Przejdź do treści

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Co roku w grudniu na wigilijnych stołach pojawia się dwanaście potraw, a wśród nich oryginalny i typowo bożonarodzeniowy deser – kutia. Choć jest tradycyjną potrawą kuchni kresowej i gości na polskich stołach od dziesiątek lat, nie w każdym regionie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, bo pszenica, mak, miód i bakalie to bomba witamin i antyoksydantów.

O kutii słów kilka

Kutia to potrawa regionalna, która króluje w kuchni ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej, a dawniej gościła też na stołach polskiej kuchni kresowej. Jej nazwa wywodzi się z języka ukraińskiego – kókkos – ziarno, pestka. Choć każda gospodyni ma swój własny sposób jej przygotowania i zna pewne tajniki, które sprawiają, że smak kutii jest niepowtarzalny, to główne jej składniki są niezmienne. Kutia to nic innego jak ziarna pszenicy, mak, miód i bakalie. Co ciekawe, w typowej białoruskiej kutii zamiast pszenicy może znaleźć sią kasza pęczak lub ryż.

Składniki kutii i ich właściwości

Obowiązkowym składnikiem kutii są ziarna zbóż, które zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Pszenica to bogactwo witamin z grupy A,B,C,E, a także składników mineralnych – znajdziemy w niej magnez, cynk, potas, żelazo, wapń czy sód. Nie zapominajmy, że jest doskonałym źródłem białka i błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Niestety w jej składzie znajdziemy gluten, a co za tym idzie, jej spożycie nie jest zalecane osobom z celiakią.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
13 kreatywnych przepisów świątecznych

Drugim, niezwykle istotnym składnikiem, bez którego kutia nie istnieje, jest… mak. To źródło wielu składników odżywczych, niezwykle cennych dla naszego organizmu. W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy A, B, C, jak również związki mineralne, takie jak cynk, magnez, fosfor, mangan, potas, selen. Mak zawiera także błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6, które obniżają poziom cholesterolu, wspomagają walkę z cukrzycą czy nadciśnieniem tętniczym.

Nadeszła kolej na miód, który sprawia, że kutia staje się iście deserowym daniem. Dodaje jej nie tylko słodyczy, ale także posiada wiele cennych właściwości, o których można by pisać bez końca. Zawiera zarówno dużo witamin i składników mineralnych, jak również enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Miód ma działanie bakteriobójcze, detoksykujące, a zawarte w nim żelazo jest niemalże w całości przyswajalne i szybko wbudowywane w hemoglobinę.

Trudno wyobrazić sobie wigilijną kutię bez bakalii, które jak nic innego podkreślają jej smak. Orzechy nie tylko dodają chrupkości, ale także zawierają dużo kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto są bogatym źródłem witaminy E, będącej silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Co więcej, są źródłem steroli roślinnych oraz fitoestrogenów mających pozytywny wpływ na układ krążenia.

kutia

Tajniki przygotowywania kutii – co warto wiedzieć?

Skoro już wiemy, jakich składników nie może zabraknąć w wigilijnej kutii, przejdźmy do tajników jej przygotowywania. Po pierwsze – należy uzbroić się w cierpliwość, bowiem przyrządzenie kutii zajmuje kilkanaście godzin. Obecnie wyłuskane ziarna pszenicy można kupić w sklepie, jednak jeszcze kilkanaście lat temu kobiety ręcznie obłuskiwały je z otuliny. Przygotowaną pszenicę należy opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia – niestety tego etapu nie da się pominąć. Podobnie mak zalewamy gorącym mlekiem i zostawiamy na noc, wszystko po to, by stał się miękki i idealnie wkomponował się w wigilijne danie. Następnego dnia mak dokładnie odciskamy, a ten niezmielony – mielimy co najmniej dwukrotnie na maszynce do mięsa – koniecznie na drobnych oczkach!

Pszenicę odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Uwaga – pszenica powinna być miękka, ale nie może być rozgotowana! Tajnikiem przygotowania kutii jest podprażenie na patelni orzechów i dodanie do maku świeżych ziaren z laski wanilii. Suszone owoce warto zalać wodą, by stały się miękkie i bardziej wyczuwalne. Po dodaniu miodu o lejącej konsystencji i wymieszaniu wszystkich składników, kutię wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Seitan – co to jest? Gdzie kupić? Jak zrobić? Przepis na „mięso Buddy”

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad / istock

Jak przetrwać święta, mając insulinooporność lub będąc na diecie? Lekarka Weronika Błaszczyk ma kilka rad

Ciasto bezglutenowe na święta – pomysły i przepisy na ciasta bez mąki

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki / istock

Kuchnia kurpiowska. Poznaj przepisy na tradycyjne fafernuchy, nowe latko czy byśki

Składniki na chleb w słoiku

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Migdały na mąkę

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

×