Przejdź do treści

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować? / Zdjęcie: Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

„Właściwie ugotowany bób jest soczyście zielony, pachnie słodyczą i smakuje jędrnością” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher. Edukatorka ekologiczna wyjaśnia, po czym poznać, że bób jest dobry i jak długo trzeba go gotować.

Bób – zwiastun lata

Sezon na świeży bób właśnie się rozpoczął. Król roślin strączkowych zagościł już na polskich straganach i w warzywniakach. Najczęściej sprzedawany jest w foliowych woreczkach. Sylwia Majcher, autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” w swoim poście na Instagramie radzi, by pytać sprzedawców, skąd pochodzą ziarna, bo – jak podkreśla – bób często trafia do nas z daleka.

„Co ciekawe, ten zagraniczny przyjeżdża w strączkach, jest z nich rozbierany, wkładany do toreb i w takiej wersji sprzedawany” – dodaje.

Zwracajcie uwagę na wygląd bobu!

Przy zakupie bobu warto zwracać uwagę na to, jak wygląda. Po czym poznać, że jest dobry? Sylwia Majcher ma trzy złote rady, dzięki którym wrócimy do domu ze smacznym i w pełni wartościowym strączkiem.

„Powinien mieć delikatnie zieloną barwę. Nie może wydzielać intensywnego zapachu. Ma mieć gładką, jędrną skórkę bez plam” – wyjaśnia edukatorka. „Plamy pojawiają się, gdy w woreczku robi się zbyt wilgotno i ciasno. Najlepiej kupować bób w strąkach – chociaż to rzadkość w ostatnich latach” – dodaje.

Zakupy to jedno, ale warto zadbać również o jego odpowiednie przechowywanie w domu. Majcher podpowiada, by bób z woreczka koniecznie przesypać do słoika albo pudełka i trzymać w lodówce.

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”

Autorka wpisu postanowiła również rozprawić się z mitem związanym z gotowaniem bobu. Kiedy zapytała swoich obserwatorów o to, ile powinno się go gotować, większość odpowiedzi sugerowała, że 10 minut, ale – jak podkreśliła Majcher – byli też tacy, którzy twierdzili, że dwa razy dłużej też jest dobrze. „Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi” – radzi.

„Po tak intensywnej kąpieli będzie miękką, przepoconą poduszką. Wymiętoloną, z drażniącym zapachem, na której człowiek się kładzie w podrzędnym hotelu, bo nie ma wyjścia albo ze zmęczenia jest mu wszystko jedno”.

„Właściwie ugotowany bób jest soczyście zielony, pachnie słodyczą i smakuje jędrnością. 2-3 minuty – tyle świeżemu, młodemu bobowi wystarczy. Trzeba wrzucić go na wrzątek i pilnować, by za mocno się nie sparzył” – tłumaczy Majcher.

Ekoaktywistka podpowiada, że można jeść również surowe ziarna bobu. „Gotowane tracą nawet 40 proc. wartości. Bób jest idealny dla ekipy #mniejmięsa, bo ma sporo kwasu foliowego – aż 106 proc. zalecanego dziennego spożycia w 100 g ziarnach” – pisze.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

bób

Bób – wypróbuj przepis na pyszną sałatkę w tym warzywem

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×