Przejdź do treści

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować? / Zdjęcie: Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

„Właściwie ugotowany bób jest soczyście zielony, pachnie słodyczą i smakuje jędrnością” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher. Edukatorka ekologiczna wyjaśnia, po czym poznać, że bób jest dobry i jak długo trzeba go gotować.

Bób – zwiastun lata

Sezon na świeży bób właśnie się rozpoczął. Król roślin strączkowych zagościł już na polskich straganach i w warzywniakach. Najczęściej sprzedawany jest w foliowych woreczkach. Sylwia Majcher, autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” w swoim poście na Instagramie radzi, by pytać sprzedawców, skąd pochodzą ziarna, bo – jak podkreśla – bób często trafia do nas z daleka.

„Co ciekawe, ten zagraniczny przyjeżdża w strączkach, jest z nich rozbierany, wkładany do toreb i w takiej wersji sprzedawany” – dodaje.

Zwracajcie uwagę na wygląd bobu!

Przy zakupie bobu warto zwracać uwagę na to, jak wygląda. Po czym poznać, że jest dobry? Sylwia Majcher ma trzy złote rady, dzięki którym wrócimy do domu ze smacznym i w pełni wartościowym strączkiem.

„Powinien mieć delikatnie zieloną barwę. Nie może wydzielać intensywnego zapachu. Ma mieć gładką, jędrną skórkę bez plam” – wyjaśnia edukatorka. „Plamy pojawiają się, gdy w woreczku robi się zbyt wilgotno i ciasno. Najlepiej kupować bób w strąkach – chociaż to rzadkość w ostatnich latach” – dodaje.

Zakupy to jedno, ale warto zadbać również o jego odpowiednie przechowywanie w domu. Majcher podpowiada, by bób z woreczka koniecznie przesypać do słoika albo pudełka i trzymać w lodówce.

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”

Autorka wpisu postanowiła również rozprawić się z mitem związanym z gotowaniem bobu. Kiedy zapytała swoich obserwatorów o to, ile powinno się go gotować, większość odpowiedzi sugerowała, że 10 minut, ale – jak podkreśliła Majcher – byli też tacy, którzy twierdzili, że dwa razy dłużej też jest dobrze. „Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi” – radzi.

„Po tak intensywnej kąpieli będzie miękką, przepoconą poduszką. Wymiętoloną, z drażniącym zapachem, na której człowiek się kładzie w podrzędnym hotelu, bo nie ma wyjścia albo ze zmęczenia jest mu wszystko jedno”.

„Właściwie ugotowany bób jest soczyście zielony, pachnie słodyczą i smakuje jędrnością. 2-3 minuty – tyle świeżemu, młodemu bobowi wystarczy. Trzeba wrzucić go na wrzątek i pilnować, by za mocno się nie sparzył” – tłumaczy Majcher.

Ekoaktywistka podpowiada, że można jeść również surowe ziarna bobu. „Gotowane tracą nawet 40 proc. wartości. Bób jest idealny dla ekipy #mniejmięsa, bo ma sporo kwasu foliowego – aż 106 proc. zalecanego dziennego spożycia w 100 g ziarnach” – pisze.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

bób

Bób – wypróbuj przepis na pyszną sałatkę w tym warzywem

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze