Przejdź do treści

Jak zadbać o siebie zimą? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów

kobieta na dworze zimą
Jak zadbać o siebie zimą? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dlaczego zimą warto jeść mrożonki, naciągać szalik na nos, a w domu postępować niezgodnie z logiką? Po to, by nie zniechęcić się zupełnie do tej pory roku.

 

Szaliki na nosy!

Według prof. Rona Ecclesa z Cardiff University zimą jesteśmy cztery razy bardziej narażeni na przeziębienie niż latem. Ostatnie doniesienia wskazują, że wynika to prawdopodobnie z ochłodzenia wdychanym powietrzem wnętrza nosa, w wyniku czego spada miejscowa odporność. Zasłanianie go szalikiem może potencjalnie chronić przed atakiem wirusów.

Na mrozy… mrożonki

Nie ma wątpliwości, że ważnym elementem dbania o siebie zimą jest odpowiednia dieta i nawadnianie. Zanim o nawodnieniu, słowo o jedzeniu. Choć nie jest to sezon na owoce i warzywa, to jednak właśnie ich potrzebujemy w tym czasie najbardziej. Dostarczą nam witamin i minerałów wspomagających układ odpornościowy. Zielone liściaste warzywa oraz fioletowe owoce, dzięki swoim antyoksydantom, będą się w tej roli doskonale sprawdzać. Pietruszka to zastrzyk witaminy C – w chłodne dni dodawajmy ją, do czego się tylko da.

Skąd wziąć wartościowe warzywa i owoce zimą? Z zamrażarki…  Zdaniem ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia mrożone owoce i warzywa w niczym nie ustępują ich świeżym odpowiednikom. „Zamrażanie tylko w niewielki sposób zmienia wartość odżywczą produktów spożywczych. Niektóre owoce i warzywa przed zamrożeniem należy sparzyć, zanurzając je na krótko we wrzącej wodzie (czyli blanszować). Ten proces powoduje straty zawartości witaminy C (od 15 do 20 proc.).

Owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do ich świeżych odpowiedników. Zbiór warzyw i owoców, ich sortowanie, transport i dostarczenie do sklepu zajmuje zwykle kilka dni, a w tym czasie dochodzi również do strat witaminy C, ocenianych na 15 proc. dziennie” – informuje IŻŻ.

Woda to podstawa

Zimą powinniśmy bardziej niż latem zwrócić uwagę na to, ile pijemy wody. To może wydać się zaskakujące, ale gdy mróz za oknem, odwadniamy się szybciej. Suche zimowe powietrze sprawia, że płuca muszą ciężej pracować, aby nawilżyć i ogrzać powietrze, które wdychamy. Mamy też grubszą odzież i pod jej ciężarem organizm zwiększa wysiłek. A im większy wysiłek, tym więcej płynów potrzebujemy. Ale główny powód może być prozaiczny – badacze z University of New Hampshire stwierdzili, że gdy jest chłodno, ludzie odczuwają mniejsze pragnienie. Dla naszego mózgu ważniejsze staje się coś zupełnie innego – ogrzewanie.

Buty – ważna rzecz

Odpowiednie buty na zimę to podstawa. Złamane biodra, ręki oraz uszkodzenia pleców i głowy to najpowszechniejsze zimowe urazy po upadkach. Najważniejszą zatem funkcją butów jest dobra przyczepność na lodzie i śniegu. Gładkie skórzane podeszwy i wysokie obcasy to zimowe pomyłki obuwnicze…  Za niedużą kwotę możemy kupić specjalne nakładki antypoślizgowe na buty. Cena niewielka za bezpieczeństwo na śliskiej drodze.

Tłuste nawilżenie

Mroźne powietrze zagraża nie tylko naszej odporności, ale i skórze. Jeśli przebywamy na zewnątrz zbyt długo, łatwiej o podrażnienia i wysuszanie. Taki krem powinien więc przede wszystkim nawilżać, a pożądane w nim składniki to naturalne masła, oleje roślinne, wosk pszczeli, witamina C (dla wzmocnienia naczyń krwionośnych) oraz składniki kojące i łagodzące (aloes, D-panthenol czy ekstrakty z rumianku).

Kosmetyki do ciała

Bez przesady z ogrzewaniem

Nie zapominajmy, że zimowa pogoda może się też odbić na jakości powietrza w domu. Pierwsze, co robimy, gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej zera, to rozkręcamy grzejniki i zamykamy okna. Osiągamy w ten sposób efekt w postaci suchego, ale i owszem, miłego ciepełka. W rezultacie wysuszamy sobie śluzówki nosogardzieli, przez co znajdujące się tam tkanki nie są w stanie skutecznie walczyć z drobnoustrojami. No i katar i gryzące gardło mamy jak w banku. Dodatkowo w powietrzu fruwają wirusy, których nie pozbędziemy się łatwo, gdy od czasu do czasu nie przewietrzymy pomieszczeń. Na wagę złota będzie nawilżacz powietrza. Generalnie, jak podpowiadają lekarze, dla zdrowia lepiej cieplej się ubrać i wietrzyć, niż siedzieć rozgogolonym w nagrzanym pomieszczeniu.

Witamina D – koniecznie

I przede wszystkim, pomimo tych niedogodności, nie chowajmy się przed zimą! Spacery mogą też podnosić odporność. Jak to się potocznie mówi, hartują organizm. Ale w dużej mierze jest to zasługą działania słońca, pobudzającego organizm do produkcji – korzystnej dla układu immunologicznego – witaminy D.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

zima

Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Pij wodę, gdy jest zimno!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?