Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść migdały? Nie chodzi tylko o ich smak

Dlaczego warto jeść migdały? Nie chodzi tylko o ich smak Chuttersnap/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Utrzymanie zbilansowanej diety jest kluczowe do tego, aby prowadzić zdrowe, długie życie. Nasza dieta powinna być jak najbardziej bogata w produkty dostarczające naszemu organizmowi wiele cennych składników. Jednym z elementów codziennej, zdrowej diety powinny być z pewnością orzechy, a wśród nich – migdały.

Jedz migdały, na zdrowie

Dodanie migdałów do codziennej diety może pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie, albowiem obniżają one ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy potwierdzili zależność między częstym spożywaniem migdałów, a obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi. Nowe badania sugerują, że migdały są świetnym zamiennikiem dla mniej zdrowych przekąsek, jak ciasteczka czy chipsy. Naukowcy twierdzą nawet, że migdały są w stanie pomóc osobom, u których jest duże ryzyko wystąpienia u nich chorób sercowo-naczyniowych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

istockphoto.com

Co mówią badania?

We wspomnianych badaniach, które ukazały się w amerykańskim czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition, osoby biorące udział w testach zostały poproszone o codzienne spożywanie migdałów albo innych przekąsek o tej samej kaloryczności przez sześć tygodni. Badania wykazały, że osoby, które spożywały codziennie migdały miały lepszy poziom cholesterolu LDL we krwi („złego” cholesterolu) oraz ich śródbłonek lepiej funkcjonował. Dodanie migdałów do codziennej diety badanych obniżyło ich ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe o nawet 32 proc.

Ta sama grupa badaczy już wcześniej udowodniła pozytywny wpływ regularnego spożywania migdałów na nasze ciało. Ich wcześniejsze badania wykazały, że migdały pomagają w pozbyciu się nadmiernych centymetrów w talii oraz w zmniejszeniu wskaźnika BMI.

We wcześniejszych badaniach, badacze użyli czterodniowego dziennika żywieniowego w celu oceny diety ponad 6 500 osób z Wielkiej Brytanii. Osoby, które jadły migdały na co dzień, miały ogólnie zdrowszą dietę od innych, ze względu na większą ilość przyjmowanych protein, tłuszczów, witaminy C, błonnika, potasu oraz innych wartościowych składników odżywczych.

Osoby, które jadły migdały regularnie, wykazały się również mniejszym spożyciem tłuszczów trans, węglowodanów, cukru oraz soli, które są ściśle powiązane z niektórymi problemami zdrowotnymi, takimi jak zwiększone ciśnienie krwi.

Zatem sięgaj po migdały nie tylko raz w roku, na świątecznym mazurku. Pamiętaj, że wpływają nie tylko na poziom cholesterolu i cukru we krwi, wzmacniają też koncentrację, uspokajają. Zawierają wiele cennych składników (m.in. błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe czy białko). Możesz je po prostu chrupać lub wykorzystać jako bazę do wielu smacznych przekąsek. Wypróbuj: Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe.

 

Źródło: medicaldaily

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×