Przejdź do treści

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Kiełki rzodkiewki, czyli małe i niepozorne zielone listki, na lekko czerwonej, pokręconej łodyżce to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Włączenie ich na stałe do diety przyniesie wiele korzyści twojemu organizmowi – obniżą poziom cholesterolu, zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, zwiększą odporność. Hodowla kiełków jest bardzo prosta, dlatego ich właściwościami i smakiem możesz cieszyć się przez cały rok. Jakie są właściwości kiełków rzodkiewki? Na czym polega hodowla kiełków w słoiku, a jak hodować je na wacie?

Czym są kiełki rzodkiewki?

Kiełki rzodkiewki to nic innego jak ziarna tego czerwono-białego, okrągłego lub podłużnego warzywa, które poddane są procesowi kiełkowania. Faza kiełkowania jest najbardziej intensywnym okresem w życiu rośliny, kiedy substancje zapasowe rozkładane są na łatwo przyswajalne związki proste. Uaktywniają się wówczas enzymy, witaminy są syntezowane, a skrobia, białko i tłuszcze rozkładane na związki będące źródłem energii. To dlatego kiełki uważane są za cenny składnik diety. Nie inaczej jest z kiełkami z rzodkiewki.

Kiełki rzodkiewki wyróżnia pikantny i ostry smak. Z pewnością nie pomylisz ich z kiełkami zbóż, czy roślin strączkowych, które co do zasady są słodkie. Charakterystyczny jest także zapach – kiełki rzodkiewki pachną naprawdę bardzo intensywnie.

Kiełki rzodkiewki – wartości odżywcze

Kiełki rzodkiewki, podobnie jak inne rodzaje kiełków, są niskokaloryczne. W 100 gramach, czyli w około dziesięciu łyżkach kiełków, dostarczysz swojemu organizmowi zaledwie 41 kcal.

Ilość składników mineralnych, witamin i innych substancji odżywczych, które zawarte są w kiełkach rzodkiewki jest zaś naprawdę imponująca. Należą do nich:

  • białko,
  • tłuszcze,
  • węglowodany,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • żelazo,
  • cynk,
  • mangan,
  • selen,
  • witaminy A, C oraz z grupy B,
  • kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.

Wśród dodatkowych związków, które zasługują na szczególną uwagę warto wymienić:

  • błonnik,
  • chlorofil,
  • enzymy,
  • saponiny,
  • fitohormony,
  • tokoferole,
  • polifenole.

Właściwości kiełków rzodkiewki

Tak bogaty skład kiełków rzodkiewki powoduje, że mają one bardzo pozytywny wpływ na organizm. Z uwagi na dużą ilość antyoksydantów działają przeciwutleniająco – zwalczają lub redukują aktywność wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia. Jeśli na stałe włączysz je do swojej diety, zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Zmniejszenie stresu oksydacyjnego i występowanie glukozynolanów obniża szanse na zachorowanie na nowotwory piersi, prostaty, płuc czy żołądka.

Za sprawą witaminy C kiełki rzodkiewki podwyższają odporność i łagodzą przebieg infekcji. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływają zaś pozytywnie na układ trawienny, przyspieszając metabolizm i wspomagając odchudzanie. Przemianę materii wspomaga także obecny w kiełkach potas i magnez. Witaminy z grupy, w tym witamina B6 i kwas foliowy, zapobiegają zaś chorobom układu krążenia i rozwojowi miażdżycy.

Jak hodować kiełki rzodkiewki?

Hodowla kiełków rzodkiewki w domu jest niezwykle prosta. Istnieje kilka sposobów na to, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najbardziej popularną jest metoda „na wacie”. Jak wyhodować kiełki na wacie? Potrzebujesz jedynie nasion, talerza lub innego płaskiego pojemnika i waty. Wysyp nasiona na talerz, przykryj je wilgotną watą i nie pozwól wyschnąć. Pamiętaj, aby nie była też zbyt mokra – najlepiej zraszaj ją rozpylaczem do wody.

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz

Kolejnym sposobem sadzenia kiełków jest wykorzystanie lnianego worka. Namoczone nasiona umieść w niebarwionym worku, dwa razy dziennie mocz go w letniej, przegotowanej wodzie i pozwól swobodnie odsączyć się wodzie. Następnie umieść w ciepłym miejscu.

Kiełki rzodkiewki w słoiku? To nie tylko łatwy sposób ich hodowli, ale też ciekawa ozdoba kuchni. Wsyp nasiona do słoika, zalej wodą do połowy jego wysokości i zostaw na noc. Następnie zakryj słoik gazą, wylej nadmiar wody, ale dodaj świeżej i wypłucz ziarna. Po raz kolejny odlej wodę i odłóż do półcienia. Słoik najlepiej postaw w nieco pochylonej pozycji, co ułatwi obciekanie resztek wody.

Do sadzenia kiełków możesz także wykorzystać kiełkownicę. To specjalny system tac, który dzięki kilku poziomom pozwala uprawiać różne gatunki kiełków jednocześnie. Na rynku dostępne są plastikowe, ceramiczne i szklane kiełkownice.

Kiełki rzodkiewki – przepisy

Sposobów na wykorzystanie kiełków rzodkiewki jest bardzo wiele. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wędlin, sałatek, surówek. Możesz jeść je też jak każde inne warzywo – wyłącznie z pieczywem. Sprawdzą się też jako składnik past.

Pasta twarożkowa z kiełkami rzodkiewki

Wymieszaj twaróg z kiełkami rzodkiewki, dosól do smaku. Taka pasta to baza, do której możesz dodać niemal wszystkie składniki, według upodobań – pomidory, szczypiorek, czy wędzonego łososia.

 

 

Źródła:

  1. G. Cacciola, Kiełki w domowym ogrodzie. Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie, 2014.
  2. B. Drużyńska, K. Kostrzewski, E. Majewska, J. Kowalska, D. Derewiaka, M. Ciecierska, Zawartość wybranych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwrodnikowa w kiełkach nasion, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2015.
  3. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, Żywność, nauka, technologia, jakość 2010/6.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami