Przejdź do treści

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

To przepis dla każdego, kto lubi słodkie przekąski, a nie przepada za zbyt długim ich przygotowywaniem. Ten deser jest także zdrowym wyborem i przede wszystkim smacznym. Bo czy może być coś lepszego od połączenia płatków migdałowych, miodu, czekolady i pomarańczy?

Deser na zdrowie

Płatki migdałowe poleca się kobietom w ciąży, wegetarianom oraz osobom na diecie odchudzającej. Migdały wzmacniają koncentrację i jednocześnie uspokajają. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Są bogate w cenny błonnik, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Oprócz tego spożywając regularnie płatki migdałowe, dostarczysz takie witaminy jak kwas foliowy, witaminę B6, witaminę A i E. Pobudzają metabolizm. Wzmacniają paznokcie i włosy.

Gorzka czekolada, jedzona regularnie, nie tylko poprawia humor, bo podnosi poziom serotoniny, ale dzięki swoim cennym składnikom może też chronić układ krwionośny, poprawia pracę mózgu, czy też wspomaga działanie mikroflory jelitowej.

Migdały i czekolada – to już brzmi dobrze! A do tego jeszcze miód o właściwościach naturalnego antybiotyku i pomarańcze z dużą dawką witaminy C, magnezu i potasu. Połączenie nieziemsko dobre i zdrowe. Czego potrzebujesz?

Migdały z czekoladą i miodem – składniki

– 400 g płatków migdałowych
– 300 g gorzkiej czekolady
– 100-200 g miodu
– skórka otarta z połowy pomarańczy
– porządna szczypta gałki muszkatołowej

Migdały z czekoladą i miodem – przygotowanie

Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią, i w całej kuchni będzie nimi pięknie pachniało. W tym czasie w rondelku, na małym ogniu rozpuść miód. Dodaj gałkę muszkatołową. Miodem polej płatki. Wymieszaj całość tak, aby każdy migdał był pokryty miodem. Płatki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstaw aż miód zastygnie. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Polej nią migdały i posyp skórką pomarańczową.

Migdały z czekoladą i miodem. Zdjęcie: masztalerz

 

 

 

 

 

Migdały z czekoladą i miodem. Zdjęcie: masztalerz

Odstaw do lodówki aż czekolada zastygnie. Pokrój w dowolne kawałki.

Migdały z czekoladą i miodem. Zdjęcie: masztalerz

Przechowuj w pojemniku w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

×