Przejdź do treści

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Kobieta w sklepie
Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Glutaminian sodu szkodzi. Nie należy pić wody w trakcie posiłku. Cheat meal podkręca metabolizm. Szpinak jest bogaty w żelazo. Co z tego jest prawdą? Które nieprawdziwe informacje wpędzają nas w pułapkę „zdrowego jedzenia”? Z mitami żywieniowymi postanowiła rozprawić się dietetyczka Anna Reguła. 

Anna Reguła

Jak sama o sobie mówi, uczy jak jeść zdrowo i rozsądnie. Anna Reguła jest dyplomowaną dietetyczką przekazującą swoją wiedzę w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie „niekoniecznie_dietetycznie” śledzi już ponad 138 tys. osób. Liczba obserwujących wciąż rośnie i wcale nas to nie dziwi. Reguła w przystępny i ciekawy sposób przekazuje rady na temat zdrowego jedzenia. W swoim najnowszym wpisie ekspertka obala najpopularniejsze mity na temat żywności.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

siatka na zakupy

Mity żywieniowe

Ile razy słyszałaś, żeby uważać na glutaminian sodu? Z pewnością nie raz. Przy niskim poziomie żelaza objadałaś się szpinakiem? Tak, ja też wierzyłam w ten mit. Mając obecnie dostęp do wielu źródeł i treści bywa, że nieprawdziwe informacje są powielane. Warto poznać prawdę i nie rozprzestrzeniać dalej błędnych informacji. Z racji tego dietetyczka Anna Reguła wymienia te najpopularniejsze, w które wciąż wielu ludzi wierzy. Sprawdź, czy ty też!

Glutaminian sodu – ten gagatek nie ma zbyt dobrego PR-u, jednak badania nie potwierdzają jego szkodliwości. Dodatkowo trzeba pamiętać, że mamy do czynienia również z naturalnie występującym glutaminianem w takich produktach, jak chociażby parmezan czy sos sojowy. E621 uznany jest za bezpieczny dla zdrowia przez wiele instytucji międzynarodowych (FAO/WHO, FDA etc). Problem leży natomiast w fakcie, że występuje on zazwyczaj w żywności wysokoprzetworzonej kiepskiej jakości.

Piwo bezalkoholowe jest dobrym źródłem polifenoli – możesz przestać kpić z zerówek, mają swoje potencjalne korzyści zdrowotne.

Żywność GMO – tutaj można rozwijać temat na kilka wpisów, ode mnie tylko mały apel o zachowanie kultury wypowiedzi, bo domyślam się, że zdania mogą być różne, jednak idziemy tutaj do punktu ostatniego – w nauce szuka się prawdy, a nie racji.

Szpinak nie jest bogaty w żelazo – mit wziął się z pomyłki miejsca przecinka podczas badań przez co przez wiele lat błędną zawartość tego składnika mineralnego przyjmowano za właściwą.

Mleko krowie bez laktozy ma wyższy IG niż zwykłe – ze względu na rozkład laktozy (dwucukru) na glukozę i galaktozę.

Możesz pić wodę w trakcie posiłku jeśli masz taka potrzebę – inaczej zupy, owoce czy warzywa byłyby zakazane. Niekoniecznie dobrym pomysłem będzie popijanie posiłków kawą czy herbatą, bo wpływają one negatywnie na przyswajanie witamin i składników mineralnych.

Cheat meal nie podkręca metabolizmu – jeśli po dużym obżarstwie na drugi dzień waga wskazuje mniej – gratulacje, pozbyłeś się wody, ale burger nie wprowadził cię w stan turbospalania

– wymiena na swoim profilu na Instagramie dietetyczka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

×