Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy
Mozzarella di bufala, czyli rodzaj włoskiego sera produkowanego z mleka bawoła, charakteryzuje się szczególnie łagodnym, wyważonym smakiem i delikatną konsystencją. Coraz częściej doceniana jest przez polskich konsumentów. Czym różni się mozzarella di bufala od „standardowej” wersji sera mozzarella i jak ją jeść, by w pełni wykorzystać walory smakowe produktu?
Co to jest mozzarella di bufala?
Mozzarella di bufala jest typem podpuszczkowego sera niedojrzewającego wytwarzanego z mleka bawoła wodnego (inaczej nazywanego domowym). W Europie hodowlą wspomnianych zwierząt i produkcją mozzarelli tego rodzaju zajmują się przede wszystkim mieszkańcy Włoch. Za szczególnie cenny uznaje się ser z południowego regionu tego kraju, Kampanii.
W latach 90. XX wieku pochodząca stamtąd mozzarella wytwarzana w tradycyjny sposób została zarejestrowana jako artykuł o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Oznacza to, że zgodnie z regulacjami unijnymi produkt określany nazwą mozzarella di bufala campana może pochodzić jedynie z tego terenu i musi spełniać wyjątkowe wymagania dotyczące jakości. Związane są one nie tylko z samym procesem wytwarzania sera, ale nawet z metodami hodowli (m.in. sposobem karmienia) zwierząt, od których pozyskuje się mleko.
Jak smakuje mozzarella di bufala?
Ze względu na nieco wyższą zawartość tłuszczów oraz białek w porównaniu do jej krowiego odpowiednika, mozzarella di bufala ma bardziej delikatną i kremową, sprężystą, a jednocześnie rozpływającą się w ustach konsystencję. W smaku można wyczuć zarówno lekką słodycz, jak i kwasowość sera. Solankowa zalewa, w której kupujemy mozzarellę tego rodzaju zapewnia utrzymanie odpowiedniej konsystencji – miękkiego środka oraz zwartej, elastycznej i delikatnej skórki. Po podgrzaniu ser mocno się ciągnie.
Z czym podawać mozzarellę di bufalę?
Walory smakowe mozzarelli di bufali najłatwiej ocenić próbując jej solo, podawanej jako przystawka, np. ze świeżym dobrej jakości pieczywem i oliwą z oliwek. Warto dobrać do niej odpowiednie wino. Polecane są m.in.:
- wina różowe,
- wina czerwone o niskiej zawartości tanin,
- młode, delikatne w smaku białe wina wytrawne,
- wina musujące.
Mozzarellę di bufalę z powodzeniem można wykorzystać również do przyrządzenia całej gamy różnorodnych przepisów. Szczególnie pasować będzie do klasycznych – prostych, lecz opartych na wysokiej jakości składnikach – dań kuchni włoskiej.
Dania z mozzarellą di bufalą
Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na przystawki i dania główne z mozzarellą di bufalą.
Pizza z mozzarellą di bufalą
Ten włoski klasyk zyskuje nową głębię smaku i ciekawszą konsystencję dzięki wykorzystaniu oryginalnej mozzarelli di bufali. Warto wypróbować pizzę z tym dodatkiem w najprostszej, podstawowej wersji – na cienkim cieście, z sosem ze świeżych pomidorów, wspomnianym serem i świeżą bazylią.
Sałatka caprese
Kolejna tradycyjna potrawa, której smak poprawi zastąpienie mozzarelli z mleka krowiego wersją pozyskiwaną od bawoła. Do jej przygotowania wystarczy 6 składników: plastry sera przekładane pokrojonym pomidorem, liście świeżej bazylii, oliwa z oliwek oraz sól i świeżo mielony pieprz. Opcjonalnym, choć polecanym często dodatkiem do sałatki caprese, jest ocet balsamiczny.
Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą di bufalą
Cannelloni z farszem szpinakowo-ricottowym stanowi jeden z popularnych typów włoskiej zapiekanki. Makaronowe rurki wypełniamy farszem z duszonego z czosnkiem szpinaku wymieszanego z serem ricotta i zalewamy je sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy dużymi kawałkami mozzarelli i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.
Inne dania z mozzarellą di bufalą
Mozzarellą di bufalą wzbogacimy również smak:
- omletów i innych dań na bazie jajek (często podaje się ją np. z jajkami w koszulkach czy sadzonymi);
- sałatek (wypróbuj np. sałatkę z pasków surowej cukinii, świeżych pomidorków koktajlowych, oliwek, mozzarelli di bufali i octu balsamicznego);
- pieczonych szparagów;
- bruschetty (np. z bazyliowym lub rukolowym pesto i pomidorami);
- grillowanej cukinii;
- lasagne, np. tradycyjnej bolognese lub napoli.
Gdzie kupić mozzarellę di bufalę?
Mozzarellę di bufalę kupimy m.in. w delikatesach oraz sklepach z żywnością importowaną z Włoch. Ten rodzaj sera bywa dostępny również w większych supermarketach. Bez problemu zamówimy ją w sklepach internetowych. Ważąca 125 g kulka mozzarelli di bufali kosztuje średnio 10-20 złotych.
Źródło:
European Commission Mozzarella di Bufala Campana PDO, https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/geographical-indications-food-and-drink/mozzarella-di-bufala-campana-pdo_en (dostęp: 26.07.2022)
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?