Przejdź do treści

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Maltitol to jedna z substancji słodzących, które zastępują cukier w diecie. Charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym i niewielką wartością energetyczną. Ponieważ maltitol jest związkiem pochodzenia naturalnego, a dodatkowo nie jest metabolizowany w jamie ustnej, a tym samym nie sprzyja rozwoju próchnicy, może być używany jako zdrowsza alternatywa cukru, także dla dzieci. Czym charakteryzuje się maltitol? Co wiemy o jego szkodliwości? Czy maltitol jako zamiennik cukru może być stosowany bez ograniczeń w każdej diecie?

Co to jest maltitol?

Maltitol to organiczny związek chemiczny z grupy polioli. Poliole, inaczej polialkohole lub alkohole cukrowe, są środkami słodzącymi, które występują naturalnie w wielu owocach. Znajdziesz je m.in. w śliwkach, gruszkach, brzoskwiniach, jabłkach, czy figach, ale nie tylko. Charakteryzują się one niższą słodyczą niż sacharoza, dzięki czemu mogą być stosowane w produktach w większej ilości. Co ważne, poliole pełnią na ogół funkcję wypełniaczy. Stosowanie samych syntetycznych słodzików jako zamienników cukru mogłoby bowiem wpłynąć na strukturę danego produktu.

Maltitol pozyskiwany jest z maltozy zawartej w ziarnach zbóż i kukurydzy. Zalicza się do polioli o poziomie słodkości pomiędzy 0,6 a 0,9 w stosunku do sacharozy, czyli jest bardzo do niej zbliżona. Na ogół występuje w postaci białego, krystalicznego proszku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nie ulega on jednak karmelizacji lub brązowieniu. Dodany do produktów nadaje im przy tym delikatnej, śmietanowej konsystencji, jednocześnie zwiększając ich objętość. Malitotol – proszek oznaczany jest symbolem E965.

Na rynku dostępny jest także ciekły maltitol, czyli bezbarwny i bezwonny syrop maltitolowy. Oznaczany jest on symbolem E965ii.

Słodziki / istockphoto

Maltitol jako zamiennik cukru – zastosowanie

Maltitol stosowany jest powszechnie jako zamiennik cukru w produktach spożywczych. Z  uwagi na swoją niską kaloryczności znajdziesz go głównie w produktach typu light, ale nie tylko. Dodawany jest on do słodyczy – ciastek, czekolad, pianek i kremów, ale także do produktów nabiałowych – jogurtów i mlecznych napojów smakowych. Znasz delikatny efekt chłodzenia w ustach po zjedzeniu gumy lub cukierków miętowych? To właśnie za sprawą dodanego do nich maltitolu.

Z uwagi na swoje właściwości maltitol jest także wykorzystywany w żywności dedykowanej cukrzykom i pacjentom z otyłością.

Maltitol a cukrzyca

Cecha charakterystyczną maltitolu jest niski poziom indeksu glikemicznego. IG maltitolu w proszku wynosi 35, natomiast syropu maltitolowego – 39. Mając ponadto na uwadze zbliżony do sacharozy poziom słodkości, czyli brak konieczności dosładzania produktów z maltitolem, ich spożywanie poleca się osobom chorym na cukrzycę.

Warto dodać, że maltitol jest wchłaniany z przewodu pokarmowego tylko w około 45 proc. Ulega wcześniej hydrolizie do glukozy i sorbitolu, które nie są metabolizowane.

Maltitol – kalorie

Wartość energetyczna maltitolu, podobnie jak dla wszystkich pozostałych polialkoholi, wynosi 2,4 kcal, co stanowi zaledwie 60 proc. wartości energetycznej glukozy, czy fruktozy.

Maltitol – szkodliwość i skutki uboczne

Analizując możliwą szkodliwość stosowania maltitolu jako substancji słodzącej podkreśla się, że jest on pochodzenia naturalnego. Z drugiej jednak strony należy zauważyć, że polialkohole należą do grupy produktów, które mogą wzmagać objawy syndromu drażliwego jelita lub innych zaburzeń układu pokarmowego. Mogą bowiem ulegać fermentacji w przewodzie pokarmowym. Uznać należy zatem, że maltitol nie powoduje skutków ubocznych, ale warto przyjmować go w umiarkowanych ilościach. W przeciwnym wypadku może powodować wzdęcia lub biegunkę.

Maltitol a ciąża i dzieci

Przyjmuje się, że maltitol w ciąży może być spożywany bez obawy na jej przebieg i zdrowie dziecka. Polecany jest m.in. jeśli borykasz się z problemem cukrzycy w ciąży. Warto jednak pamiętać, że podobnie jak w każdym innym przypadku należy zachować umiar. W szczególności z uwagi na lekkie właściwości przeczyszczające.

Maltitol dla dzieci? Nie ma badań, które wskazywałyby na negatywne skutki jego podawania dzieciom. Mając zaś na uwadze fakt, że jako niemetabolizowany w jamie ustnej, nie sprzyja rozwoju próchnicy może być dla najmłodszych alternatywą dla tradycyjnego cukru. Mimo że uznany za substancję ogólnie bezpieczną, przyjmuje się, że dzieci nie powinny spożywać więcej niż 15 gramów maltitolu dziennie.

Maltitol a ksylitol i sorbitol

Maltitol podobnie jak ksylitol, sorbitol, a także laktitol,  mannitol, czy izomat zaliczają się do polialkoholi. Charakteryzują się zatem podobnymi właściwościami.

Ksylitol pozyskiwany jest jednak z kory brzozy, stąd często występuje pod nazwą cukier brzozowy, podczas gdy naturalnym źródłem pozyskiwania maltitolu jest ziarno kukurydzy. Poziom słodkości ksylitolu względem sacharozy jest przy tym wyższy niż maltitolu.

Sorbitol a maltitol? Jako polialkohole mają bardzo zbliżone właściwości. Sorbitol jest jednak mniej słodki, jego poziom słodkości względem sacharozy jest bowiem niższy niż maltitolu.

Maltitol – cena

Gdzie kupić maltitol? Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością oraz dobrze zaopatrzonych aptekach. Cena maltitolu waha się od dwudziestu złotych za kilogram wzwyż.

 

Źródła:

  1. A. Długołęcka, Poliole – zamienniki cukru, Gdańsk 2013,
  2. J. Grupińska, T. Grzelak, M. Walczak, M. Kramkowska, K. Czyżewska, Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami