Przejdź do treści

Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość – czym się różnią i jakie dolegliwości skórne mogą wywoływać?

Kobieta trzyma w ręku smoothie bowl
Alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa - czym się różnią? / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Nierzadko zdarza się, że pojęcia alergia, nietolerancja, nadwrażliwość pokarmowa są używane zamiennie i nieprawidłowo. Dermatolożka z bloga Dermatolook postanowiła nieco usystematyzować informacje na ten temat i przedstawić różnice między poszczególnymi reakcjami organizmu na pokarmy.

Za blogiem Dermatolook stoi trójka dermatolożek: Marta Wieczorek, Julia Lanckorońska i Aleksandra Malewska. Specjalistki prowadzą wspólnie również profil na Instagramie poświęcony dermatologii, dzieląc się na nim swoją wiedzą medyczną i udzielając cennych rad w kwestiach związanych z pielęgnacją skóry. Tym razem swój wpis poświęciły zdefiniowaniu reakcji organizmu na pokarmy i ich wpływie na kondycję skóry.

kobieta czyta etykietę

Czym jest alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa?

Dermatolożka Julia Lanckorońska słusznie przyznała, że nietrudno pogubić się w szybkim zdefiniowaniu alergii, nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowej. Każdy z tych terminów wiąże się z niewłaściwą reakcją organizmu na pokarm, ale jednocześnie oznacza coś innego. Co więcej, potoczne rozumienie tych słów różni się istotnie od ich medycznego znaczenia. Specjalistka w swoim wpisie na Instagramie wyjaśniła pokrótce, jakie są między nimi różnice.

Alergia – jest to odpowiedź immunologiczna, kiedy wskutek spożycia określonego pokarmu układ odpornościowy tworzy przeciwciała IgE. Zazwyczaj następuje szybka reakcja – pojawia się obrzęk w obrębie twarzy, ust, języka, kichanie, a dolegliwości mogą przejść nawet we wstrząs anafilaktyczny.

Nietolerancja – najczęściej dotyczy laktozy, lecz także histaminy, fruktozy, kofeiny itd. Polega na dysfunkcji reakcji enzymatycznych wskutek których dochodzi do różnych reakcji, w zależności od dawki substancji i możliwości jej neutralizacji przez organizm. Objawy mogą być różne – od objawów brzusznych, przez katar sienny, po reakcje skórne typu pokrzywka

Nadwrażliwość – jest to reakcja organizmu z różnymi białkami wskutek czego nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgG. Przeciwciała powstają z opóźnieniem kilkudniowym, zazwyczaj 3-4 dni po spożyciu danego pokarmu – czytamy.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Niewłaściwe reakcje organizmu na pokarm a problemy skórne

Julia Lanckorońska omówiła również wpływ niewłaściwych reakcji organizmu na pokarm pod względem dermatologicznym. Przyznała, że tego typu reakcje często są niespecyficzne i mogą również objawiać się na skórze w postaci np. wyprysku, suchości, łuszczenia się, spuchniętych powiek i świądu. „Reakcje skórne mogą wystąpić kilka dni po spożyciu danego pokarmu, co utrudnia ustalenia ich dokładnej przyczyny w gabinecie lekarskim” – dodała.

