Przejdź do treści

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Choć kiełki roślin znane są od starożytności, to szczególną popularność zyskały dopiero w XIX wieku. Doceniono wówczas ich walory odżywcze i zdrowotne. Dzięki włączeniu ich do codziennej diety możesz znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Mieszkańcy krajów azjatyckich już dawno docenili kiełki. Jeśli i ty chcesz się cieszyć dobrym zdrowiem i długowiecznością wypróbuj kiełki brokułowe wyhodowane samodzielnie.

Kiełki brokułowe – wartości odżywcze

Kiełki brokułu zawierają substancje antyoksydacyjne, antynowotworowe, antymikrobiologiczne i wspierające system odpornościowy. Zawierają przy tym 51 kcal w 100 g produktu. Jest to wartość stosunkowo duża w porównaniu do tych ze słonecznika czy fasoli mung. Wysoki udział błonnika sprawia jednak, że nie jest to produkt tuczący. 

Kiełki brokułu to również produkt dostarczający ważne dla zdrowia witaminy rozpuszczalne w wodzie (C i z grupy B) i tłuszczach (A, E, K). Dodając ten składnik do przyrządzanych na co dzień potraw uzupełnisz w organizmie mikro i makroelementy: wapń, żelazo, cynk, fosfor, magnez, siarka, potas, jod, mangan, lit, selen.

Kiełki brokułu są źródłem wartościowych związków fenolowych. Wyodrębnić można aż 15 różnych substancji tego typu. Wśród kwasów polifenolowych dominują (galusowy, wanilinowy oraz benzoesowy), natomiast wśród flawonoidów największe stężenie odnotowuje się dla: kemferolu i katechiny. 

To jednak nie wszystko! W produkcie tym znajdziesz także: koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, karoten, luteina i białko.

Błonnik witalny

Kiełki brokułu – właściwości

Związki fenolowe działają przeciwutleniająco, co spowalnia proces starzenia, wspiera organizm w łagodzeniu stanów zapalnych, a także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Kiełki brokułu zwalczają także wolne rodniki Są to atomy pozbawione pary, które poruszają się po organizmie, niszcząc komórki i tkanki, które napotkają na swojej drodze. Likwidowanie tych cząstek sprawi, że nie tylko będziesz wyglądać zdrowiej, ale również tak będziesz się czuć.

Co ciekawe – kiełki brokułu wpływają na aktywność enzymów chroniących przed stresem oksydacyjnym. Czym jest to zaburzenie? To sytuacja, gdy organizm nie jest w stanie zachować równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Skutkiem tego są dolegliwości sercowo-naczyniowych i zaburzenia wzroku. Jesli więc cierpisz na miażdżycę, choroby wieńcowe czy jesteś po zawale – włącz ten produkt do swojej codziennej diety.

W kiełkujących nasionach brokułu alergizujące białka ulegają hydrolizie. Dzięki temu tracą niemal całkowicie właściwości uczulające. Jeśli masz uczulenie na brokuły, same kiełki nie powinny wywołać reakcji immunologicznej.

Kiełki brokułu – jak hodować?

Jeśli jesteś wielbicielem kiełków brokułu, z pewnością nie brakuje ich na twojej cotygodniowej liście zakupów. Pamiętaj jednak, że tylko świeżo zebrane zachowują komplet wartościowych składników. Zacznij więc samodzielnie je uprawiać. Nie jest to zajęcie ani kosztowne, ani wymagające.

Nasiona brokułu na kiełki – cena

Cena zakupu 50 g opakowania nasion na kiełki brokułu oscyluje wokół 5 zł. Znacznie popularniejsze są jednak takie o wadze 1 kg. Kosztują zwykle ok. 40-50 zł.

Kiełki brokuła – gdzie kupić?

Nasiona na kiełki z brokuła znajdziesz przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością i produktami ekologicznymi

Możesz je również kupić przez internet. Wówczas z pewnością zapłacisz za nie nieco mniej niż podczas zakupów stacjonarnych.

Kiełki z brokuła – zasady wysiewu

Uprawę kiełków możesz rozpocząć wykorzystując w tym celu szklane słoiki, na których dnie ułożysz nawilżoną gazę lub inny chłonny materiał. Jeśli to zajęcie ci się spodoba – kup kilkupoziomową kiełkownicę. Pozwoli ci ona uprawiać większe ilości kiełków brokułu jednocześnie lub kilka różnych gatunków kiełków.

Nasiona zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. osiem godzin. Pozwoli im to napęcznieć, dzięki czemu szybciej wzrosną. Wyłóż je na zwilżoną powierzchnię. Pamiętaj, by regularnie przelewać je wodą, co ma zapobiec rozwojowi pleśni. Dbaj również o to, by miały zapewnione stale wilgotne podłoże i dostęp do świeżego powietrza. Po ok. czterech lub pięciu dniach będą gotowe do spożycia. 

Po zbiorze najlepiej zjeść je od razu. Jeśli plony są obfite – przechowuj kiełki brokułowe w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Po tym czasie tracą cenne wartości odżywcze i stają się dobrym siedliskiem dla rozwoju pleśni.

Kiełki brokułu – jak jeść?

Jeśli dotychczas kiełki brokułu nie gościły na twoim stole, może być to skutek nieznajomości produktu, albo poczucia, że może być on spożywany wyłącznie w postaci surowej. Nic bardziej mylnego! 

Choć po obróbce cieplnej kiełki brokułu tracą część składników odżywczych, to nadal są wartościowe, smaczne i aromatyczne.

jajko

Możesz je dodać do:

  • sałatek i surówek,
  • zapiekanek,
  • panierek,
  • kanapek (w tym kanapek na ciepło),
  • sosów,
  • zup.

 

Bibliografia:

  1. P. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, „Nauka. Technologia. Jakość” 2010, nr 6 (73), s. 18–33.
  2. M. Świeca, U. Gawlik-Dziki, D. Dziki, B. Baraniak, Kiełki brokułu jako źródło potencjalnie bioprzyswajalnych antyoksydantów, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2012, nr 3, s. 488–493.
  3. J. Szulc, K. Czaczyk, G. Gozdecka, Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej, „Nauka. Technologia, Jakość” 2017, nr 3 (112), s. 27–40.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami