Przejdź do treści

Kiszona rzodkiewka – jak zrobić? Przepis na probiotyczne rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz
Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Kiszona rzodkiewka na nie stała się jeszcze klasykiem w naszych spiżarniach. Wekowanie ogórków, papryki, pomidorów, a nawet szparagów nikogo już nie dziwi. To świetny pomysł na przedłużenie życia ulubionych warzyw. Ale żeby kisić rzodkiewki? Tak! Kiszona rzodkiewka smakuje świetnie jako dodatek do wielu potraw. Poznaj przepis na kiszone rzodkiewki, które nie tylko są pyszne, ale mają także moc właściwości prozdrowotnych!

Kiszone rzodkiewki i ich właściwości zdrowotne

Kiszenie nie tylko zmienia smak warzyw, ale też dodaje wartości odżywczych. Kiszonki wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Są naturalnym źródłem mikroflory probiotycznej. To idealny moment, aby zamknąć w słoiczku rzodkiewki, ukisić je i później cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!

Kiszona rzodkiewka jest niskokaloryczna, zawiera błonnik i zmniejsza apetyt, więc świetnie nadaje się dla osób będących na diecie odchudzającej. Poza tym przyspiesza metabolizm, poprawia przemianę materii oraz oczyszcza organizm z toksyn. Wzmacnia włosy i paznokcie. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest bogata w żelazo, cynk, mangan i miedź. Kiszona rzodkiewka zawiera witaminy C, B, K oraz kwas foliowy.

Jak smakują kiszone rzodkiewki?

Kiszone rzodkiewki mają smak przypominający nieco smak ukiszonych ogórków – lekko kwaskowy, choć trochę łagodniejszy. Rzodkiewka kiszona z poniższego przepisu dodatkowo będzie miała charakterystyczny posmak i aromat kojarzący się z sosnowym lasem – wszystko dzięki dodatkowi jałowca.

Pod wpływem zalewy rzodkiewki miękną i ich struktura staje się delikatniejsza. Kiszona rzodkiewka ma także nieco kolor niż świeża – na skutek działania kwasów nieco blednie. Zachowuje jednak jasnoróżową barwę.

Z czym jeść kiszoną rzodkiewkę?

Kiszona rzodkiewka będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw. Możesz ją wykorzystać do kanapek, wzbogacić nią zdrowe sałatki, np. na bazie kaszy jaglanej lub kuskusu. Kiszone rzodkiewki z przepisu poniżej dzięki aromatycznym przyprawom pasować będą także jako dodatek do dań mięsnych, np. zrazów. Możliwości są nieograniczone! Kiszoną rzodkiewką możesz zastąpić przygotowywane w podobny sposób ogórki w prawie każdej potrawie.

Jak kisić rzodkiewki? Zerknij poniżej na nasz przepis – jest to niesamowicie prosty i szybki sposób na wzbogacenie domowej spiżarni o niebanalne przetwory!

Przepis na kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

  •  600‒700 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • kilka listków laurowych
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki jałowca
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 litrowy słoik

Przygotowanie:

Zagotuj 300 ml wody.

przepis-na-kiszone-rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do gorącej wody dodaj sól, wymieszaj, aby się rozpuściła. Słoik wyparz. Rzodkiewki umyj i odkrój od liści. Do słoika wrzuć rzodkiewki,

przepis-na-kiszone-rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

dodaj przyprawy, wlej roztwór solny i zalej resztą wody.

kiszone-rzodkiewki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Słoik mocno zakręć i potrząśnij. Przechowuj w chłodnym miejscu. Kiszone rzodkiewki są gotowe do jedzenia już po 2 tygodniach, mogą czekać do roku. My polecamy sięgnąć po nie po 5‒6 miesiącach.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”