Przejdź do treści

Kożuchowska jako serialowa babcia daje zły przykład. „I biadolenie, że biedne babcie nie mogą w dzieci cukru ładować”

Kadr z filmu rodzinka.pl / VOD tvp.pl
Kadr z filmu rodzinka.pl / VOD tvp.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Masz małe dziecko i starasz się, by jego dieta była zdrowa i zbilansowana. Uważasz więc na to, by maluch nie jadł słodkich produktów. I przychodzi ten weekend, w którym twój skarb zostaje z babcią i dziadkiem. Wracasz po dwóch dniach i wysłuchujesz litanii: „Z babcią jadłam ciastka, a dziadek kupił mi czekoladę! A potem poszliśmy na lody!”. I co teraz? 

Karmienie dziecka przez babcie i dziadków

„Dzisiaj mignęła mi gdzieś reklama serialu Rodzinka.pl TVP. Jest tam motyw babci (Pani Kożuchowska), która chyba po tym jak została babcią upadła i mocno uderzyła się w głowę…” – napisała na swoim fanpage Joanna Dronka-Skrzypczak, copywriterka i autorka bloga dietaeliminacyjna.pl.

Dlaczego akurat ten fragment zainteresował Dronkę-Skrzypczak?

„Bo w owym fragmencie Natalia skarmiła swoją wnusię, na oko kilkumiesięczną, niesiedzącą, leżącą w bujaczku jakimś twarożkiem z malinami. I, jak się w toku sprawy okazało, ów twarożek dosłodziła. Fajnie pokazana, moim zdaniem reakcja mamy dziecka, wyrażająca dezaprobatę.

Konflikt powszechny na linii rodzic – dziadkowie, więc patrzę w komentarze. A tam prawie żadnych pozytywnych reakcji na młodą matkę, która chce żywić swoje dziecko z sensem i bez cukru od pierwszych miesięcy życia. Zero zrozumienia i wsparcia.

Natomiast biadolenie, jak to teraz biedne babcie nie mogą w dzieci cukru ładować, jakie to niewdzięczne są te młode matki, jakie wymysły mają itd… Kilka dla Was wyłuskałam, ale dyskusja mniej więcej cała tak wygląda.

I stale powtarzane słowo „umiar, umiar ma być”. A ja się pytam – gdzie jest umiar w ładowaniu w kilkumiesięczne dziecko cukru? Gdzie jest umiar w tym, że dosładzamy „dla smaku” jedzenie dla dziecka?

I nie, to nie jest „od okazji”, „czasami”. To jest notoryczne, częste i niestety, jak widać zupełnie nadal oczywiste, że babcia i dziadek dziecku cukier dawać mogą i już. Wiele się jeszcze musi zmienić. Ja chcę tylko powiedzieć rodzicom – nie, nie jesteście nienormalni, że ograniczacie dziecku „słodkości”.

Nie, nie jesteście nienormalni, że nie dosładzacie wszystkiego. I nie, nie jesteście niewdzięczni i nienormalni, że prosicie dziadków o uszanowanie tej decyzji.

To Wy jesteście po właściwej stronie – zdrowia Waszego dziecka!” – napisała kobieta.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
kolorowe kapsułki

Zbilansowana dieta dziecka – gdy karmi rodzic

Wiadomo – dla każdego rodzica zdrowie dziecka jest najważniejsze. Ale i dla dziadków też. W czym tkwi więc problem? Dziadkowie swoje dzieci wychowywali kilkadziesiąt lat temu. Wtedy jedzenie było inne, zdecydowanie mniej przetworzone. Dla naszych rodziców kupienie dziecku batonika czy zabranie na wielkie ciastko z kremem nie jest więc niczym strasznym. Chcą po prostu uszczęśliwić swojego wnuka czy wnuczkę.

Z drugiej strony – rozumiem też młodych rodziców. Wiem, ile dzieci zmaga się obecnie z różnego rodzaju nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Zdaję sobie sprawę z tego, że niewinne ciastko może być powodem kilku nieprzespanych nocy. Tak naprawdę nie dziwi mnie więc zachowanie serialowej Magdy.

Dziadkowie po raz kolejny podali wnukom coś niezdrowego. Co robić? Rozmawiać. Wytłumaczyć, że obecny skład batonika czy soku nie równa się temu, który jeszcze kilkanaście lat temu był na sklepowych półkach. W przypadku niektórych dziadków, dyskusje dot. tego, co wnuk czy wnuczka mogą jeść, mogą być tzw. walką z wiatrakami. Ale i tak warto. Może z czasem babcia zrozumie?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

×