ciasta – ok. 2 miesięcy
  • warzywa i owoce – od 6 do 12 miesięcy
  • mięso – do 9 miesięcy (w zależności od wielkości porcji i temperatury mrożenia)

Często mrozicie jedzenie? Macie na to jakieś swoje sprawdzone patenty? Podzielcie się nimi w komentarzach!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Lubisz awokado? 5 powodów dla których warto je mieć w zamrażarce

Zapasy w lodówce? Sprawdź, jak je wszystkie wykorzystać

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

mrożonki

Jesz mrożonki? 6 błędów, które możesz popełniać przy ich przyrządzaniu

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Ciągle gotujesz za dużo ryżu? Sprawdź, czy możesz go zamrozić

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Czy można mrozić jajka?

Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

mrożone warzywa

Warzywa na patelnię z popularnej sieci sklepów wycofane z obrotu. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Kobieta kupująca mrożonki / istockphoto.com

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Mrożone tartaletki z awokado

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami