Przejdź do treści

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika
Jakie korzyści płyną z kiszonek?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kiszonki korzystnie wpływają na metabolizm i są naturalnym probiotykiem. Coraz więcej mówi się także o ich wpływie na odporność organizmu. Bo prawidłowe działanie mikroflory bakteryjnej to zdrowy układ immunologiczny. Jakie jeszcze otrzymujemy korzyści z jedzenia kiszonek?

W trakcie pandemii koronawirusa SARS CoV-2 ważne jest, by dbać o odporność. Im lepszy stan naszego organizmu, tym bardziej jesteśmy odporni na przykre konsekwencje spowodowane Covid-19. Warto więc pamiętać, że na stan naszej odporności ma wpływ to, co jemy.

Z pomocą przychodzą nam tutaj kiszonki. Kiszona kapusta, ogórki, buraki, papryka, pomidory a nawet cytryny. Kisić można prawie wszystko! Kiszenie to bardzo popularny i jeden z najstarszych sposobów na konserwowanie żywności. Jednak oprócz dłuższego cieszenia się sezonowymi warzywami zyskujemy w słoiku samo zdrowie.

Kiszonki – jakie niosą korzyści dla organizmu?

Jak to się dzieje, że kiszonki są takie zdrowe? W trakcie kiszenia dochodzi do przemiany cukrów prostych w kwas mlekowy. Dzięki obniżonej zawartości cukru dostajemy produkt małokaloryczny. Kwas mlekowy pobudza proces trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii, korzystnie wpływając na pracę jelit poprzez regulację flory bakteryjnej. Oprócz tego kiszonki wzmacniają nasz system odpornościowy i chronią przed chorobami.

Jakie jeszcze otrzymamy korzyści jedząc kiszonki?

  • naturalny probiotyk,
  • zapobieganie zakażeniom rotawirusowym,
  • zapobieganie zapaleniu jelit,
  • źródło witaminy C,
  • źródło błonnika,
  • źródło magnezu, potasu i wapnia,
  • wspomagają trawienie,
  • wzmacniają odporność,
  • wspomagają rekonwalescencję po kuracji antybiotykowej,
  • źródło przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami,
  • opóźniają procesy starzenia,
  • korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie,
  • zwiększają przyswajalność żelaza,
  • niskokaloryczna przekąska.

Pamiętajcie też, aby kupując w sklepie kiszone produkty, uważnie czytać etykiety. Producenci kiszonek często wybielają je, konserwują skrobianem sodu, dodają chemicznych przyspieszaczy.  Najlepiej zatem, jeśli zrobicie je same w domu.

Moje pierwsze kimchi

Kiszone pomidory – jeden z pomysłów na kiszonki

Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i…

Kiszone pomidory – co potrzebujesz?

– 3 kg pomidorów
– 10 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– 3 litry wody
– 1 łyżka soli
– 6 łyżek octu
– 1 łyżka ziarenek pieprzu
– 4-litrowy słój

Cały przepis na kiszone pomidory znajdziesz tutaj: Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?