Przejdź do treści

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Maltitol to jedna z substancji słodzących, które zastępują cukier w diecie. Charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym i niewielką wartością energetyczną. Ponieważ maltitol jest związkiem pochodzenia naturalnego, a dodatkowo nie jest metabolizowany w jamie ustnej, a tym samym nie sprzyja rozwoju próchnicy, może być używany jako zdrowsza alternatywa cukru, także dla dzieci. Czym charakteryzuje się maltitol? Co wiemy o jego szkodliwości? Czy maltitol jako zamiennik cukru może być stosowany bez ograniczeń w każdej diecie?

Co to jest maltitol?

Maltitol to organiczny związek chemiczny z grupy polioli. Poliole, inaczej polialkohole lub alkohole cukrowe, są środkami słodzącymi, które występują naturalnie w wielu owocach. Znajdziesz je m.in. w śliwkach, gruszkach, brzoskwiniach, jabłkach, czy figach, ale nie tylko. Charakteryzują się one niższą słodyczą niż sacharoza, dzięki czemu mogą być stosowane w produktach w większej ilości. Co ważne, poliole pełnią na ogół funkcję wypełniaczy. Stosowanie samych syntetycznych słodzików jako zamienników cukru mogłoby bowiem wpłynąć na strukturę danego produktu.

Maltitol pozyskiwany jest z maltozy zawartej w ziarnach zbóż i kukurydzy. Zalicza się do polioli o poziomie słodkości pomiędzy 0,6 a 0,9 w stosunku do sacharozy, czyli jest bardzo do niej zbliżona. Na ogół występuje w postaci białego, krystalicznego proszku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nie ulega on jednak karmelizacji lub brązowieniu. Dodany do produktów nadaje im przy tym delikatnej, śmietanowej konsystencji, jednocześnie zwiększając ich objętość. Malitotol – proszek oznaczany jest symbolem E965.

Na rynku dostępny jest także ciekły maltitol, czyli bezbarwny i bezwonny syrop maltitolowy. Oznaczany jest on symbolem E965ii.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Słodziki / istockphoto

Maltitol jako zamiennik cukru – zastosowanie

Maltitol stosowany jest powszechnie jako zamiennik cukru w produktach spożywczych. Z  uwagi na swoją niską kaloryczności znajdziesz go głównie w produktach typu light, ale nie tylko. Dodawany jest on do słodyczy – ciastek, czekolad, pianek i kremów, ale także do produktów nabiałowych – jogurtów i mlecznych napojów smakowych. Znasz delikatny efekt chłodzenia w ustach po zjedzeniu gumy lub cukierków miętowych? To właśnie za sprawą dodanego do nich maltitolu.

Z uwagi na swoje właściwości maltitol jest także wykorzystywany w żywności dedykowanej cukrzykom i pacjentom z otyłością.

Maltitol a cukrzyca

Cecha charakterystyczną maltitolu jest niski poziom indeksu glikemicznego. IG maltitolu w proszku wynosi 35, natomiast syropu maltitolowego – 39. Mając ponadto na uwadze zbliżony do sacharozy poziom słodkości, czyli brak konieczności dosładzania produktów z maltitolem, ich spożywanie poleca się osobom chorym na cukrzycę.

Warto dodać, że maltitol jest wchłaniany z przewodu pokarmowego tylko w około 45 proc. Ulega wcześniej hydrolizie do glukozy i sorbitolu, które nie są metabolizowane.

Maltitol – kalorie

Wartość energetyczna maltitolu, podobnie jak dla wszystkich pozostałych polialkoholi, wynosi 2,4 kcal, co stanowi zaledwie 60 proc. wartości energetycznej glukozy, czy fruktozy.

Maltitol – szkodliwość i skutki uboczne

Analizując możliwą szkodliwość stosowania maltitolu jako substancji słodzącej podkreśla się, że jest on pochodzenia naturalnego. Z drugiej jednak strony należy zauważyć, że polialkohole należą do grupy produktów, które mogą wzmagać objawy syndromu drażliwego jelita lub innych zaburzeń układu pokarmowego. Mogą bowiem ulegać fermentacji w przewodzie pokarmowym. Uznać należy zatem, że maltitol nie powoduje skutków ubocznych, ale warto przyjmować go w umiarkowanych ilościach. W przeciwnym wypadku może powodować wzdęcia lub biegunkę.

Maltitol a ciąża i dzieci

Przyjmuje się, że maltitol w ciąży może być spożywany bez obawy na jej przebieg i zdrowie dziecka. Polecany jest m.in. jeśli borykasz się z problemem cukrzycy w ciąży. Warto jednak pamiętać, że podobnie jak w każdym innym przypadku należy zachować umiar. W szczególności z uwagi na lekkie właściwości przeczyszczające.

Maltitol dla dzieci? Nie ma badań, które wskazywałyby na negatywne skutki jego podawania dzieciom. Mając zaś na uwadze fakt, że jako niemetabolizowany w jamie ustnej, nie sprzyja rozwoju próchnicy może być dla najmłodszych alternatywą dla tradycyjnego cukru. Mimo że uznany za substancję ogólnie bezpieczną, przyjmuje się, że dzieci nie powinny spożywać więcej niż 15 gramów maltitolu dziennie.

Maltitol a ksylitol i sorbitol

Maltitol podobnie jak ksylitol, sorbitol, a także laktitol,  mannitol, czy izomat zaliczają się do polialkoholi. Charakteryzują się zatem podobnymi właściwościami.

Ksylitol pozyskiwany jest jednak z kory brzozy, stąd często występuje pod nazwą cukier brzozowy, podczas gdy naturalnym źródłem pozyskiwania maltitolu jest ziarno kukurydzy. Poziom słodkości ksylitolu względem sacharozy jest przy tym wyższy niż maltitolu.

Sorbitol a maltitol? Jako polialkohole mają bardzo zbliżone właściwości. Sorbitol jest jednak mniej słodki, jego poziom słodkości względem sacharozy jest bowiem niższy niż maltitolu.

Maltitol – cena

Gdzie kupić maltitol? Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością oraz dobrze zaopatrzonych aptekach. Cena maltitolu waha się od dwudziestu złotych za kilogram wzwyż.

 

Źródła:

  1. A. Długołęcka, Poliole – zamienniki cukru, Gdańsk 2013,
  2. J. Grupińska, T. Grzelak, M. Walczak, M. Kramkowska, K. Czyżewska, Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2015.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×