Przejdź do treści

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Przechowywanie mrożonej żywności
Jedzenie dobrze przechowane Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Polacy marnują prawie 5 mln ton żywności rocznie. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo, przegapiamy datę przydatności do spożycia i niewłaściwie przechowujemy jedzenie.

 

O mrożeniu słów kilka

Używamy mrożonek, a jednak o mrożeniu – a zwłaszcza rozmrażaniu – wiemy mało. I często marnujemy jedzenie tylko dlatego, że wierzymy w obiegowe opinie i mity, które z prawdą mają niewiele wspólnego.

Na przykład jeśli rozmrozimy filety rybne lub mięso, ale zmienimy plany, możemy te produkty spokojnie ponownie zamrozić, nawet jeśli minęły już dwa dni – zapewnia Departament Rolnictwa USA. Dwa dni to jednak maksymalny okres przetrzymywania rozmrożonych ryb i mięsa. Muszą one być także rozmrażane i przetrzymywane w lodówce. Proces mrożenia i rozmrażania pokarmów pogarsza ich strukturę i smak, dlatego takie mięso poleca się wykorzystać do przygotowania zupy czy gulaszu. Inne dozwolone sposoby rozmrażania to użycie mikrofalówki lub zimnej wody – w takim przypadku przed ewentualnym ponownym zamrożeniem mięso trzeba ugotować lub upiec.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Co i kiedy do lodówki

Zupełnie inaczej sprawa się ma, kiedy jedzenie pozostało poza lodówką. Niedojedzony obiad czy pizzę trzeba schować do lodówki najpóźniej w ciągu dwóch godzin. Po tym czasie w temperaturze pokojowej na ugotowanym jedzeniu może powstać wystarczająco dużo bakterii, aby wywołać zatrucie pokarmowe, nawet bardzo ciężkie. Te bakterie nie zmienią wyglądu czy zapachu jedzenia, dlatego decyzja o tym, żeby nad ranem zjeść coś z poimprezowego bufetu, to rosyjska ruletka.

Niektóre zmiany wyglądu produktów spożywczych są naturalne i nie oznaczają, że z jedzeniem stało się coś złego. Tak jest z krystalizowaniem miodu, mętnieniem oliwy czy ciemnieniem mięsa. Oliwa przechowywana w lodówce ma tendencję do mętnienia i tężenia, co nie wpływa na jej wartości odżywcze. Najczęściej wystarczy wyjąć ją z lodówki na parę dni, aby odzyskała pierwotne cechy. Po otwarciu butelki oliwa zachowa świeżość nawet przez dwa lata, jeśli będzie przetrzymywana w chłodnej szafce. Świeża wołowina może ciemnieć pod wpływem procesów oksydacyjnych – nie jest to oznaką zepsucia. Surowe mięso od rzeźnika można przetrzymywać w lodówce około trzech dni. Kiedy przestanie się nadawać do spożycia, zacznie wydawać nieprzyjemny zapach i stanie się oślizgłe.

Aby jedzenie wolniej się psuło, warto zainwestować w dobrą lodówkę. Te z systemem no frost usuwają z wnętrza lodówki nadmiar wilgoci, dzięki czemu na ściankach i przechowywanym jedzeniu nie powstaje szron ani lód, a więc lodówki nie trzeba rozmrażać, na dłuższy czas pozostawiając jedzenie w ciepłym pomieszczeniu. No frost powoduje wysychanie jedzenia, dlatego takie lodówki mają najczęściej także tzw. komorę świeżości, przeznaczoną do przechowywania owoców i warzyw, które potrzebują wilgoci. Niektórzy producenci lodówek pokrywają ich wnętrza antybakteryjnymi jonami srebra, co ułatwia walkę z niepożądanymi drobnoustrojami.

W lodówce nie warto przetrzymywać owoców egzotycznych, roślin strączkowych, ogórków, cukinii i pomidorów, które w warunkach chłodniczych tracą cenne enzymy. Pokrojone warzywa i owoce muszą jednak trafić do lodówki.

Produkty wiecznie świeże

Istnieją produkty żywnościowe, które nawet po otwarciu nadają się do jedzenia dekady później. Jednym z nich jest naturalny miód. Proces krystalizacji jest naturalny i nie wpływa na wartości odżywcze miodu. Niemal wiecznie dobry do spożycia jest też ryż. Nadadzą się wszystkie gatunki oprócz ryżu brązowego, który ze względu na większą zawartość tłuszczu szybciej się zepsuje. Ryż należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, aby nie dostały się do niego zanieczyszczenia czy jaja owadów (wołki zbożowe odstraszy także zapach listka laurowego). Nie psuje się także cukier, choć może on stwardnieć na kamień. Przechowywane w suchych, chłodnych pomieszczeniach, z dala od zanieczyszczeń nie zepsują się także: czysty ekstrakt z wanilii, skrobia kukurydziana, sól i ocet.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowane brokuły

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Tauryna

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Mrożonki

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×