Przejdź do treści

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Orzechy arachidowe
Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mąka orzechowa jest rzadziej spotykaną mąką w polskiej kuchni. Jednak ze względu na cenne właściwości odżywcze cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Do czego można wykorzystać mąkę z orzechów arachidowych? Jakie właściwości ma mąka orzechowa?

Wartości odżywcze mąki z orzechów ziemnych

Mąka z orzechów ziemnych jest źródłem cennych składników odżywczych. Wypieki zawierające ten rodzaj mąki cechują się dużą zawartością witaminy E. Ta z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, który spowalnia procesy starzenia się i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Ponadto witamina E pozytywnie wpływa na budowę naczyń krwionośnych, a jej suplementacja zapobiega powstawaniu skrzepów krwi, które mogą prowadzić do zawału serca lub choroby zakrzepowo-zatorowej.

Właściwości mąki z orzechów ziemnych

Badania wypieków powstałych z różnego rodzaju mąk bezglutenowych (m.in. mąki z orzechów ziemnych, mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej, mąki z amarantusa) jednoznacznie wykazały, że wypieki (muffiny) z mąki orzechowej są najbardziej preferowane przez konsumentów. Wypieki z mąki arachidowej wyróżniają się najlepszym aromatem, wyrazistym smakiem, apetyczną konsystencję i barwą. Spożywający babeczki z mąki orzechowej określali te wypieki jako „przyjemnie orzechowe”, mówili o „słodkiej orzechowej nucie” i „ciekawym smaku”. Konsystencja wypieków z mąki arachidowej jest najbardziej przypomina ciasta wypiekane z mąki pszennej – są one miękkie, sprężyste, spójne. Muffinki upieczone z pozostałych rodzajów mąki bezglutenowej były oceniane jako gumowate, piaszczyste, twarde i ziarniste.

Kobieta trzyma tacę z orzechami

Zastosowanie mąki orzechowej

Mąka z orzechów jako składnik diety bezglutenowej

Mąka z orzechów ziemnych jest bezpieczną alternatywą dla osób uczulonych na gluten. Przez długi czas żywność bezglutenowa była dosyć monotonna, a pacjenci z celiakią często pozbawieni byli możliwości dostarczenia organizmowi niektórych składników odżywczych, np. błonnika. Mąka z orzechów ziemnych charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu i białka. Użycie mąki arachidowej pozwala nadać potrawom aromat typowy dla tych surowców. Ponadto wypieki wykonane z użyciem mąki orzechowej wyróżniają się dużą wilgotnością i wysoką wartością odżywczą.

Wypieki z użyciem mąki orzechowej

Mąkę z orzechów arachidowych można wykorzystać do robienia wypieków o wilgotnej i ciężkiej konsystencji. Ten rodzaj mąki polecany jest do różnego rodzaju muffinek, pierników, ciast czekoladowych, a także ciast wegańskich, gdzie zamiast zwykłego ciasta bazą są banany lub marchew.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Inne zastosowania mąki orzechowej

Mąkę arachidową można spożywać na surowo, na przykład w postaci posypki do deserów, musli, owsianki czy naleśników. Może być także wykorzystywana do koktajli na bazie warzyw i owoców. Smoothie z dodatkiem mąki arachidowej będzie zagęszczone i bardziej pożywne. Mąka orzechowa sprawdzi się także jako zagęszczacz sosów, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Ubita z odrobiną masła orzechowego pozwoli uzyskać smakowity mus do bułeczek i tostów.

Jak zrobić mąkę orzechową?

Mąkę orzechową można zrobić samemu z różnych orzechów: laskowych, włoskich i arachidowych. Jak zrobić mąkę z orzechów arachidowych? Wystarczy najpierw bardzo drobno zmielić dowolną ilość orzechów, a następnie zmielone orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100⁰ C. Należy przestrzegać tej temperatury, ponieważ w zbyt gorącym piekarniku mąka przypali się. Pieczenie powinno trwać około 45 minut, przy czym należy co jakiś czas mieszać orzechy, by się nie przypaliły. Gotową mąkę można przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika i tak przechowywać. Mąkę z orzechów arachidowych (np. Bakal) można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub na stronie sklepu.

Źródła

Król, K., Kopczyńska, K., Ponder, A., & Gantner, M., Wpływ zastosowania mąk bezglutenowych na wybrane cechy jakościowe ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2018/(542), 67-76.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: