Przejdź do treści

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować? / Zdjęcie: Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

„Właściwie ugotowany bób jest soczyście zielony, pachnie słodyczą i smakuje jędrnością” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Majcher. Edukatorka ekologiczna wyjaśnia, po czym poznać, że bób jest dobry i jak długo trzeba go gotować.

Bób – zwiastun lata

Sezon na świeży bób właśnie się rozpoczął. Król roślin strączkowych zagościł już na polskich straganach i w warzywniakach. Najczęściej sprzedawany jest w foliowych woreczkach. Sylwia Majcher, autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” w swoim poście na Instagramie radzi, by pytać sprzedawców, skąd pochodzą ziarna, bo – jak podkreśla – bób często trafia do nas z daleka.

„Co ciekawe, ten zagraniczny przyjeżdża w strączkach, jest z nich rozbierany, wkładany do toreb i w takiej wersji sprzedawany” – dodaje.

Zwracajcie uwagę na wygląd bobu!

Przy zakupie bobu warto zwracać uwagę na to, jak wygląda. Po czym poznać, że jest dobry? Sylwia Majcher ma trzy złote rady, dzięki którym wrócimy do domu ze smacznym i w pełni wartościowym strączkiem.

„Powinien mieć delikatnie zieloną barwę. Nie może wydzielać intensywnego zapachu. Ma mieć gładką, jędrną skórkę bez plam” – wyjaśnia edukatorka. „Plamy pojawiają się, gdy w woreczku robi się zbyt wilgotno i ciasno. Najlepiej kupować bób w strąkach – chociaż to rzadkość w ostatnich latach” – dodaje.

Zakupy to jedno, ale warto zadbać również o jego odpowiednie przechowywanie w domu. Majcher podpowiada, by bób z woreczka koniecznie przesypać do słoika albo pudełka i trzymać w lodówce.

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”

Autorka wpisu postanowiła również rozprawić się z mitem związanym z gotowaniem bobu. Kiedy zapytała swoich obserwatorów o to, ile powinno się go gotować, większość odpowiedzi sugerowała, że 10 minut, ale – jak podkreśliła Majcher – byli też tacy, którzy twierdzili, że dwa razy dłużej też jest dobrze. „Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi” – radzi.

„Po tak intensywnej kąpieli będzie miękką, przepoconą poduszką. Wymiętoloną, z drażniącym zapachem, na której człowiek się kładzie w podrzędnym hotelu, bo nie ma wyjścia albo ze zmęczenia jest mu wszystko jedno”.

„Właściwie ugotowany bób jest soczyście zielony, pachnie słodyczą i smakuje jędrnością. 2-3 minuty – tyle świeżemu, młodemu bobowi wystarczy. Trzeba wrzucić go na wrzątek i pilnować, by za mocno się nie sparzył” – tłumaczy Majcher.

Ekoaktywistka podpowiada, że można jeść również surowe ziarna bobu. „Gotowane tracą nawet 40 proc. wartości. Bób jest idealny dla ekipy #mniejmięsa, bo ma sporo kwasu foliowego – aż 106 proc. zalecanego dziennego spożycia w 100 g ziarnach” – pisze.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

5 roślin, które pomogą nam przetrwać kryzys klimatyczny

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

bób

Bób – wypróbuj przepis na pyszną sałatkę w tym warzywem

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×