View this post on Instagram

Alergia? Nietolerancja? Nadwrażliwość? Łatwo pogubić się w tych określeniach ? co jest w końcu czym?? I co mnie uczula? Mleko, nabiał, cytrusy, czekolada, orzeszki? W końcu wszystko kończy się dziwną swędzącą wysypką na skórze ??‍♀??‍♀ Postarałam się uporządkować dla Was powyższe zagadnienia, aby ułatwić zmierzenie się z problemem alergii pokarmowej 🙂 0. Alergia: jest to odpowiedź immunologiczna, kiedy w skutek spożycia określonego pokarmu układ odpornościowy tworzy przeciwciała IgE. Zazwyczaj następuje szybka reakcja – pojawia się obrzęk w obrębie twarzy, ust, języka, kichanie, a dolegliwości mogą przejść nawet we wstrząs anafilaktyczny. 0. Nietolerancja: nietolerancja najczęściej dotyczy laktozy, lecz także histaminy, fruktozy, kofeiny itd. Polega na dysfunkcji rekacji enzymatycznych wskutek których dochodzi do różnych reakcji, w zależności od dawki substancji i możliwości jej neutralizacji przez organizm. Objawy mogą być różne- od objawów brzusznych, przez katar sienny, po reakcje skórne typu pokrzywka 0. Nadwrażliwość: jest to reakcja organizmu z różnymi białkami wskutek czego nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgG. Przeciwciała powstają z opóźnieniem kilkudniowym, zazwyczaj 3-4 dni po spożyciu danego pokarmu. Czemu alergia/nietolerancja/nadwrażliwości na pokarm są ważne pod względem dermatologicznym?? Otóż dlatego, że tego typu rekacji często są niespecyficzne i mogą się również objawiać na skórze w postaci np. wyprysku, suchości, łuszczenia się, spuchniętych powiek i świądu. Reakcje skórne mogą wystąpić kilka dni po spożyciu danego pokarmu co utrudnia ustalenia ich dokładnej przyczyny w gabinecie lekarskim. Co gorsze alergie i nietolerancje pokarmowe mogę nasilić wiele chorób dermatologicznych, w tym atopowe zapalenie skóry, łysienie, trądzik różowaty, trądzik młodzieńczy, łojotokowe zapalenie skóry z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Jeśli podejrzewasz, że któraś substancja w pokarmoe może zaostrzyć dolegliwości skórne przyjrzyj się temu dokładniej – odstaw daną substancje na okres dwóch tygodni i obserwuj skórę. Sprawa nadwrażliwości pokarmowej w dermatologii jest bardzo złożona, ciężko jest wytypować….

A post shared by Dermatolook (@dermatolook) on

Ponadto – jak dowiadujemy się z wpisu dermatolożki – alergie i nietolerancje pokarmowe mogą nasilać wiele chorób dermatologicznych, z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Do tych chorób można zaliczyć m.in. atopowe zapalenie skóry, łysienie, trądzik różowaty, trądzik młodzieńczy, łojotokowe zapalenie skóry.

„Jeśli podejrzewasz, że któraś substancja w pokarmie może zaostrzyć dolegliwości skórne, przyjrzyj się temu dokładniej – odstaw daną substancje na okres dwóch tygodni i obserwuj skórę” – podpowiada dermatolożka.

Specjalistka zauważa, że kwestia nadwrażliwości pokarmowej w dermatologii jest bardzo złożona. „Ciężko jest wytypować konkretny pokarm na pierwszy rzut oka. Dlatego tak ważna jest współpraca z dermatologiem i dietetykiem, pamiętajmy o tym” – wyjaśnia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: Nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

owoce morza

Kobalt – właściwości, niedobór, źródła, alergia na kobalt

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Alergia na trawy i pyłki

Alergia na trawy – objawy i leczenie alergii na pyłki traw

Kobieta leży na skórzanej kanapie, pod kocem, podparta na poduszce i wyciera nos chusteczką. Obok na owalnym stoliku stoją jabłka, słoik pudełko z chusteczkami i kubek z cherbatą.

Alergie krzyżowe. Czego nie jeść, jeśli jesteś alergikiem?

Anna Lewandowska / Instagram

Nietolerancje pokarmowe. „To temat, który budzi spore zainteresowanie…” – pisze Anna Lewandowska na Instagramie. Co warto wiedzieć?

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

Jedzenie / unsplash.com

Czy atopowe zapalenie skóry zawsze łączy się z alergią pokarmową? Dermatolożka odpowiada

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

dziewczyna z zasłoniętą twarzą

Masz trądzik różowaty, ale pielęgnacja jest dla ciebie ciągłym wyzwaniem? Dermatolożka podpowiada, czego powinnaś unikać

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać