Przejdź do treści

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

Masło ghee
Masło ghee - właściwości, zastosowanie i przepis Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Masło ghee, nazywane przez niektórych płynnym złotem, to rodzaj masła klarowanego wytwarzanego poprzez długie podgrzewanie masła w celu usunięcia wody i stałych cząstek mleka. Choć nazwa „ghee” często stosowana jest zamiennie z terminem „masło klarowane” należy pamiętać, że nie są to pojęcia tożsame. Ghee jest to bowiem produkt stosowany od wieków w kuchni indyjskiej i jeden z podstawowych tłuszczów polecanych przez ajurwedę. Jakie są właściwości klarowanego masła ghee? Jak je zrobić i do czego wykorzystać?

Co to jest ghee?

Masło ghee to rodzaj masła klarowanego, które według ajurwedy, czyli tradycyjnej medycyny indyjskiej, jest najzdrowszym jadalnym tłuszczem. Stosowane jest ono w kuchni azjatyckiej od wieków, zarówno do smażenia, pieczenia, jak i gotowania. Najważniejszą zaletą ghee jest jego wysoka temperatura dymienia. Co to oznacza? Punkt dymienia to temperatura, powyżej której tłuszcz zaczyna się palić, w wyniku czego powstają niekorzystne dla zdrowia związki. Podwyższenie punktu dymienia ghee  to efekt klarowania masła.

Jak powstaje masło klarowane ghee?

Masło klarowane otrzymuje się przez wolne ogrzewanie tradycyjnego masła po to, aby usunąć wodę i cząstki stałe mleka – głównie białka mleka i laktozę. Wytrącają się one w postaci piany, którą w trakcie lub po podgrzania masła należy dokładnie usunąć oraz w formie cząsteczek opadających na dno naczynia. Następnie płynne masło przelewane jest delikatnie do innego pojemnika, tak aby nie przelać tam cząsteczek stałych.

Czym różnią się od siebie masło ghee i masło klarowane? Ghee poddawane jest obróbce termicznej dłużej – podgrzewane jest ono aż do czasu, gdy cząsteczki na dnie staną się brązowe. Dzięki temu masło ghee ma ciemniejszy kolor niż masło klarowane.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło ghee – właściwości

Ghee według ajurwedy to podstawa zdrowego i najlepszego dla ciała, umysłu oraz ducha gotowania. Właściwości masła ghee znane przed tysiącami lat, doceniane są także w dzisiejszych czasach, a liczne badanie potwierdzają to, co przekazywano w indyjskiej medycynie ludowej. Ghee jest doskonałym nośnikiem dla różnych ziół leczniczych. Poprawiając metabolizm pobudza ono także układ trawienny. Jego ogromną zaletą jest to, że w procesie klarowania pozbawiane jest białka i laktozy. Dlatego masło ghee polecane jest osobom, które powinny ograniczać białko w diecie, w tym z niewydolnością nerek oraz osobom nietolerującym białka krowiego lub laktozy.

Uważa się, że masło ghee pomaga oczyścić organizm z toksyn, nie obciążą wątroby, a nawet wspomaga jej pracę. Sięgnij po nie także wtedy, gdy masz problemy z wrzodami żołądka lub jelitami – łagodzi ono bowiem ich stany zapalne.

Masło klarowane ghee – skład i wartość odżywcza

Mimo że masłu ghee przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, należy pamiętać, że w 99 procentach składa się ono z tłuszczu, jest zatem wysokokaloryczne – 100 gram ghee  to niemal 900 kcal.

Wśród pozostałych jego składników warto wymienić:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • jednonasycone i wielonasycone kwasy tłuszczowe,
  • cholesterol,
  • witaminy, w tym A, D, E, K,
  • związki mineralne w tym potas, wapń, sód, siarkę, fosfor, żelazo, cynk.

Masło ghee – zastosowanie w kuchni

Masło ghee możesz wykorzystać w kuchni w każdej niemal postaci. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia, przyrządzisz na nim zarówno mięso, ryby, jak i warzywa. Odrobina masła, zmieni też smak kaszy, czy makaronu. Ghee  jest bowiem znacznie bardziej delikatne w smaku niż zwykłe masło, a jednocześnie wyczuwalna jest w nim lekko orzechowa nuta.

Masło ghee do kawy? Jak najbardziej! Z powodzeniem możesz użyć go do przygotowania bulletproof coffee, czyli kuloodpornej kawy. Zastanawiasz się, co to takiego? To czarna kawa do której dodaje się solidną porcję masła oraz oleju kokosowego, przez co można nią zastąpić wysokowęglowodanowe śniadanie. Kawa kuloodporna szczególnie polecana jest w diecie ketogenicznej.

Masło ghee – cena

Masło klarowane ghee kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, a jego cena wynosi około 50 złotych za pół kilograma. Z łatwością przygotujesz je także samodzielnie, wymaga to jedynie odrobiny cierpliwości i czasu. Jak zrobić masło ghee? Oto sprawdzony przepis:

  • masło,
  • garnek o grubym dnie,
  • gaza,
  • naczynie do przechowywania masła – szklane lub ceramiczne.

Do przygotowania masła klarowanego ghee wykorzystaj dobrej jakości masło, o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 82 procent, bez dodatków oleju lub soli. Najlepiej sklarować większą jego ilość – przyjmuje się, że sklarowanie pół kilograma masła zajmie około 15 minut. Włóż masło do suchego garnka i umieść na małym ogniu. Nie mieszaj, ale uważnie obserwuj, a kiedy masło się rozpuści i zacznie lekko gotować pojawi się na jego powierzchni biała piana. Niektórzy zalecają już na tym etapie jej delikatne usunięcie, inni zaś twierdzą, że lepiej gotować je dalej bez usuwania piany, aż wyparuje z niego cała woda. Uważaj jednak, aby nie przypalić masła. Następnie zdejmij garnek z ognia i przelej masło do pojemnika, używając do tego gazy. Dzięki temu osad nie przedostanie się do oczyszczonego masła.

Prawidłowo sklarowane masło będzie przezroczyste, a jego kolor będzie niemal złoty. Tak przygotowane masło ghee możesz przechowywać w lodówce nawet do roku, w temperaturze pokojowej zaś – do dziewięciu miesięcy.

 

Źródła:

  1. E. Czarniecka-Skubina, Tłuszcze spożywcze – mity i prawdy, Warszawa 2013,
  2. H. Mojska, Masło klarowane – co warto wiedzieć, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, www.ncez.pzh.gov.pl.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

koktajl białkowy

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Tauryna

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie

Chcesz schudnąć? Postaw na białko i wybierz jajka zamiast płatków śniadaniowych

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×