Przejdź do treści

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Kiełki rzodkiewki, czyli małe i niepozorne zielone listki, na lekko czerwonej, pokręconej łodyżce to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Włączenie ich na stałe do diety przyniesie wiele korzyści twojemu organizmowi – obniżą poziom cholesterolu, zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, zwiększą odporność. Hodowla kiełków jest bardzo prosta, dlatego ich właściwościami i smakiem możesz cieszyć się przez cały rok. Jakie są właściwości kiełków rzodkiewki? Na czym polega hodowla kiełków w słoiku, a jak hodować je na wacie?

Czym są kiełki rzodkiewki?

Kiełki rzodkiewki to nic innego jak ziarna tego czerwono-białego, okrągłego lub podłużnego warzywa, które poddane są procesowi kiełkowania. Faza kiełkowania jest najbardziej intensywnym okresem w życiu rośliny, kiedy substancje zapasowe rozkładane są na łatwo przyswajalne związki proste. Uaktywniają się wówczas enzymy, witaminy są syntezowane, a skrobia, białko i tłuszcze rozkładane na związki będące źródłem energii. To dlatego kiełki uważane są za cenny składnik diety. Nie inaczej jest z kiełkami z rzodkiewki.

Kiełki rzodkiewki wyróżnia pikantny i ostry smak. Z pewnością nie pomylisz ich z kiełkami zbóż, czy roślin strączkowych, które co do zasady są słodkie. Charakterystyczny jest także zapach – kiełki rzodkiewki pachną naprawdę bardzo intensywnie.

Kiełki rzodkiewki – wartości odżywcze

Kiełki rzodkiewki, podobnie jak inne rodzaje kiełków, są niskokaloryczne. W 100 gramach, czyli w około dziesięciu łyżkach kiełków, dostarczysz swojemu organizmowi zaledwie 41 kcal.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ilość składników mineralnych, witamin i innych substancji odżywczych, które zawarte są w kiełkach rzodkiewki jest zaś naprawdę imponująca. Należą do nich:

  • białko,
  • tłuszcze,
  • węglowodany,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • żelazo,
  • cynk,
  • mangan,
  • selen,
  • witaminy A, C oraz z grupy B,
  • kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.

Wśród dodatkowych związków, które zasługują na szczególną uwagę warto wymienić:

  • błonnik,
  • chlorofil,
  • enzymy,
  • saponiny,
  • fitohormony,
  • tokoferole,
  • polifenole.

Właściwości kiełków rzodkiewki

Tak bogaty skład kiełków rzodkiewki powoduje, że mają one bardzo pozytywny wpływ na organizm. Z uwagi na dużą ilość antyoksydantów działają przeciwutleniająco – zwalczają lub redukują aktywność wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia. Jeśli na stałe włączysz je do swojej diety, zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Zmniejszenie stresu oksydacyjnego i występowanie glukozynolanów obniża szanse na zachorowanie na nowotwory piersi, prostaty, płuc czy żołądka.

Za sprawą witaminy C kiełki rzodkiewki podwyższają odporność i łagodzą przebieg infekcji. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływają zaś pozytywnie na układ trawienny, przyspieszając metabolizm i wspomagając odchudzanie. Przemianę materii wspomaga także obecny w kiełkach potas i magnez. Witaminy z grupy, w tym witamina B6 i kwas foliowy, zapobiegają zaś chorobom układu krążenia i rozwojowi miażdżycy.

Jak hodować kiełki rzodkiewki?

Hodowla kiełków rzodkiewki w domu jest niezwykle prosta. Istnieje kilka sposobów na to, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najbardziej popularną jest metoda „na wacie”. Jak wyhodować kiełki na wacie? Potrzebujesz jedynie nasion, talerza lub innego płaskiego pojemnika i waty. Wysyp nasiona na talerz, przykryj je wilgotną watą i nie pozwól wyschnąć. Pamiętaj, aby nie była też zbyt mokra – najlepiej zraszaj ją rozpylaczem do wody.

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz

Kolejnym sposobem sadzenia kiełków jest wykorzystanie lnianego worka. Namoczone nasiona umieść w niebarwionym worku, dwa razy dziennie mocz go w letniej, przegotowanej wodzie i pozwól swobodnie odsączyć się wodzie. Następnie umieść w ciepłym miejscu.

Kiełki rzodkiewki w słoiku? To nie tylko łatwy sposób ich hodowli, ale też ciekawa ozdoba kuchni. Wsyp nasiona do słoika, zalej wodą do połowy jego wysokości i zostaw na noc. Następnie zakryj słoik gazą, wylej nadmiar wody, ale dodaj świeżej i wypłucz ziarna. Po raz kolejny odlej wodę i odłóż do półcienia. Słoik najlepiej postaw w nieco pochylonej pozycji, co ułatwi obciekanie resztek wody.

Do sadzenia kiełków możesz także wykorzystać kiełkownicę. To specjalny system tac, który dzięki kilku poziomom pozwala uprawiać różne gatunki kiełków jednocześnie. Na rynku dostępne są plastikowe, ceramiczne i szklane kiełkownice.

Kiełki rzodkiewki – przepisy

Sposobów na wykorzystanie kiełków rzodkiewki jest bardzo wiele. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wędlin, sałatek, surówek. Możesz jeść je też jak każde inne warzywo – wyłącznie z pieczywem. Sprawdzą się też jako składnik past.

Pasta twarożkowa z kiełkami rzodkiewki

Wymieszaj twaróg z kiełkami rzodkiewki, dosól do smaku. Taka pasta to baza, do której możesz dodać niemal wszystkie składniki, według upodobań – pomidory, szczypiorek, czy wędzonego łososia.

 

 

Źródła:

  1. G. Cacciola, Kiełki w domowym ogrodzie. Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie, 2014.
  2. B. Drużyńska, K. Kostrzewski, E. Majewska, J. Kowalska, D. Derewiaka, M. Ciecierska, Zawartość wybranych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwrodnikowa w kiełkach nasion, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2015.
  3. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, Żywność, nauka, technologia, jakość 2010/6.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×