Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść migdały? Nie chodzi tylko o ich smak

Dlaczego warto jeść migdały? Nie chodzi tylko o ich smak Chuttersnap/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Utrzymanie zbilansowanej diety jest kluczowe do tego, aby prowadzić zdrowe, długie życie. Nasza dieta powinna być jak najbardziej bogata w produkty dostarczające naszemu organizmowi wiele cennych składników. Jednym z elementów codziennej, zdrowej diety powinny być z pewnością orzechy, a wśród nich – migdały.

Jedz migdały, na zdrowie

Dodanie migdałów do codziennej diety może pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie, albowiem obniżają one ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy potwierdzili zależność między częstym spożywaniem migdałów, a obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi. Nowe badania sugerują, że migdały są świetnym zamiennikiem dla mniej zdrowych przekąsek, jak ciasteczka czy chipsy. Naukowcy twierdzą nawet, że migdały są w stanie pomóc osobom, u których jest duże ryzyko wystąpienia u nich chorób sercowo-naczyniowych.

istockphoto.com

Co mówią badania?

We wspomnianych badaniach, które ukazały się w amerykańskim czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition, osoby biorące udział w testach zostały poproszone o codzienne spożywanie migdałów albo innych przekąsek o tej samej kaloryczności przez sześć tygodni. Badania wykazały, że osoby, które spożywały codziennie migdały miały lepszy poziom cholesterolu LDL we krwi („złego” cholesterolu) oraz ich śródbłonek lepiej funkcjonował. Dodanie migdałów do codziennej diety badanych obniżyło ich ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe o nawet 32 proc.

Ta sama grupa badaczy już wcześniej udowodniła pozytywny wpływ regularnego spożywania migdałów na nasze ciało. Ich wcześniejsze badania wykazały, że migdały pomagają w pozbyciu się nadmiernych centymetrów w talii oraz w zmniejszeniu wskaźnika BMI.

We wcześniejszych badaniach, badacze użyli czterodniowego dziennika żywieniowego w celu oceny diety ponad 6 500 osób z Wielkiej Brytanii. Osoby, które jadły migdały na co dzień, miały ogólnie zdrowszą dietę od innych, ze względu na większą ilość przyjmowanych protein, tłuszczów, witaminy C, błonnika, potasu oraz innych wartościowych składników odżywczych.

Osoby, które jadły migdały regularnie, wykazały się również mniejszym spożyciem tłuszczów trans, węglowodanów, cukru oraz soli, które są ściśle powiązane z niektórymi problemami zdrowotnymi, takimi jak zwiększone ciśnienie krwi.

Zatem sięgaj po migdały nie tylko raz w roku, na świątecznym mazurku. Pamiętaj, że wpływają nie tylko na poziom cholesterolu i cukru we krwi, wzmacniają też koncentrację, uspokajają. Zawierają wiele cennych składników (m.in. błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe czy białko). Możesz je po prostu chrupać lub wykorzystać jako bazę do wielu smacznych przekąsek. Wypróbuj: Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe.

 

Źródło: medicaldaily

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

12 przepisów na sałatki wigilijne

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów