Przejdź do treści

Kawa jest nie tylko smaczna, ale ma dobry wpływ na nasz organizm. To udowodnione

Kawa jest nie tylko smaczna, ale ma dobry wpływ na nasz organizm. To udowodnione Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy? To bardzo dobrze! Kawa bowiem nie tylko sprawia, że mamy więcej energii, ale ma również dobry wpływ na nasz organizm. Zawiera ona bowiem wiele składników odżywczych i jest bogata w antyoksydanty. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie szczególne właściwości ma kawa, ten artykuł jest dla ciebie.

Mała czarna dobra na wszystko?

Naukowcy dowiedli, że osoby pijące regularnie kawę mają mniejsze ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób. Lista korzyści płynących z picia kawy jest bardzo długa, to m.in.:

  • Wzrost energii, poprawa koncentracji i nastroju dzięki zawartości kofeiny. Kofeina wraz z krwią wędruje do mózgu, gdzie blokuje adenozynę, dzięki czemu ilość innych neurotrasmiterów tj. dopamina czy noradrenalina wzrastają. Powoduje to przyspieszoną pracę neuronów, poprawiającą m.in. nasze skupienie, czujność, pamięć a nawet nastrój. Badania z 2011 roku dowodzą, że odsetek samobójstw wśród kobiet pijących powyżej 4 filiżanek kawy dziennie spadł o 53 proc., a ryzyko zachorowania na depresję spadło o 20 proc.
  • Poprawa sprawności fizycznej – zalecane jest wypicie filiżanki kawy na pół godziny przed planowanym treningiem, pozwala to zwiększyć wydolność. Kofeina powoduje bowiem wzrost poziomu adrenaliny we krwi, która z kolei przygotowuje nasze ciało na intensywny wysiłek. Poprawia to wydolność o 11-12 proc. i dzięki temu trening staje się skuteczniejszy.
  • Pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej – poprawiając metabolizm o 3 do 11 proc.. Kofeina dodawana jest do wielu suplementów diety, ponieważ jest to substancja pomagająca spalić tłuszcz.
  • Dostarcza niezbędnych składników odżywczych – takich jak magnez, potas, niacyna, witamina B2 czy B5.
  • Jest bogatym źródłem antyoksydantów – substancji chroniących przed nowotworami i procesami starzenia się.

Profilaktyczna kawa

Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób, tj.:

  • Cukrzyca. Jak wskazują badania ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u osób pijących kawę spada o 7 proc.
  • Choroby neurologiczne, jak demencja, alzheimer i choroba Parkinsona. Badania dowodzą, że picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na te choroby o nawet 65 proc.
  • Marskość wątroby. Stłuszczenie i zapalenie wątroby mogą prowadzić do marskości wątroby. Kawa może zmniejszyć ryzyko marskości nawet o 80 proc.
  • Nowotwory jelita grubego i wątroby. Picie dużych ilości kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na te choroby o nawet 40 proc..
  • Udar mózgu. Kawa zmniejsza ryzyko udaru o nawet 20 proc.
kawa

Pijesz kawę, żyjesz dłużej

Picie kawy zmniejsza również ryzyko nagłej śmierci, a przez to wydłuża nasze życie. Badania wykazały, że ryzyko śmierci u kobiet pijących kawę spada o 26 proc., a u mężczyzn o 20 proc. Warto jednak pamiętać, że nie każdemu kawa służy. Na pewno powinny jej unikać osoby z nadkwasotą i wrzodowcy, a osoby zmagające się z chorobami układu krążenia dobrze by skonsultowały się ze swoim lekarzem pytając, ile filiżanek kawy im nie zaszkodzi.

Kawa wielu z nas ratuje życie o poranku, kiedy tuż po przebudzeniu tak trudno jest nam rozpocząć aktywny dzień. Ma ona jednak dużo więcej zalet. Zwiększa sprawność fizyczną, zawiera cenne dla naszego ciała składniki oraz chroni przed wieloma chorobami. Kiedy więc następnym razem sięgniesz po kubek gorącej kawy, pomyśl, że jest ona nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

7 zdrowotnych właściwości imbiru