Przejdź do treści

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Kobieta w sklepie
Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Glutaminian sodu szkodzi. Nie należy pić wody w trakcie posiłku. Cheat meal podkręca metabolizm. Szpinak jest bogaty w żelazo. Co z tego jest prawdą? Które nieprawdziwe informacje wpędzają nas w pułapkę „zdrowego jedzenia”? Z mitami żywieniowymi postanowiła rozprawić się dietetyczka Anna Reguła. 

Anna Reguła

Jak sama o sobie mówi, uczy jak jeść zdrowo i rozsądnie. Anna Reguła jest dyplomowaną dietetyczką przekazującą swoją wiedzę w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie „niekoniecznie_dietetycznie” śledzi już ponad 138 tys. osób. Liczba obserwujących wciąż rośnie i wcale nas to nie dziwi. Reguła w przystępny i ciekawy sposób przekazuje rady na temat zdrowego jedzenia. W swoim najnowszym wpisie ekspertka obala najpopularniejsze mity na temat żywności.

siatka na zakupy

Mity żywieniowe

Ile razy słyszałaś, żeby uważać na glutaminian sodu? Z pewnością nie raz. Przy niskim poziomie żelaza objadałaś się szpinakiem? Tak, ja też wierzyłam w ten mit. Mając obecnie dostęp do wielu źródeł i treści bywa, że nieprawdziwe informacje są powielane. Warto poznać prawdę i nie rozprzestrzeniać dalej błędnych informacji. Z racji tego dietetyczka Anna Reguła wymienia te najpopularniejsze, w które wciąż wielu ludzi wierzy. Sprawdź, czy ty też!

Glutaminian sodu – ten gagatek nie ma zbyt dobrego PR-u, jednak badania nie potwierdzają jego szkodliwości. Dodatkowo trzeba pamiętać, że mamy do czynienia również z naturalnie występującym glutaminianem w takich produktach, jak chociażby parmezan czy sos sojowy. E621 uznany jest za bezpieczny dla zdrowia przez wiele instytucji międzynarodowych (FAO/WHO, FDA etc). Problem leży natomiast w fakcie, że występuje on zazwyczaj w żywności wysokoprzetworzonej kiepskiej jakości.

Piwo bezalkoholowe jest dobrym źródłem polifenoli – możesz przestać kpić z zerówek, mają swoje potencjalne korzyści zdrowotne.

Żywność GMO – tutaj można rozwijać temat na kilka wpisów, ode mnie tylko mały apel o zachowanie kultury wypowiedzi, bo domyślam się, że zdania mogą być różne, jednak idziemy tutaj do punktu ostatniego – w nauce szuka się prawdy, a nie racji.

Szpinak nie jest bogaty w żelazo – mit wziął się z pomyłki miejsca przecinka podczas badań przez co przez wiele lat błędną zawartość tego składnika mineralnego przyjmowano za właściwą.

Mleko krowie bez laktozy ma wyższy IG niż zwykłe – ze względu na rozkład laktozy (dwucukru) na glukozę i galaktozę.

Możesz pić wodę w trakcie posiłku jeśli masz taka potrzebę – inaczej zupy, owoce czy warzywa byłyby zakazane. Niekoniecznie dobrym pomysłem będzie popijanie posiłków kawą czy herbatą, bo wpływają one negatywnie na przyswajanie witamin i składników mineralnych.

Cheat meal nie podkręca metabolizmu – jeśli po dużym obżarstwie na drugi dzień waga wskazuje mniej – gratulacje, pozbyłeś się wody, ale burger nie wprowadził cię w stan turbospalania

– wymiena na swoim profilu na Instagramie dietetyczka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: