Przejdź do treści

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Kobieta w sklepie
Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Glutaminian sodu szkodzi. Nie należy pić wody w trakcie posiłku. Cheat meal podkręca metabolizm. Szpinak jest bogaty w żelazo. Co z tego jest prawdą? Które nieprawdziwe informacje wpędzają nas w pułapkę „zdrowego jedzenia”? Z mitami żywieniowymi postanowiła rozprawić się dietetyczka Anna Reguła. 

Anna Reguła

Jak sama o sobie mówi, uczy jak jeść zdrowo i rozsądnie. Anna Reguła jest dyplomowaną dietetyczką przekazującą swoją wiedzę w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie „niekoniecznie_dietetycznie” śledzi już ponad 138 tys. osób. Liczba obserwujących wciąż rośnie i wcale nas to nie dziwi. Reguła w przystępny i ciekawy sposób przekazuje rady na temat zdrowego jedzenia. W swoim najnowszym wpisie ekspertka obala najpopularniejsze mity na temat żywności.

siatka na zakupy

Mity żywieniowe

Ile razy słyszałaś, żeby uważać na glutaminian sodu? Z pewnością nie raz. Przy niskim poziomie żelaza objadałaś się szpinakiem? Tak, ja też wierzyłam w ten mit. Mając obecnie dostęp do wielu źródeł i treści bywa, że nieprawdziwe informacje są powielane. Warto poznać prawdę i nie rozprzestrzeniać dalej błędnych informacji. Z racji tego dietetyczka Anna Reguła wymienia te najpopularniejsze, w które wciąż wielu ludzi wierzy. Sprawdź, czy ty też!

Glutaminian sodu – ten gagatek nie ma zbyt dobrego PR-u, jednak badania nie potwierdzają jego szkodliwości. Dodatkowo trzeba pamiętać, że mamy do czynienia również z naturalnie występującym glutaminianem w takich produktach, jak chociażby parmezan czy sos sojowy. E621 uznany jest za bezpieczny dla zdrowia przez wiele instytucji międzynarodowych (FAO/WHO, FDA etc). Problem leży natomiast w fakcie, że występuje on zazwyczaj w żywności wysokoprzetworzonej kiepskiej jakości.

Piwo bezalkoholowe jest dobrym źródłem polifenoli – możesz przestać kpić z zerówek, mają swoje potencjalne korzyści zdrowotne.

Żywność GMO – tutaj można rozwijać temat na kilka wpisów, ode mnie tylko mały apel o zachowanie kultury wypowiedzi, bo domyślam się, że zdania mogą być różne, jednak idziemy tutaj do punktu ostatniego – w nauce szuka się prawdy, a nie racji.

Szpinak nie jest bogaty w żelazo – mit wziął się z pomyłki miejsca przecinka podczas badań przez co przez wiele lat błędną zawartość tego składnika mineralnego przyjmowano za właściwą.

Mleko krowie bez laktozy ma wyższy IG niż zwykłe – ze względu na rozkład laktozy (dwucukru) na glukozę i galaktozę.

Możesz pić wodę w trakcie posiłku jeśli masz taka potrzebę – inaczej zupy, owoce czy warzywa byłyby zakazane. Niekoniecznie dobrym pomysłem będzie popijanie posiłków kawą czy herbatą, bo wpływają one negatywnie na przyswajanie witamin i składników mineralnych.

Cheat meal nie podkręca metabolizmu – jeśli po dużym obżarstwie na drugi dzień waga wskazuje mniej – gratulacje, pozbyłeś się wody, ale burger nie wprowadził cię w stan turbospalania

– wymiena na swoim profilu na Instagramie dietetyczka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

Mrożone warzywa

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Robienie pizzy na diecie / istockphoto.com

Dieta – jaka jest najlepsza? Żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty” mają odpowiedź

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

dieta ziemniaki

Co jeść, żeby nie być głodną? „Dietetycy nie na żarty” odpowiadają

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

gettyimages.com

Jak powinna wyglądać twoja dieta, gdy masz 20, 30, 40 lat?

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń