Mięso drobiowe wycofane ze sprzedaży. Powodem zanieczyszczenie mikrobiologiczne
Popularna sieć supermarketów ogłosiła wycofanie ze sprzedaży mięsa z indyka. Zakupionego produktu nie wolno spożywać. Należy go wyrzucić lub zwrócić do sklepu. Sprawdź, czy nie masz go w swojej lodówce.
Wycofane mięso drobiowe
Sieć popularnych supermarketów Auchan wycofała paczkowane mięso z indyka marki Indykpol. Produkt nie nadaje się do spożycia, ponieważ doszło do zanieczyszczenia mikrobiologicznego. W komunikacie na stronie sklepu nie wyjaśniono dokładnie, co jest przyczyną wady jakościowej mięsa.
„W trosce o wasze bezpieczeństwo, na prośbę Inspekcji Weterynaryjnej, firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na niewłaściwą jakość mikrobiologiczną surowca” – czytamy na stronie sklepu.
W komunikacie firmy podkreślono, by konsumenci, którzy zakupili wycofaną partię mięsa, nie spożywali jej. Produkt należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.
„Produkt zwrócony zostanie całkowicie zrefundowany. Przepraszamy za problem i dziękujemy za zrozumienie” – dodano.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
Z sieci sklepów Auchan wycofano poszczególne produkty:
Nazwa produktu: Sznycle z fileta indyka 400 g
Producent: Indykpol
Kod kreskowy (EAN): 5904215141211
Data przydatności / Nr partii: 13.01.2024 / 400300019; 14.01.2024 / 400400018
Nazwa produktu: Sznycle z indyka 720 g
Producent: Indykpol
Kod kreskowy (EAN): 5901869015219
Data przydatności / Nr partii: 13.01.2024 / 400300018; 14.01.2024 / 400400015
Nazwa produktu: Filet z indyka VAC
Producent: Indykpol
Kod kreskowy (EAN): 2217886000002
Data przydatności / Nr partii: 13.01.2024 / 400333710; 400333714
Zobacz także
„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska
„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?