Przejdź do treści

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

kawa
Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę? / Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Kawa kawie nie równa. Wybrać dobrej jakości ziarna nie jest łatwo, szczególnie jeśli jesteśmy wybredne. Pomóc mogą nam oznaczenia na opakowaniu. Sprawdź, czego możemy się dzięki nim dowiedzieć. 

Kawa – oznaczenia na opakowaniu to ważna informacja

Większość produktów nosi różne oznaczenia, pomocne dla osób, które chcą znaleźć ten, który jest odpowiedni dla nich odpowiedni. Litera K lub słowo „kosher” znajdziemy na produktach koszernych, czyli wyrobach produkowanych zgodnie z regułami obowiązującymi w prawie żydowskim. Żywność, która nie zawiera glutenu, jest znakowana charakterystycznym symbolem przekreślonego kłosa. Produkty adresowane do wegetarian są z kolei oznaczone charakterystycznym, jasnozielonym „V” na żółtym tle.

Oznaczenia znajdziemy również na opakowaniach kawy. Odnoszą się do rozmiaru ziaren, wysokości upraw, metody obróbki kawy oraz terminu zbioru ziaren i palenia. Dzięki nim jesteśmy w stanie rozpoznać tą kawę, która jest lepszej jakości.

Kawa – metody obróbki

  • NATURAL/DRY (naturalna/sucha) ziarna suszone są na słońcu na wielkich płachtach lub specjalnych stołach. Taka kawa charakteryzuje się słodkim smakiem i owocowymi aromatami.
  • WASHED (mokra)ziarna są umieszczane w zbiornikach z wodą, a później przepuszczane są przez specjalne rynny z kamiennymi albo metalowymi walcami. Następnie poddawane są lekkiej fermentacji i  znowu są płukane. Takie kawy są bardzo „czyste” w smaku i charakteryzują się szlachetną kwasowością.

Kawa – wysokość upraw

Im wyżej rośnie kawa, tym jej jakość jest lepsza, a ziarna twardsze. Ze względu na to można znaleźć kilka różnych oznaczeń kawy przypisywanych do produktów: SHG lub SHB, HG lub HB i SB lub SSB. Czym dokładnie się od siebie różnią?

  • SHG lub SHB czyli kawa „wyłącznie wysoko rosnąca” (ang. Strictly High Grown) albo „wyłącznie twarde ziarna” (Strictly Hard Bean). Oznaczenia te, choć różnią się od siebie, właściwie oznaczają to samo – odnoszą się do kaw rosnących na wysokości co najmniej 1500 metrów n.p.m. W takich warunkach drzewa kawowca dojrzewają powoli i dają ziarna bardzo dobrej jakości.
  • HG lub HB – High Grown (wysoko rosnąca) albo Hard Bean (twarde ziarna) – to ziarna odrobinę gorszej jakości od tych opisanych jako SHG lub SHB. Takie kawy rosną na wysokości od 1000 do 1500 metrów n.p.m.
  • SB lub SSB – Soft Bean (miękkie ziarna) lub Strictly Soft Bean (wyłącznie miękkie ziarna). Kawy oznaczone tymi literami również rosną na określonej wysokości – od około 700 do 1000 metrów n.p.m. Kawy typu SSB charakteryzuje to, że dojrzewają dosyć szybko, przez co mają ubogi bukiet aromatyczno-smakowy.
kawa

Kawa – termin zbioru i palenia kawy

Kawa powinna być wypalona najpóźniej półtora roku po zbiorze, ponieważ z czasem ilość zawartej w jej ziarnach wody maleje, a tym samym tracone są cenne związki aromatyczne. W większości przypadków kawa zachowuje wszystkie swoje walory smakowe przez kilka tygodni od wypalenia.

Zazwyczaj palarnie podają tę datę w tradycyjny sposób, jednak nie zawsze tak jest. Przykładem może tu być kawa La Brasiliana. Daty palenia w tym przypadku oznaczane są literami włoskiego alfabetu (który różni się od polskiego, bo nie ma w nim j, k, w i y). 12 pierwszych liter określa dany miesiąc. Istotny jest też kraj, z którego pochodzi kawa – on też powinien znaleźć się na opakowaniu produktu.

Kawa – rozmiar ziaren

  • Oznaczenia literowe – im więcej liter „A” w oznaczeniu kawy, tym większe są ziarna. Największe na opakowaniu kawy będą miały opis „AAA”, zazwyczaj jest on umieszczony obok kraju, z którego pochodzą ziarna. Na opakowaniach kawy z  mniejszymi znajdziemylitery: AA, AAB, AB ABB, B, C itd. Jeśli szukamy kawy wysokiej jakości, powinnyśmy wybierać pomiędzy rozmiarami AAA i AA.
  • Numer sita sita, przez które przeszła kawa, mają numery od 8 do 20. Im większy rozmiar sita, tym ziarna są większe – a to oznacza, że są również lepszej jakości, a ich cena jest wyższa.
  • Oznaczenia słowne – Supremo to ziarna najwyższej jakości o numerze sita 18 lub nieco powyżej 18, pomiędzy AA i AAA. Trochę mniejsze ziarna nazywają się Excelso. Można spotkać też kawę noszącą nazwę Maragogype. Jest to tzw. kawa słoniowata, o bardzo dużych ziarnach, dochodzących nawet do 2 cm długości.
poranne wstawanie

Kawa – inne oznaczenia

EP (European Preparation) – ziarna takie są przygotowane na rynek europejski. Poddawane są dodatkowej kontroli jakości.

Speciality Coffee – kawa z najwyższej półki – dosłownie! Jest najwyższej jakości, musi otrzymać powyżej 80 punktów w skali 100 punktowej. Punkty te przyznają profesjonalni kiperzy SCAE. Za znakomitą uważa się kawę, która zmieściła się w przedziale 90-100.

Skoro już wiesz, że kawa nie jedno ma imię, to ruszaj na łowy i wybierz świadomie tę jedyną. Powodzenia!

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

kawa a senność

Po wypiciu kawy robisz się senna? Sprawdź, jaka może być przyczyna

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

kawa po chińsku / fot. iStock

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami