Przejdź do treści

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Korzeń lukrecji
Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Korzeń lukrecji kojarzy się z popularnymi w niektórych krajach europejskich czarnymi cukierkami i żelkami. Ta roślina może być stosowana jednak nie tylko jako składnik wpływający na smak produktu. Właściwości zdrowotne lukrecji wykorzystuje się w medycynie już od czasów starożytnych. Należy jednak zachować ostrożność – przy przedawkowaniu lukrecji istnieje możliwość wystąpienia groźnych skutków ubocznych.

 

Co to jest korzeń lukrecji?

Korzeń lukrecji jest częścią podziemną tej rośliny zaliczanej do rodziny bobowatych, uprawianej w wielu krajach Europy, Azji i Bliskiego Wschodu. W postaci wysuszonej i rozdrobnionej wykorzystuje się go jako surowiec zielarski.

W medycynie tradycyjnej korzeń lukrecji stosowano w celu leczenia zaburzeń związanych z przewodem pokarmowym (m.in. wrzodów żołądka), zapalenia oskrzeli, bólu gardła, kaszlu i niektórych chorób wirusowych. Zawarte w nim glicyryzyny są substancjami aktywnymi 50-krotnie słodszymi od cukru. Ze względu charakterystyczny smak, korzeń lukrecji stanowi jeden ze składników słodyczy popularnych m.in. w wielu krajach nordyckich i Holandii.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak wygląda i smakuje lukrecja?

Po czym można rozpoznać korzeń lukrecji? W nieprzetworzonej postaci jest on cienki i prosty. Może osiągać nawet do jednego metra długości. Jego warstwa zewnętrzna ma ciemnobrązowy kolor, a wewnętrzna jasną. Cechuje się szorstką fakturą. Smak korzenia lukrecji stanowi intensywną mieszankę słodkiego i gorzkiego. Pod kątem aromatu można go porównać do mieszanki anyżu, estragonu i kopru włoskiego. Wielu osobom zapach lukrecji przywodzi na myśl kamforę.

tymianek

Korzeń lukrecji – właściwości zdrowotne

Zakres przeprowadzonych dotychczas badań oceniających działanie korzenia lukrecji na zdrowie ludzi jest mocno ograniczony. Większość z nich nie pozwala na wysnucie ostatecznych wniosków dotyczących tego, na co faktycznie pomaga lukrecja. Istnieją jednak przesłanki, że może przysłużyć się naszemu zdrowiu w co najmniej kilku sytuacjach.

Korzeń lukrecji na poprawę funkcji przewodu pokarmowego

W badaniach na grupie 50 pacjentów wykazano, że ekstrakt z korzenia lukrecji uśmierza dolegliwości trawienne w postaci bólu brzucha. Co więcej, udokumentowano korzystny wpływ tej rośliny na łagodzenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

Lukrecja jako pomoc przy atopowym zapaleniu skóry

Żel z ekstraktem z korzenia lukrecji, stosowany miejscowo na podrażnioną, zaczerwienioną i swędzącą skórę pacjentów z atopowym zapaleniem skóry może łagodzić stopień nasilenia zmian chorobowych.

Korzeń lukrecji dla wspomagania odporności

Na podstawie wyników badań przeprowadzonych na myszach stwierdzono, że glicyryzyny zawarte w korzeniu lukrecji wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe w odniesieniu do niektórych wirusów (m.in. wirusów wywołujących grypę). Zanim będzie można wysnuć konkretne wnioski dotyczące znaczenia rezultatów tych testów dla ludzi konieczne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań.

kolendr

Czy lukrecja podnosi cukier?

Sam korzeń lukrecji stanowi źródło bardzo niewielkiej ilości węglowodanów, nie zawiera też białka ani tłuszczów. Z tego powodu jego spożywanie nie prowadzi do istotnego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Inaczej sprawa wygląda w przypadku spożywania słodyczy, w których lukrecja stanowi dodatek smakowy. Ilość węglowodanów w 100 gramach standardowych cukierków lukrecjowych wynosi około 90-95 gramów, z czego zdecydowaną większość stanowią wchłaniające się szybko cukry proste. Słodycze z lukrecją (szczególnie spożywane w dużej ilości) mogą więc silnie podnosić stężenie glukozy we krwi.

zasmucona młoda kobieta siedząca w toalecie na sedesie

Zastosowanie korzenia lukrecji

Zgodnie z regulacjami prawnymi obowiązującymi na terenie Unii Europejskiej, korzeń lukrecji może być stosowany jako substancja poprawiająca smak w produktach, takich jak:

  • nabiał,
  • lody,
  • słodycze,
  • pieczywo cukiernicze,
  • gumy do żucia,
  • mięso,
  • ryby i produkty rybne,
  • napoje alkoholowe i bezalkoholowe (w tym popularne herbatki z lukrecji).
Dziewczyna nakłada jedzenie

Korzeń lukrecji – skutki uboczne

Korzeń lukrecji generalnie uznaje się za bezpieczny dodatek do żywności. Odnotowano jednak, że w rzadkich przypadkach spożycie tego produktu może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, obniżenia stężenia potasu i niebezpiecznych arytmii. Taki efekt obserwowano u osób, które spożywały duże ilości lukrecji lub miały ją w swoim jadłospisie regularnie przez długi czas.

Przeciwwskazania do stosowania korzenia lukrecji

Na wystąpienie groźnych skutków ubocznych po spożyciu korzenia lukrecji najbardziej narażone są osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego (w tym nadciśnieniem tętniczym i niewydolnością serca) oraz schorzeniami nerek. Dodatkowo lukrecja może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami – powinny jej unikać osoby stosujące następujące preparaty:

  • digoksynę,
  • leki na nadciśnienie tętnicze,
  • leki przeciwkrzepliwe,
  • antykoncepcję hormonalną.

Co więcej, spożywanie korzenia lukrecji w czasie ciąży bywa niebezpieczne dla zdrowia dziecka, ponieważ może wywołać przedwczesny poród. Nie jest do końca jasne, czy uwzględnianie lukrecji podczas karmienia piersią może wpłynąć negatywnie na malucha.

Niezależnie od stanu zdrowia i (braku) przyjmowania leków, warto pamiętać o ostrożności. Jeśli po zjedzeniu lub wypiciu produktów zawierających lukrecję zauważysz u siebie objawy w postaci arytmii (nieregularnego bicia serca) lub osłabienia mięśni, nie spożywaj więcej tych produktów i skontaktuj się z lekarzem.

 

Bibliografia:

  1. NIH (2020) Licorice Root, dostęp z: https://www.nccih.nih.gov/health/licorice-root.
  2. FDA (2017) Black Licorice: Trick or Treat?, dostęp z: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/black-licorice-trick-or-treat.
  3. USDA (2020) Licorice, FoodData Central, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1104076/nutrients.
  4. Raveendra K. R., Jayachandra Srinivasa V., Raveenda S. i wsp. (2012) An extract of glycyrrhiza glabra (GutGard) alleviates symptoms of functional dyspepsia: A randomized, double-blind, placebo-controlled study, Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, 216970.
  5. Mousa H. (2017) Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies, Journal of Evidence-Based Integrative Medicine, 22(1): 166-174.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Katarzyna Bosacka / ANDRAS SZILAGYI/MWMEDIA

Katarzyna Bosacka sprawdziła nowe donuty Ekipy Friza. „W składzie błękit brylantowy E133, który znajdziemy również… w kostkach do toalet”

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Flambirowanie potraw

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie

Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×