Przejdź do treści

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?
Świąteczne resztki - co z nimi zrobić? / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Święta to nie tylko okazja do rodzinnych spotkań, obdarowywania się prezentami, refleksji i odpoczynku, to niestety również czas, kiedy wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej żywności niż w ciągu całego roku. Aby magii Świąt nie zrujnowała wizja zmarnowanego jedzenia, znana blogerka Sylwia Majcher przygotowała kilka praktycznych porad, jak uratować dania, które zostały nam po świętach.

Z badania instytutu KANTAR, przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34 proc. Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Najwięcej jedzenia wyrzucamy po świętach. Zachęceni promocjami i tradycją 12 wigilijnych potraw, kupujemy za dużo i finalnie resztki naszych świątecznych specjałów lądują w koszu.

Świąteczne resztki – co można z nimi zrobić?

Sylwia Majcher, blogerka i autorka książki „Wykorzystuję, nie marnuję” przekonuje jednak, że nie musimy wyrzucać pysznych dań i tym samym naszych pieniędzy w błoto. Są sposoby na to, by zachować ich świeżość na dłużej

Co można mrozić po świętach a czego nie?

Blogerka swój post opatrzyła tabelką z rozpisaną listą produktów, które można mrozić oraz tych, których nie powinno się. Według jej zestawienia po świętach możemy zamrozić:

  • „Pierogi i uszka, jeśli nie były wcześniej mrożone.
  • Ryby – także upieczone i ugotowane.
  • Makowiec, sernik, piernik.
  • Zupy i bigos – można je też zapasteryzować.
  • Kutię i kapustę z grochem”.

„Czasem robię nawet takie mini zestawy – sosy czy zupy zamrażam w pojemnikach do kostek na lody. Wygodnie i sprawnie, bez obaw o zmarnowanie” – podpowiada Majcher. „Ugotowane i upieczone ryby można też zamarynować w occie” – dodaje.

Blogerka podaje, że mrozić nie powinniśmy:

  • „Dań i produktów wcześniej mrożonych – grozi zatruciem.
  • Cytrusów, bo mają dużo wody.
  • Gotowanych jajek – stracą puszystość. Surowe jajka można mrozić, ale osobno białka i żółtka.
  • Bitej śmietany i ciast z nią. Podobnie ciast z kremem budyniowym.
  • Dań z czosnkiem – zamrożone mogą być gorzkie”.

To oznacza, że prawie wszystkie wigilijne dania nadają się do zamrażania i zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Warto na wszelki wypadek odpowiednio oznaczyć zamrażane produkty, by potem z łatwością odmrozić coś, na co ma się ochotę.

View this post on Instagram

Świąteczne resztki. Jak tam u Was w ich sprawie?Borykacie się z nadmiarem czy cieszycie ze światła w lodowce?Dopytuję,bo właśnie ogarnęłam sytuację w mojej kuchni. Nie jest idealnie. Mam zapas, choć gotowałam dość racjonalnie. 3 talerze barszczu trafiły do zamrażarki. Obok zostawiłam 2 porcje pierogów i 2 bigosu. Jest kawałek piernika, ale on dotrwa bez problemu do sylwestra. W sumie prawie 2 kilogramy jedzenia. Jutro wyjeżdżamy i zamrożenie było najlepszą opcją. Poczekają te smaki na kolejną okazję. Przygotowane do odgrzania na raz. Nie mrożę hurtem,bo to się nie sprawdza. Pojedynczą porcję łatwiej wykorzystać, o czym przekonałam się wielokrotnie. I bardzo do takiego rozwiązania namawiam. Wykorzystujcie tabelkę – ułatwi zadanie. Czasem robię nawet takie mini zestawy – sosy czy zupy zamrażam w pojemnikach do kostek na lody. Wygodnie i sprawnie, bez obaw o zmarnowanie. Jeśli wiecie,że zamrożenie nic nie da,bo nie wrócicie do świątecznych smaków – podzielcie się nimi. Są osoby,które czekają na bożonarodzeniowe rarytasy. Najłatwiej poszukać w okolicy społecznej lodówki. Jadlodzielnie są w różnych miastach, działają na zasadzie zaufania społecznego. Ważne,by wkładane do lodówek jedzenie było opisane – data przygotowania, zawartość, skład. I naprawdę nadawało się do zjedzenia. Możecie też odezwać się do wolontariuszy akcji podzielmysie. Oni odbiorą Wasz nadmiar i zawiozą potrzebującym. Nie bójcie się też zmieniać resztek w nowe dania. To wyzwanie,ale daje satysfakcję. Jesli potrzebujecie wsparcia w sprawie przepisów – piszcie. Mam w zanadrzu kilka pomysłów. #resztkinastół #nowastedfood #podzielmysie #christmastime #christmasfood #lovefoodhatewaste #onmytabletoday #mrozenie #cozrobićzresztekpoświętach #resztki #wykorzystujeniemarnuje #nowasteliving #zerowastechristmas

A post shared by Sylwia Majcher (@sw.majcher) on

Nie chcesz mrozić? Oddaj lub zrób nowe dania

„Jeśli wiecie, że zamrożenie nic nie da, bo nie wrócicie do świątecznych smaków – podzielcie się nimi. Są osoby, które czekają na bożonarodzeniowe rarytasy. Najłatwiej poszukać w okolicy społecznej lodówki. Jadłodzielnie są w różnych miastach, działają na zasadzie zaufania społecznego. Ważne, by wkładane do lodówek jedzenie było opisane – data przygotowania, zawartość, skład. I naprawdę nadawało się do zjedzenia. Możecie też odezwać się do wolontariuszy akcji podzielmysie. Oni odbiorą Wasz nadmiar i zawiozą potrzebującym” – proponuje Majcher.

Blogerka zachęca również do przetwarzania świątecznych dań.

„Nie bójcie się też zmieniać resztek w nowe dania. To wyzwanie, ale daje satysfakcję” – pisze.

Przetwarzanie pozwala uzyskać potrawom nowe życie, a nam gwarantuje nowe smaki. Rybę po grecku możemy na przykład z łatwością zapiec w cieście. Z niezjedzonych śledzi zrobić sałatkę z ziemniakami i cebulką. Z bigosu – łazanki czy kulebiak, a różne rodzaje mięs warto pokroić w kostkę i zrobić np. quiche.

Warto się zastosować do tych prostych rad, dzięki którym praca i serce, jakie wkładamy w przygotowanie świątecznych przysmaków, nie pójdą na marne.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol