Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw
Kiszonki korzystnie wpływają na metabolizm i są naturalnym probiotykiem. Coraz więcej mówi się także o ich wpływie na odporność organizmu. Bo prawidłowe działanie mikroflory bakteryjnej to zdrowy układ immunologiczny. Jakie jeszcze otrzymujemy korzyści z jedzenia kiszonek?
W trakcie pandemii koronawirusa SARS CoV-2 ważne jest, by dbać o odporność. Im lepszy stan naszego organizmu, tym bardziej jesteśmy odporni na przykre konsekwencje spowodowane Covid-19. Warto więc pamiętać, że na stan naszej odporności ma wpływ to, co jemy.
Z pomocą przychodzą nam tutaj kiszonki. Kiszona kapusta, ogórki, buraki, papryka, pomidory a nawet cytryny. Kisić można prawie wszystko! Kiszenie to bardzo popularny i jeden z najstarszych sposobów na konserwowanie żywności. Jednak oprócz dłuższego cieszenia się sezonowymi warzywami zyskujemy w słoiku samo zdrowie.
Kiszonki – jakie niosą korzyści dla organizmu?
Jak to się dzieje, że kiszonki są takie zdrowe? W trakcie kiszenia dochodzi do przemiany cukrów prostych w kwas mlekowy. Dzięki obniżonej zawartości cukru dostajemy produkt małokaloryczny. Kwas mlekowy pobudza proces trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii, korzystnie wpływając na pracę jelit poprzez regulację flory bakteryjnej. Oprócz tego kiszonki wzmacniają nasz system odpornościowy i chronią przed chorobami.
Jakie jeszcze otrzymamy korzyści jedząc kiszonki?
- naturalny probiotyk,
- zapobieganie zakażeniom rotawirusowym,
- zapobieganie zapaleniu jelit,
- źródło witaminy C,
- źródło błonnika,
- źródło magnezu, potasu i wapnia,
- wspomagają trawienie,
- wzmacniają odporność,
- wspomagają rekonwalescencję po kuracji antybiotykowej,
- źródło przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami,
- opóźniają procesy starzenia,
- korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie,
- zwiększają przyswajalność żelaza,
- niskokaloryczna przekąska.
Pamiętajcie też, aby kupując w sklepie kiszone produkty, uważnie czytać etykiety. Producenci kiszonek często wybielają je, konserwują skrobianem sodu, dodają chemicznych przyspieszaczy. Najlepiej zatem, jeśli zrobicie je same w domu.
Kiszone pomidory – jeden z pomysłów na kiszonki
Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i…
Kiszone pomidory – co potrzebujesz?
– 3 kg pomidorów
– 10 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– 3 litry wody
– 1 łyżka soli
– 6 łyżek octu
– 1 łyżka ziarenek pieprzu
– 4-litrowy słój
Cały przepis na kiszone pomidory znajdziesz tutaj: Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Dieta na odporność – co jeść, aby wzmocnić organizm i nie chorować?
Syrop z czosnku – właściwości, przeciwwskazania, przepis
się ten artykuł?