Przejdź do treści

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Jedzenie dobrze przechowane Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Polacy marnują prawie 5 mln ton żywności rocznie. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo, przegapiamy datę przydatności do spożycia i niewłaściwie przechowujemy jedzenie.

 

O mrożeniu słów kilka

Używamy mrożonek, a jednak o mrożeniu – a zwłaszcza rozmrażaniu – wiemy mało. I często marnujemy jedzenie tylko dlatego, że wierzymy w obiegowe opinie i mity, które z prawdą mają niewiele wspólnego.

Na przykład jeśli rozmrozimy filety rybne lub mięso, ale zmienimy plany, możemy te produkty spokojnie ponownie zamrozić, nawet jeśli minęły już dwa dni – zapewnia Departament Rolnictwa USA. Dwa dni to jednak maksymalny okres przetrzymywania rozmrożonych ryb i mięsa. Muszą one być także rozmrażane i przetrzymywane w lodówce. Proces mrożenia i rozmrażania pokarmów pogarsza ich strukturę i smak, dlatego takie mięso poleca się wykorzystać do przygotowania zupy czy gulaszu. Inne dozwolone sposoby rozmrażania to użycie mikrofalówki lub zimnej wody – w takim przypadku przed ewentualnym ponownym zamrożeniem mięso trzeba ugotować lub upiec.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Co i kiedy do lodówki

Zupełnie inaczej sprawa się ma, kiedy jedzenie pozostało poza lodówką. Niedojedzony obiad czy pizzę trzeba schować do lodówki najpóźniej w ciągu dwóch godzin. Po tym czasie w temperaturze pokojowej na ugotowanym jedzeniu może powstać wystarczająco dużo bakterii, aby wywołać zatrucie pokarmowe, nawet bardzo ciężkie. Te bakterie nie zmienią wyglądu czy zapachu jedzenia, dlatego decyzja o tym, żeby nad ranem zjeść coś z poimprezowego bufetu, to rosyjska ruletka.

Niektóre zmiany wyglądu produktów spożywczych są naturalne i nie oznaczają, że z jedzeniem stało się coś złego. Tak jest z krystalizowaniem miodu, mętnieniem oliwy czy ciemnieniem mięsa. Oliwa przechowywana w lodówce ma tendencję do mętnienia i tężenia, co nie wpływa na jej wartości odżywcze. Najczęściej wystarczy wyjąć ją z lodówki na parę dni, aby odzyskała pierwotne cechy. Po otwarciu butelki oliwa zachowa świeżość nawet przez dwa lata, jeśli będzie przetrzymywana w chłodnej szafce. Świeża wołowina może ciemnieć pod wpływem procesów oksydacyjnych – nie jest to oznaką zepsucia. Surowe mięso od rzeźnika można przetrzymywać w lodówce około trzech dni. Kiedy przestanie się nadawać do spożycia, zacznie wydawać nieprzyjemny zapach i stanie się oślizgłe.

Aby jedzenie wolniej się psuło, warto zainwestować w dobrą lodówkę. Te z systemem no frost usuwają z wnętrza lodówki nadmiar wilgoci, dzięki czemu na ściankach i przechowywanym jedzeniu nie powstaje szron ani lód, a więc lodówki nie trzeba rozmrażać, na dłuższy czas pozostawiając jedzenie w ciepłym pomieszczeniu. No frost powoduje wysychanie jedzenia, dlatego takie lodówki mają najczęściej także tzw. komorę świeżości, przeznaczoną do przechowywania owoców i warzyw, które potrzebują wilgoci. Niektórzy producenci lodówek pokrywają ich wnętrza antybakteryjnymi jonami srebra, co ułatwia walkę z niepożądanymi drobnoustrojami.

W lodówce nie warto przetrzymywać owoców egzotycznych, roślin strączkowych, ogórków, cukinii i pomidorów, które w warunkach chłodniczych tracą cenne enzymy. Pokrojone warzywa i owoce muszą jednak trafić do lodówki.

Produkty wiecznie świeże

Istnieją produkty żywnościowe, które nawet po otwarciu nadają się do jedzenia dekady później. Jednym z nich jest naturalny miód. Proces krystalizacji jest naturalny i nie wpływa na wartości odżywcze miodu. Niemal wiecznie dobry do spożycia jest też ryż. Nadadzą się wszystkie gatunki oprócz ryżu brązowego, który ze względu na większą zawartość tłuszczu szybciej się zepsuje. Ryż należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, aby nie dostały się do niego zanieczyszczenia czy jaja owadów (wołki zbożowe odstraszy także zapach listka laurowego). Nie psuje się także cukier, choć może on stwardnieć na kamień. Przechowywane w suchych, chłodnych pomieszczeniach, z dala od zanieczyszczeń nie zepsują się także: czysty ekstrakt z wanilii, skrobia kukurydziana, sól i ocet.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×