Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli
Sól jest dodatkiem do wielu potraw. Razem z pieprzem potrafią urozmaicić wiele dań, wydobywając z jedzenia najcenniejsze smaki. Jak mówi przysłowie: „co za dużo, to niezdrowo”. Tyczy się to również soli, która mimo wielu swoich zalet, potrafi zaszkodzić organizmowi.
Solić albo nie solić – oto jest pytanie
Nie można patrzeć jednak na sól jako wroga zdrowego stylu życia. Zawarty w soli sód to potrzebny minerał, który reguluje gospodarkę wodną naszego organizmu oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów. Wszystko należy spożywać z umiarem. Sprawdź, co się może stać, gdy jesz za dużo soli jednorazowo oraz długoterminowo, a także jak zmniejszyć jej ilość, aby odpowiadała dziennemu zapotrzebowaniu.
Skutki krótkoterminowe
- Puchnięcie i zwiększona waga
Jeśli zjesz za dużo soli, nerki będą próbowały utrzymywać odpowiedni stosunek sodu do wody w organizmie. Ponieważ sól to w 40 proc. sód, nerki zatrzymują jakąś ilość wody, aby zrekompensować spożyty dodatkowy sód. Może nastąpić wzdęcie, opuchnięcie oraz chwilowe zwiększenie wagi.
- Wzrost ciśnienia krwi
Taki objaw nie musi pokazywać się u każdego. Są osoby bardziej wrażliwe na sól ze względów genetycznych lub hormonalnych. Przypatrz się uważnie swojemu ciału i sprawdź, czy odczuwasz zmianę w przepływie krwi.
- Pragnienie
Suchość w ustach to obrona organizmu przed utratą wody. Jeśli regularnie pijesz płyny, nastąpi zwiększone oddawanie moczu. Pamiętaj, aby pić dużo wody po słonych posiłkach, ponieważ w nerkach może odkładać się nadmiar sodu, który prowadzi do hipernatremii. Organizm jest wówczas osłabiony, mogą nastąpić drgawki, śpiączka, niepokój, problemy z oddychaniem, a w przypadku nieleczenia – nawet śmierć.
Skutki długoterminowe
- Rak żołądka
Wiele badań potwierdza, że długotrwałe spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do zwiększonego ryzyka żołądka. Osoby, który jadły dziennie około 3 gramy soli, były w 68 proc. bardziej podatne na chorobę niż osoby jedzące 1 gram dziennie.
- Podwyższone ciśnienie i szybsza śmierć
Naukowcy próbują ustalić, czy istnieje związek między spożywaniem dużej ilości soli a większą śmiertelnością. Na pewno wykazano, że osoby wrażliwe na sól mogą odczuwać podwyższone ciśnienie, co w dłuższej perspektywie prowadzi do ryzyka zawału serca i innych chorób układu krwionośnego.
Dawkowanie soli
Osoby z chorobami serca, nerek i wątroby powinny ograniczać sól do mniej niż 10 gramów dziennie. To już bardzo wysoka dawka dla ludzi z takimi zaburzeniami. Przeciętny człowiek spożywa dziennie aż 9-12 gramów, co należałoby zredukować do 4 gram, czyli wielkości małej łyżeczki stołowej.
Jak zmniejszyć ilość soli przyjmowanej z posiłkami?
- Pij dużo wody.
- Jedz produkty bogate w potas, czyli owoce, warzywa, orzechy, nasiona, nabiał. Potas pomaga regulować poziom płynów w organizmie.
- Unikaj przetworzonej żywności. Staraj się przygotowywać dania sama. Tylko wtedy masz kontrolę nad ilością dodawanej soli.
Źródło: healthline
się ten artykuł?