Przejdź do treści

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Co roku w grudniu na wigilijnych stołach pojawia się dwanaście potraw, a wśród nich oryginalny i typowo bożonarodzeniowy deser – kutia. Choć jest tradycyjną potrawą kuchni kresowej i gości na polskich stołach od dziesiątek lat, nie w każdym regionie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, bo pszenica, mak, miód i bakalie to bomba witamin i antyoksydantów.

O kutii słów kilka

Kutia to potrawa regionalna, która króluje w kuchni ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej, a dawniej gościła też na stołach polskiej kuchni kresowej. Jej nazwa wywodzi się z języka ukraińskiego – kókkos – ziarno, pestka. Choć każda gospodyni ma swój własny sposób jej przygotowania i zna pewne tajniki, które sprawiają, że smak kutii jest niepowtarzalny, to główne jej składniki są niezmienne. Kutia to nic innego jak ziarna pszenicy, mak, miód i bakalie. Co ciekawe, w typowej białoruskiej kutii zamiast pszenicy może znaleźć sią kasza pęczak lub ryż.

Składniki kutii i ich właściwości

Obowiązkowym składnikiem kutii są ziarna zbóż, które zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Pszenica to bogactwo witamin z grupy A,B,C,E, a także składników mineralnych – znajdziemy w niej magnez, cynk, potas, żelazo, wapń, czy sód. Nie zapominajmy, że jest doskonałym źródłem białka i błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Niestety w jej składzie znajdziemy gluten, a co za tym idzie, jej spożycie nie jest zalecane osobom z celiakią.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

13 kreatywnych przepisów świątecznych

Drugim, niezwykle istotnym składnikiem, bez którego kutia nie istnieje jest… mak. To źródło wielu składników odżywczych, niezwykle cennych dla naszego organizmu. W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy A, B, C, jak również związki mineralne takie jak cynk, magnez, fosfor, mangan, potas, selen. Mak zawiera także błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6, które obniżają poziom cholesterolu, wspomagają walkę z cukrzycą, czy nadciśnieniem tętniczym.

Nadeszła kolej na miód, który sprawia, że kutia staje się iście deserowym daniem. Dodaje jej nie tylko słodyczy, ale także posiada wiele cennych właściwości, o których można by pisać bez końca. Zawiera nie tylko dużo witamin i składników mineralnych, ale także enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Miód ma działanie bakteriobójcze, detoksykujące, a zawarte  w nim żelazo jest niemalże w całości przyswajalne i szybko wbudowywane w hemoglobinę.

Trudno wyobrazić sobie wigilijną kutię bez bakalii, które jak nic innego podkreślają jej smak. Orzechy nie tylko dodają chrupkości, ale także zawierają dużo kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto są bogatym źródłem witaminy E, będącej silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Co więcej, są źródłem steroli roślinnych oraz fitoestrogenów mających pozytywny wpływ na układ krążenia.

kutia

Tajniki przygotowywania kutii – co warto wiedzieć?

Skoro już wiemy, jakich składników nie może zabraknąć w wigilijnej kutii, przejdźmy do tajników jej przygotowywania. Po pierwsze – należy uzbroić się w cierpliwość, bowiem przyrządzenie kutii zajmuje kilkanaście godzin. Obecnie, wyłuskane ziarna pszenicy można kupić w sklepie, jednak jeszcze kilkanaście lat temu kobiety ręcznie obłuskiwały je z otuliny. Przygotowaną pszenicę należy opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia – niestety tego etapu nie da się pominąć. Podobnie mak zalewamy gorącym mlekiem i zostawiamy na noc, wszystko po to by stał się miękki i idealnie wkomponował się w wigilijne danie. Następnego dnia mak dokładnie odciskamy, a ten niezmielony – mielimy co najmniej dwukrotnie na maszynce do mięsa – koniecznie na drobnych oczkach!

Pszenicę odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Uwaga – pszenica powinna być miękka, ale nie może być rozgotowana! Tajnikiem przygotowania kutii jest podprażenie na patelni orzechów i dodanie do maku świeżych ziaren z laski wanilii. Suszone owoce warto zalać wodą by stały się miękkie i bardziej wyczuwalne. Po dodaniu miodu o lejącej konsystencji i wymieszaniu wszystkich składników, kutię wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutia najlepiej smakuje schłodzona.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Gałązka jemioły

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie kupić taniej

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

12 przepisów na sałatki wigilijne

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×