Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie
Tokoferol, znany jako jeden ze składników witaminy E, jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Jego formy alfa i gamma pełnią ważne role w organizmie, w szczególności w przypadku chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów. W jakich produktach go szukać i ile spożywać, by zapewnić sobie zdrowie?
Tokoferol – budowa chemiczna
Tokoferol wraz z tokotrienolami należy do grupy związków tworzących witaminę E. Jego budowa jest dość skomplikowana: składa się z dwupierściowego szkieletu 6-hydroksychromanu i łańcucha bocznego, który tworzą 3 jednostki izoprenowe.
Wyróżnia się 4 formy tokoferoli: alfa, beta, gamma i delta. Alfa tokoferol stanowi 90 % wszystkich tokoferoli i jest najbardziej aktywny biologicznie. Naturalnie pozyskiwany tokoferol alfa jest pojedynczym stereoizomerem , natomiast tokoferol, który można znaleźć w suplementach diety tworzy mieszanka racemiczna 8 stereoizomerów.
Tokoferol jako dodatek do żywności znajdziemy pod oznaczeniami: E 306– mieszanina tokoferoli, E 307– α-tokoferol, E 308– γ tokoferol, E 309– δ-tokoferol. Wykorzystuje się je jako konserwanty przedłużające trwałość wyrobów.
Źródła tokoferolu w diecie
Witamina E występuje w tłuszczach roślinnych, produktach zbożowych, orzechach i warzywach.
α-tokoferol znajduje się w orzeszkach ziemnych, migdałach i nasiona słonecznika, a γ-tokoferol występuje głównie w orzechach włoskich, orzechach pekan, pistacjach i sezamie. Głównymi źródłami β-tokoferolu i δ-tokoferolu są: kukurydza, olej kukurydziany i olej rzepakowy. Innymi dobrymi źródła δ-tokoferolu są nasiona pomidorów, zarodki ryżowe i olej sojowy.
Tabela 1 przedstawia zawartość poszczególnych form tokoferolu [mg] w wybranych olejach roślinnych (na 100 g oleju).
OLEJ | Alfa tokoferol | Gamma tokoferol | Delta-tokoferol |
kokosowy | 0,5 | 0 | 0,6 |
kukurydziany | 11,2 | 60,2 | 1,8 |
palmowy | 22,6 | 31,6 | 7 |
Oliwa z oliwek | 5,1 | Śladowe ilości | 0 |
Z orzeszków ziemnych | 13,0 | 21,4 | 2,1 |
sojowy | 10,1 | 59,3 | 26,4 |
Z kiełków pszenicy | 133,0 | 26,0 | 27,1 |
Zapotrzebowanie na tokoferol
Zapotrzebowanie na tokoferol zależne od płci i wieku zostało przedstawione w tabeli 2.
Grupa/ Płeć | Wiek ( lata) | Mg równoważnika alfa-tokoferolu/ osobę/dobę |
Niemowlęta
| 0-0,5 0,5-1 | 4 5 |
Dzieci
| 1-6 7-9 | 6 7 |
Chłopcy
| 10-18 | 10 |
Dziewczęta
| 10-18 | 8 |
Mężczyźni
| ≥19 | 10 |
Kobiety Ciąża Laktacja | ≥19 | 8 10 11 |
Działanie tokoferolu
Tokoferol wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.
Zaobserwowano, że alfa-tokoferol hamuje wytwarzanie nowych wolnych rodników, podczas gdy gamma-tokoferol wychwytuje i neutralizuje istniejące wolne rodniki. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu może zapobiegać lub opóźniać zapalne choroby przewlekłe takie jak nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, zaburzenia neurodegradacyjne, zapalenie stawów, zaćmę.
- Tokoferol a choroby sercowo – naczyniowe
Powikłania sercowo-naczyniowe powstają głównie z powodu utlenienia lipoprotein o niskiej gęstości, co prowadzi do stanu zapalnego w organizmie. Stwierdzono, że gamma-tokoferol poprawia funkcje sercowo-naczyniowe poprzez zwiększenie aktywności syntazy tlenku azotu i wzmacnianie funkcji śródbłonka. Tokoferol hamuje też agregację płytek krwi, zapobiegając zakrzepom.
- Tokoferol a nowotwory
Badania sugerują, iż gamma- i delta-tokoferol mogą zapobiegać rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty, podczas gdy alfa-tokoferol nie wykazuje takiego efektu. Tokoferol przyczynia się do hamowania wzrostu komórek nowotworowych
- Tokoferol a choroby oczu
Tokoferol może zmniejszać ryzyko wystąpienia zaćmy (katarakty) dzięki wpływie na peroksydację białek soczewki oka. Nie zaobserwowano jednak korzystnego wpływu tokoferolu w redukcji ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).
Tokoferol -zastosowanie
Tokoferol jako lek stosuje się u osób z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów takimi jak: mukowiscydoza, zespól krótkiego jelita, cholestatyczna choroba wątroby, niedobory witaminy E.
Suplementacja tokoferolu nie jest rekomendowana w czasie ciąży i laktacji ze względu na brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania.
Tokoferol może wchodzić w interakcję z lekami takimi jak: cholestyramina, kolestypol i neomycyna, które zmniejszają jego wchłanianie. Tokoferol zmniejsza wchłanianie witaminy K oraz zwiększa wchłanianie witaminy A. Tokoferol może także zmniejszać zapotrzebowanie na insulinę.
Bibliografia:
[1] S. Rizvi, S. T. Raza, F. Ahmed, A. Ahmad, S. Abbas, and F. Mahdi, “The role of vitamin e in human health and some diseases.,” Sultan Qaboos Univ. Med. J., vol. 14, no. 2, pp. e157-65, May 2014.
[2] F. Shahidi and A. de Camargo, “Tocopherols and Tocotrienols in Common and Emerging Dietary Sources: Occurrence, Applications, and Health Benefits,” Int. J. Mol. Sci., vol. 17, no. 10, p. 1745, Oct. 2016, doi: 10.3390/ijms17101745.
[3] Mirosław Jarosz, “Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja,” Inst. Żywności i Żywienia, 2012.
[4] P. Mathur, Z. Ding, T. Saldeen, and J. L. Mehta, “Tocopherols in the Prevention and Treatment of Atherosclerosis and Related Cardiovascular Disease,” Clin. Cardiol., vol. 38, no. 9, pp. 570–576, Sep. 2015, doi: 10.1002/clc.22422.
[5] Singh, A. H. Turner, A. J. Sinclair, D. Li, and J. A. Hawley, “Effects of gamma-tocopherol supplementation on thrombotic risk factors.,” Asia Pac. J. Clin. Nutr., vol. 16, no. 3, pp. 422–8, 2007.
Zobacz także
Koronawirus a choroba Hashimoto. Czy osoby z chorą tarczycą są w grupie podwyższonego ryzyka?
Koronawirus jest szczególnie groźny dla pacjentów z AZS ze współistniejącą astmą. Tu wiek pacjenta nie ma żadnego znaczenia
Koronawirus a choroby płuc i palenie papierosów. Czy zarażenie zawsze skończy się na intensywnej terapii?
Polecamy
Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych
Farmaceutka zdradza, jakie są główne grzechy popełniane przy suplementowaniu witaminy D
Ulubione witaminy Polaków to skarb dla zdrowia. Oto co się dzieje, gdy je stosujesz
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
się ten artykuł?