Przejdź do treści

Kiszona rzodkiewka – jak zrobić? Przepis na probiotyczne rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz
Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Kiszona rzodkiewka na nie stała się jeszcze klasykiem w naszych spiżarniach. Wekowanie ogórków, papryki, pomidorów, a nawet szparagów nikogo już nie dziwi. To świetny pomysł na przedłużenie życia ulubionych warzyw. Ale żeby kisić rzodkiewki? Tak! Kiszona rzodkiewka smakuje świetnie jako dodatek do wielu potraw. Poznaj przepis na kiszone rzodkiewki, które nie tylko są pyszne, ale mają także moc właściwości prozdrowotnych!

Kiszone rzodkiewki i ich właściwości zdrowotne

Kiszenie nie tylko zmienia smak warzyw, ale też dodaje wartości odżywczych. Kiszonki wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Są naturalnym źródłem mikroflory probiotycznej. To idealny moment, aby zamknąć w słoiczku rzodkiewki, ukisić je i później cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!

Kiszona rzodkiewka jest niskokaloryczna, zawiera błonnik i zmniejsza apetyt, więc świetnie nadaje się dla osób będących na diecie odchudzającej. Poza tym przyspiesza metabolizm, poprawia przemianę materii oraz oczyszcza organizm z toksyn. Wzmacnia włosy i paznokcie. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest bogata w żelazo, cynk, mangan i miedź. Kiszona rzodkiewka zawiera witaminy C, B, K oraz kwas foliowy.

Jak smakują kiszone rzodkiewki?

Kiszone rzodkiewki mają smak przypominający nieco smak ukiszonych ogórków – lekko kwaskowy, choć trochę łagodniejszy. Rzodkiewka kiszona z poniższego przepisu dodatkowo będzie miała charakterystyczny posmak i aromat kojarzący się z sosnowym lasem – wszystko dzięki dodatkowi jałowca.

Pod wpływem zalewy rzodkiewki miękną i ich struktura staje się delikatniejsza. Kiszona rzodkiewka ma także nieco kolor niż świeża – na skutek działania kwasów nieco blednie. Zachowuje jednak jasnoróżową barwę.

Z czym jeść kiszoną rzodkiewkę?

Kiszona rzodkiewka będzie idealnym dodatkiem do wielu potraw. Możesz ją wykorzystać do kanapek, wzbogacić nią zdrowe sałatki, np. na bazie kaszy jaglanej lub kuskusu. Kiszone rzodkiewki z przepisu poniżej dzięki aromatycznym przyprawom pasować będą także jako dodatek do dań mięsnych, np. zrazów. Możliwości są nieograniczone! Kiszoną rzodkiewką możesz zastąpić przygotowywane w podobny sposób ogórki w prawie każdej potrawie.

Jak kisić rzodkiewki? Zerknij poniżej na nasz przepis – jest to niesamowicie prosty i szybki sposób na wzbogacenie domowej spiżarni o niebanalne przetwory!

Przepis na kiszone rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

  •  600‒700 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • kilka listków laurowych
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki jałowca
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 litrowy słoik

Przygotowanie:

Zagotuj 300 ml wody.

przepis-na-kiszone-rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do gorącej wody dodaj sól, wymieszaj, aby się rozpuściła. Słoik wyparz. Rzodkiewki umyj i odkrój od liści. Do słoika wrzuć rzodkiewki,

przepis-na-kiszone-rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

dodaj przyprawy, wlej roztwór solny i zalej resztą wody.

kiszone-rzodkiewki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Słoik mocno zakręć i potrząśnij. Przechowuj w chłodnym miejscu. Kiszone rzodkiewki są gotowe do jedzenia już po 2 tygodniach, mogą czekać do roku. My polecamy sięgnąć po nie po 5‒6 miesiącach.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami