Przejdź do treści

Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość – czym się różnią i jakie dolegliwości skórne mogą wywoływać?

Kobieta trzyma w ręku smoothie bowl
Alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa - czym się różnią? / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Nierzadko zdarza się, że pojęcia alergia, nietolerancja, nadwrażliwość pokarmowa są używane zamiennie i nieprawidłowo. Dermatolożka z bloga Dermatolook postanowiła nieco usystematyzować informacje na ten temat i przedstawić różnice między poszczególnymi reakcjami organizmu na pokarmy.

Za blogiem Dermatolook stoi trójka dermatolożek: Marta Wieczorek, Julia Lanckorońska i Aleksandra Malewska. Specjalistki prowadzą wspólnie również profil na Instagramie poświęcony dermatologii, dzieląc się na nim swoją wiedzą medyczną i udzielając cennych rad w kwestiach związanych z pielęgnacją skóry. Tym razem swój wpis poświęciły zdefiniowaniu reakcji organizmu na pokarmy i ich wpływie na kondycję skóry.

kobieta czyta etykietę

Czym jest alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa?

Dermatolożka Julia Lanckorońska słusznie przyznała, że nietrudno pogubić się w szybkim zdefiniowaniu alergii, nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowej. Każdy z tych terminów wiąże się z niewłaściwą reakcją organizmu na pokarm, ale jednocześnie oznacza coś innego. Co więcej, potoczne rozumienie tych słów różni się istotnie od ich medycznego znaczenia. Specjalistka w swoim wpisie na Instagramie wyjaśniła pokrótce, jakie są między nimi różnice.

Alergia – jest to odpowiedź immunologiczna, kiedy wskutek spożycia określonego pokarmu układ odpornościowy tworzy przeciwciała IgE. Zazwyczaj następuje szybka reakcja – pojawia się obrzęk w obrębie twarzy, ust, języka, kichanie, a dolegliwości mogą przejść nawet we wstrząs anafilaktyczny.

Nietolerancja – najczęściej dotyczy laktozy, lecz także histaminy, fruktozy, kofeiny itd. Polega na dysfunkcji reakcji enzymatycznych wskutek których dochodzi do różnych reakcji, w zależności od dawki substancji i możliwości jej neutralizacji przez organizm. Objawy mogą być różne – od objawów brzusznych, przez katar sienny, po reakcje skórne typu pokrzywka

Nadwrażliwość – jest to reakcja organizmu z różnymi białkami wskutek czego nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgG. Przeciwciała powstają z opóźnieniem kilkudniowym, zazwyczaj 3-4 dni po spożyciu danego pokarmu – czytamy.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Niewłaściwe reakcje organizmu na pokarm a problemy skórne

Julia Lanckorońska omówiła również wpływ niewłaściwych reakcji organizmu na pokarm pod względem dermatologicznym. Przyznała, że tego typu reakcje często są niespecyficzne i mogą również objawiać się na skórze w postaci np. wyprysku, suchości, łuszczenia się, spuchniętych powiek i świądu. „Reakcje skórne mogą wystąpić kilka dni po spożyciu danego pokarmu, co utrudnia ustalenia ich dokładnej przyczyny w gabinecie lekarskim” – dodała.

View this post on Instagram

Alergia? Nietolerancja? Nadwrażliwość? Łatwo pogubić się w tych określeniach ? co jest w końcu czym?? I co mnie uczula? Mleko, nabiał, cytrusy, czekolada, orzeszki? W końcu wszystko kończy się dziwną swędzącą wysypką na skórze ??‍♀??‍♀ Postarałam się uporządkować dla Was powyższe zagadnienia, aby ułatwić zmierzenie się z problemem alergii pokarmowej 🙂 0. Alergia: jest to odpowiedź immunologiczna, kiedy w skutek spożycia określonego pokarmu układ odpornościowy tworzy przeciwciała IgE. Zazwyczaj następuje szybka reakcja – pojawia się obrzęk w obrębie twarzy, ust, języka, kichanie, a dolegliwości mogą przejść nawet we wstrząs anafilaktyczny. 0. Nietolerancja: nietolerancja najczęściej dotyczy laktozy, lecz także histaminy, fruktozy, kofeiny itd. Polega na dysfunkcji rekacji enzymatycznych wskutek których dochodzi do różnych reakcji, w zależności od dawki substancji i możliwości jej neutralizacji przez organizm. Objawy mogą być różne- od objawów brzusznych, przez katar sienny, po reakcje skórne typu pokrzywka 0. Nadwrażliwość: jest to reakcja organizmu z różnymi białkami wskutek czego nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgG. Przeciwciała powstają z opóźnieniem kilkudniowym, zazwyczaj 3-4 dni po spożyciu danego pokarmu. Czemu alergia/nietolerancja/nadwrażliwości na pokarm są ważne pod względem dermatologicznym?? Otóż dlatego, że tego typu rekacji często są niespecyficzne i mogą się również objawiać na skórze w postaci np. wyprysku, suchości, łuszczenia się, spuchniętych powiek i świądu. Reakcje skórne mogą wystąpić kilka dni po spożyciu danego pokarmu co utrudnia ustalenia ich dokładnej przyczyny w gabinecie lekarskim. Co gorsze alergie i nietolerancje pokarmowe mogę nasilić wiele chorób dermatologicznych, w tym atopowe zapalenie skóry, łysienie, trądzik różowaty, trądzik młodzieńczy, łojotokowe zapalenie skóry z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Jeśli podejrzewasz, że któraś substancja w pokarmoe może zaostrzyć dolegliwości skórne przyjrzyj się temu dokładniej – odstaw daną substancje na okres dwóch tygodni i obserwuj skórę. Sprawa nadwrażliwości pokarmowej w dermatologii jest bardzo złożona, ciężko jest wytypować….

A post shared by Dermatolook (@dermatolook) on

Ponadto – jak dowiadujemy się z wpisu dermatolożki – alergie i nietolerancje pokarmowe mogą nasilać wiele chorób dermatologicznych, z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Do tych chorób można zaliczyć m.in. atopowe zapalenie skóry, łysienie, trądzik różowaty, trądzik młodzieńczy, łojotokowe zapalenie skóry.

„Jeśli podejrzewasz, że któraś substancja w pokarmie może zaostrzyć dolegliwości skórne, przyjrzyj się temu dokładniej – odstaw daną substancje na okres dwóch tygodni i obserwuj skórę” – podpowiada dermatolożka.

Specjalistka zauważa, że kwestia nadwrażliwości pokarmowej w dermatologii jest bardzo złożona. „Ciężko jest wytypować konkretny pokarm na pierwszy rzut oka. Dlatego tak ważna jest współpraca z dermatologiem i dietetykiem, pamiętajmy o tym” – wyjaśnia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?

Anna Lewandowska / Instagram

Nietolerancje pokarmowe. „To temat, który budzi spore zainteresowanie…” – pisze Anna Lewandowska na Instagramie. Co warto wiedzieć?

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

dziewczyna z zasłoniętą twarzą

Masz trądzik różowaty, ale pielęgnacja jest dla ciebie ciągłym wyzwaniem? Dermatolożka podpowiada, czego powinnaś unikać

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze, kalorie, ile jeść?

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie

Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit? /fot. Getty Images

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

"Można wręcz umrzeć ze śmiechu, zupełnie tak jak umierają osoby chore". Janina Bąk o koszulkach z "zabawnym" rysunkiem o anoreksji

„Można wręcz umrzeć ze śmiechu, zupełnie tak jak umierają osoby chore”. Janina Bąk o koszulkach z „zabawnym” rysunkiem o anoreksji

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze