Przejdź do treści

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Kiełki rzodkiewki, czyli małe i niepozorne zielone listki, na lekko czerwonej, pokręconej łodyżce to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Włączenie ich na stałe do diety przyniesie wiele korzyści twojemu organizmowi – obniżą poziom cholesterolu, zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, zwiększą odporność. Hodowla kiełków jest bardzo prosta, dlatego ich właściwościami i smakiem możesz cieszyć się przez cały rok. Jakie są właściwości kiełków rzodkiewki? Na czym polega hodowla kiełków w słoiku, a jak hodować je na wacie?

Czym są kiełki rzodkiewki?

Kiełki rzodkiewki to nic innego jak ziarna tego czerwono-białego, okrągłego lub podłużnego warzywa, które poddane są procesowi kiełkowania. Faza kiełkowania jest najbardziej intensywnym okresem w życiu rośliny, kiedy substancje zapasowe rozkładane są na łatwo przyswajalne związki proste. Uaktywniają się wówczas enzymy, witaminy są syntezowane, a skrobia, białko i tłuszcze rozkładane na związki będące źródłem energii. To dlatego kiełki uważane są za cenny składnik diety. Nie inaczej jest z kiełkami z rzodkiewki.

Kiełki rzodkiewki wyróżnia pikantny i ostry smak. Z pewnością nie pomylisz ich z kiełkami zbóż, czy roślin strączkowych, które co do zasady są słodkie. Charakterystyczny jest także zapach – kiełki rzodkiewki pachną naprawdę bardzo intensywnie.

Kiełki rzodkiewki – wartości odżywcze

Kiełki rzodkiewki, podobnie jak inne rodzaje kiełków, są niskokaloryczne. W 100 gramach, czyli w około dziesięciu łyżkach kiełków, dostarczysz swojemu organizmowi zaledwie 41 kcal.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ilość składników mineralnych, witamin i innych substancji odżywczych, które zawarte są w kiełkach rzodkiewki jest zaś naprawdę imponująca. Należą do nich:

  • białko,
  • tłuszcze,
  • węglowodany,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • żelazo,
  • cynk,
  • mangan,
  • selen,
  • witaminy A, C oraz z grupy B,
  • kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.

Wśród dodatkowych związków, które zasługują na szczególną uwagę warto wymienić:

  • błonnik,
  • chlorofil,
  • enzymy,
  • saponiny,
  • fitohormony,
  • tokoferole,
  • polifenole.

Właściwości kiełków rzodkiewki

Tak bogaty skład kiełków rzodkiewki powoduje, że mają one bardzo pozytywny wpływ na organizm. Z uwagi na dużą ilość antyoksydantów działają przeciwutleniająco – zwalczają lub redukują aktywność wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia. Jeśli na stałe włączysz je do swojej diety, zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Zmniejszenie stresu oksydacyjnego i występowanie glukozynolanów obniża szanse na zachorowanie na nowotwory piersi, prostaty, płuc czy żołądka.

Za sprawą witaminy C kiełki rzodkiewki podwyższają odporność i łagodzą przebieg infekcji. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływają zaś pozytywnie na układ trawienny, przyspieszając metabolizm i wspomagając odchudzanie. Przemianę materii wspomaga także obecny w kiełkach potas i magnez. Witaminy z grupy, w tym witamina B6 i kwas foliowy, zapobiegają zaś chorobom układu krążenia i rozwojowi miażdżycy.

Jak hodować kiełki rzodkiewki?

Hodowla kiełków rzodkiewki w domu jest niezwykle prosta. Istnieje kilka sposobów na to, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najbardziej popularną jest metoda „na wacie”. Jak wyhodować kiełki na wacie? Potrzebujesz jedynie nasion, talerza lub innego płaskiego pojemnika i waty. Wysyp nasiona na talerz, przykryj je wilgotną watą i nie pozwól wyschnąć. Pamiętaj, aby nie była też zbyt mokra – najlepiej zraszaj ją rozpylaczem do wody.

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz

Kolejnym sposobem sadzenia kiełków jest wykorzystanie lnianego worka. Namoczone nasiona umieść w niebarwionym worku, dwa razy dziennie mocz go w letniej, przegotowanej wodzie i pozwól swobodnie odsączyć się wodzie. Następnie umieść w ciepłym miejscu.

Kiełki rzodkiewki w słoiku? To nie tylko łatwy sposób ich hodowli, ale też ciekawa ozdoba kuchni. Wsyp nasiona do słoika, zalej wodą do połowy jego wysokości i zostaw na noc. Następnie zakryj słoik gazą, wylej nadmiar wody, ale dodaj świeżej i wypłucz ziarna. Po raz kolejny odlej wodę i odłóż do półcienia. Słoik najlepiej postaw w nieco pochylonej pozycji, co ułatwi obciekanie resztek wody.

Do sadzenia kiełków możesz także wykorzystać kiełkownicę. To specjalny system tac, który dzięki kilku poziomom pozwala uprawiać różne gatunki kiełków jednocześnie. Na rynku dostępne są plastikowe, ceramiczne i szklane kiełkownice.

Kiełki rzodkiewki – przepisy

Sposobów na wykorzystanie kiełków rzodkiewki jest bardzo wiele. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wędlin, sałatek, surówek. Możesz jeść je też jak każde inne warzywo – wyłącznie z pieczywem. Sprawdzą się też jako składnik past.

Pasta twarożkowa z kiełkami rzodkiewki

Wymieszaj twaróg z kiełkami rzodkiewki, dosól do smaku. Taka pasta to baza, do której możesz dodać niemal wszystkie składniki, według upodobań – pomidory, szczypiorek, czy wędzonego łososia.

 

 

Źródła:

  1. G. Cacciola, Kiełki w domowym ogrodzie. Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie, 2014.
  2. B. Drużyńska, K. Kostrzewski, E. Majewska, J. Kowalska, D. Derewiaka, M. Ciecierska, Zawartość wybranych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwrodnikowa w kiełkach nasion, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2015.
  3. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, Żywność, nauka, technologia, jakość 2010/6.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

żelki

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Zioła na zimę

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

kanapka z awokado i jajkiem

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×