Przejdź do treści

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Orzechy arachidowe
Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Mąka orzechowa jest rzadziej spotykaną mąką w polskiej kuchni. Jednak ze względu na cenne właściwości odżywcze cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Do czego można wykorzystać mąkę z orzechów arachidowych? Jakie właściwości ma mąka orzechowa?

Wartości odżywcze mąki z orzechów ziemnych

Mąka z orzechów ziemnych jest źródłem cennych składników odżywczych. Wypieki zawierające ten rodzaj mąki cechują się dużą zawartością witaminy E. Ta z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, który spowalnia procesy starzenia się i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Ponadto witamina E pozytywnie wpływa na budowę naczyń krwionośnych, a jej suplementacja zapobiega powstawaniu skrzepów krwi, które mogą prowadzić do zawału serca lub choroby zakrzepowo-zatorowej.

Właściwości mąki z orzechów ziemnych

Badania wypieków powstałych z różnego rodzaju mąk bezglutenowych (m.in. mąki z orzechów ziemnych, mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej, mąki z amarantusa) jednoznacznie wykazały, że wypieki (muffiny) z mąki orzechowej są najbardziej preferowane przez konsumentów. Wypieki z mąki arachidowej wyróżniają się najlepszym aromatem, wyrazistym smakiem, apetyczną konsystencję i barwą. Spożywający babeczki z mąki orzechowej określali te wypieki jako „przyjemnie orzechowe”, mówili o „słodkiej orzechowej nucie” i „ciekawym smaku”. Konsystencja wypieków z mąki arachidowej jest najbardziej przypomina ciasta wypiekane z mąki pszennej – są one miękkie, sprężyste, spójne. Muffinki upieczone z pozostałych rodzajów mąki bezglutenowej były oceniane jako gumowate, piaszczyste, twarde i ziarniste.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta trzyma tacę z orzechami

Zastosowanie mąki orzechowej

Mąka z orzechów jako składnik diety bezglutenowej

Mąka z orzechów ziemnych jest bezpieczną alternatywą dla osób uczulonych na gluten. Przez długi czas żywność bezglutenowa była dosyć monotonna, a pacjenci z celiakią często pozbawieni byli możliwości dostarczenia organizmowi niektórych składników odżywczych, np. błonnika. Mąka z orzechów ziemnych charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu i białka. Użycie mąki arachidowej pozwala nadać potrawom aromat typowy dla tych surowców. Ponadto wypieki wykonane z użyciem mąki orzechowej wyróżniają się dużą wilgotnością i wysoką wartością odżywczą.

Wypieki z użyciem mąki orzechowej

Mąkę z orzechów arachidowych można wykorzystać do robienia wypieków o wilgotnej i ciężkiej konsystencji. Ten rodzaj mąki polecany jest do różnego rodzaju muffinek, pierników, ciast czekoladowych, a także ciast wegańskich, gdzie zamiast zwykłego ciasta bazą są banany lub marchew.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Inne zastosowania mąki orzechowej

Mąkę arachidową można spożywać na surowo, na przykład w postaci posypki do deserów, musli, owsianki czy naleśników. Może być także wykorzystywana do koktajli na bazie warzyw i owoców. Smoothie z dodatkiem mąki arachidowej będzie zagęszczone i bardziej pożywne. Mąka orzechowa sprawdzi się także jako zagęszczacz sosów, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Ubita z odrobiną masła orzechowego pozwoli uzyskać smakowity mus do bułeczek i tostów.

Jak zrobić mąkę orzechową?

Mąkę orzechową można zrobić samemu z różnych orzechów: laskowych, włoskich i arachidowych. Jak zrobić mąkę z orzechów arachidowych? Wystarczy najpierw bardzo drobno zmielić dowolną ilość orzechów, a następnie zmielone orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100⁰ C. Należy przestrzegać tej temperatury, ponieważ w zbyt gorącym piekarniku mąka przypali się. Pieczenie powinno trwać około 45 minut, przy czym należy co jakiś czas mieszać orzechy, by się nie przypaliły. Gotową mąkę można przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika i tak przechowywać. Mąkę z orzechów arachidowych (np. Bakal) można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub na stronie sklepu.

Źródła

Król, K., Kopczyńska, K., Ponder, A., & Gantner, M., Wpływ zastosowania mąk bezglutenowych na wybrane cechy jakościowe ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2018/(542), 67-76.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×