3 min.
Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła/ iStock
Najnowsze
24.01.2021
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
23.01.2021
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
23.01.2021
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
23.01.2021
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
23.01.2021
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Glutaminian sodu szkodzi. Nie należy pić wody w trakcie posiłku. Cheat meal podkręca metabolizm. Szpinak jest bogaty w żelazo. Co z tego jest prawdą? Które nieprawdziwe informacje wpędzają nas w pułapkę „zdrowego jedzenia”? Z mitami żywieniowymi postanowiła rozprawić się dietetyczka Anna Reguła.
Spis treści
Anna Reguła
Jak sama o sobie mówi, uczy jak jeść zdrowo i rozsądnie. Anna Reguła jest dyplomowaną dietetyczką przekazującą swoją wiedzę w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie „niekoniecznie_dietetycznie” śledzi już ponad 138 tys. osób. Liczba obserwujących wciąż rośnie i wcale nas to nie dziwi. Reguła w przystępny i ciekawy sposób przekazuje rady na temat zdrowego jedzenia. W swoim najnowszym wpisie ekspertka obala najpopularniejsze mity na temat żywności.
Mity żywieniowe
Ile razy słyszałaś, żeby uważać na glutaminian sodu? Z pewnością nie raz. Przy niskim poziomie żelaza objadałaś się szpinakiem? Tak, ja też wierzyłam w ten mit. Mając obecnie dostęp do wielu źródeł i treści bywa, że nieprawdziwe informacje są powielane. Warto poznać prawdę i nie rozprzestrzeniać dalej błędnych informacji. Z racji tego dietetyczka Anna Reguła wymienia te najpopularniejsze, w które wciąż wielu ludzi wierzy. Sprawdź, czy ty też!
Glutaminian sodu – ten gagatek nie ma zbyt dobrego PR-u, jednak badania nie potwierdzają jego szkodliwości. Dodatkowo trzeba pamiętać, że mamy do czynienia również z naturalnie występującym glutaminianem w takich produktach, jak chociażby parmezan czy sos sojowy. E621 uznany jest za bezpieczny dla zdrowia przez wiele instytucji międzynarodowych (FAO/WHO, FDA etc). Problem leży natomiast w fakcie, że występuje on zazwyczaj w żywności wysokoprzetworzonej kiepskiej jakości.
Piwo bezalkoholowe jest dobrym źródłem polifenoli – możesz przestać kpić z zerówek, mają swoje potencjalne korzyści zdrowotne.
Żywność GMO – tutaj można rozwijać temat na kilka wpisów, ode mnie tylko mały apel o zachowanie kultury wypowiedzi, bo domyślam się, że zdania mogą być różne, jednak idziemy tutaj do punktu ostatniego – w nauce szuka się prawdy, a nie racji.
Szpinak nie jest bogaty w żelazo – mit wziął się z pomyłki miejsca przecinka podczas badań przez co przez wiele lat błędną zawartość tego składnika mineralnego przyjmowano za właściwą.
Mleko krowie bez laktozy ma wyższy IG niż zwykłe – ze względu na rozkład laktozy (dwucukru) na glukozę i galaktozę.
Możesz pić wodę w trakcie posiłku jeśli masz taka potrzebę – inaczej zupy, owoce czy warzywa byłyby zakazane. Niekoniecznie dobrym pomysłem będzie popijanie posiłków kawą czy herbatą, bo wpływają one negatywnie na przyswajanie witamin i składników mineralnych.
Cheat meal nie podkręca metabolizmu – jeśli po dużym obżarstwie na drugi dzień waga wskazuje mniej – gratulacje, pozbyłeś się wody, ale burger nie wprowadził cię w stan turbospalania
– wymiena na swoim profilu na Instagramie dietetyczka.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020