Przejdź do treści

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kiełki rzodkiewki, czyli małe i niepozorne zielone listki, na lekko czerwonej, pokręconej łodyżce to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Włączenie ich na stałe do diety przyniesie wiele korzyści twojemu organizmowi – obniżą poziom cholesterolu, zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, zwiększą odporność. Hodowla kiełków jest bardzo prosta, dlatego ich właściwościami i smakiem możesz cieszyć się przez cały rok. Jakie są właściwości kiełków rzodkiewki? Na czym polega hodowla kiełków w słoiku, a jak hodować je na wacie?

Czym są kiełki rzodkiewki?

Kiełki rzodkiewki to nic innego jak ziarna tego czerwono-białego, okrągłego lub podłużnego warzywa, które poddane są procesowi kiełkowania. Faza kiełkowania jest najbardziej intensywnym okresem w życiu rośliny, kiedy substancje zapasowe rozkładane są na łatwo przyswajalne związki proste. Uaktywniają się wówczas enzymy, witaminy są syntezowane, a skrobia, białko i tłuszcze rozkładane na związki będące źródłem energii. To dlatego kiełki uważane są za cenny składnik diety. Nie inaczej jest z kiełkami z rzodkiewki.

Kiełki rzodkiewki wyróżnia pikantny i ostry smak. Z pewnością nie pomylisz ich z kiełkami zbóż, czy roślin strączkowych, które co do zasady są słodkie. Charakterystyczny jest także zapach – kiełki rzodkiewki pachną naprawdę bardzo intensywnie.

Kiełki rzodkiewki – wartości odżywcze

Kiełki rzodkiewki, podobnie jak inne rodzaje kiełków, są niskokaloryczne. W 100 gramach, czyli w około dziesięciu łyżkach kiełków, dostarczysz swojemu organizmowi zaledwie 41 kcal.

Ilość składników mineralnych, witamin i innych substancji odżywczych, które zawarte są w kiełkach rzodkiewki jest zaś naprawdę imponująca. Należą do nich:

  • białko,
  • tłuszcze,
  • węglowodany,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • żelazo,
  • cynk,
  • mangan,
  • selen,
  • witaminy A, C oraz z grupy B,
  • kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.

Wśród dodatkowych związków, które zasługują na szczególną uwagę warto wymienić:

  • błonnik,
  • chlorofil,
  • enzymy,
  • saponiny,
  • fitohormony,
  • tokoferole,
  • polifenole.

Właściwości kiełków rzodkiewki

Tak bogaty skład kiełków rzodkiewki powoduje, że mają one bardzo pozytywny wpływ na organizm. Z uwagi na dużą ilość antyoksydantów działają przeciwutleniająco – zwalczają lub redukują aktywność wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia. Jeśli na stałe włączysz je do swojej diety, zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Zmniejszenie stresu oksydacyjnego i występowanie glukozynolanów obniża szanse na zachorowanie na nowotwory piersi, prostaty, płuc czy żołądka.

Za sprawą witaminy C kiełki rzodkiewki podwyższają odporność i łagodzą przebieg infekcji. Dzięki dużej zawartości błonnika wpływają zaś pozytywnie na układ trawienny, przyspieszając metabolizm i wspomagając odchudzanie. Przemianę materii wspomaga także obecny w kiełkach potas i magnez. Witaminy z grupy, w tym witamina B6 i kwas foliowy, zapobiegają zaś chorobom układu krążenia i rozwojowi miażdżycy.

Jak hodować kiełki rzodkiewki?

Hodowla kiełków rzodkiewki w domu jest niezwykle prosta. Istnieje kilka sposobów na to, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najbardziej popularną jest metoda „na wacie”. Jak wyhodować kiełki na wacie? Potrzebujesz jedynie nasion, talerza lub innego płaskiego pojemnika i waty. Wysyp nasiona na talerz, przykryj je wilgotną watą i nie pozwól wyschnąć. Pamiętaj, aby nie była też zbyt mokra – najlepiej zraszaj ją rozpylaczem do wody.

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz

Kolejnym sposobem sadzenia kiełków jest wykorzystanie lnianego worka. Namoczone nasiona umieść w niebarwionym worku, dwa razy dziennie mocz go w letniej, przegotowanej wodzie i pozwól swobodnie odsączyć się wodzie. Następnie umieść w ciepłym miejscu.

Kiełki rzodkiewki w słoiku? To nie tylko łatwy sposób ich hodowli, ale też ciekawa ozdoba kuchni. Wsyp nasiona do słoika, zalej wodą do połowy jego wysokości i zostaw na noc. Następnie zakryj słoik gazą, wylej nadmiar wody, ale dodaj świeżej i wypłucz ziarna. Po raz kolejny odlej wodę i odłóż do półcienia. Słoik najlepiej postaw w nieco pochylonej pozycji, co ułatwi obciekanie resztek wody.

Do sadzenia kiełków możesz także wykorzystać kiełkownicę. To specjalny system tac, który dzięki kilku poziomom pozwala uprawiać różne gatunki kiełków jednocześnie. Na rynku dostępne są plastikowe, ceramiczne i szklane kiełkownice.

Kiełki rzodkiewki – przepisy

Sposobów na wykorzystanie kiełków rzodkiewki jest bardzo wiele. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wędlin, sałatek, surówek. Możesz jeść je też jak każde inne warzywo – wyłącznie z pieczywem. Sprawdzą się też jako składnik past.

Pasta twarożkowa z kiełkami rzodkiewki

Wymieszaj twaróg z kiełkami rzodkiewki, dosól do smaku. Taka pasta to baza, do której możesz dodać niemal wszystkie składniki, według upodobań – pomidory, szczypiorek, czy wędzonego łososia.

 

 

Źródła:

  1. G. Cacciola, Kiełki w domowym ogrodzie. Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie, 2014.
  2. B. Drużyńska, K. Kostrzewski, E. Majewska, J. Kowalska, D. Derewiaka, M. Ciecierska, Zawartość wybranych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwrodnikowa w kiełkach nasion, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2015.
  3. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, Żywność, nauka, technologia, jakość 2010/6.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: