4 min.
Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę? / Rawpixel
Najnowsze
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Kawa kawie nie równa. Wybrać dobrej jakości ziarna nie jest łatwo, szczególnie jeśli jesteśmy wybredne. Pomóc mogą nam oznaczenia na opakowaniu. Sprawdź, czego możemy się dzięki nim dowiedzieć.
Spis treści
Kawa – oznaczenia na opakowaniu to ważna informacja
Większość produktów nosi różne oznaczenia, pomocne dla osób, które chcą znaleźć ten, który jest odpowiedni dla nich odpowiedni. Litera K lub słowo „kosher” znajdziemy na produktach koszernych, czyli wyrobach produkowanych zgodnie z regułami obowiązującymi w prawie żydowskim. Żywność, która nie zawiera glutenu, jest znakowana charakterystycznym symbolem przekreślonego kłosa. Produkty adresowane do wegetarian są z kolei oznaczone charakterystycznym, jasnozielonym „V” na żółtym tle.
Oznaczenia znajdziemy również na opakowaniach kawy. Odnoszą się do rozmiaru ziaren, wysokości upraw, metody obróbki kawy oraz terminu zbioru ziaren i palenia. Dzięki nim jesteśmy w stanie rozpoznać tą kawę, która jest lepszej jakości.
Kawa – rozmiar ziaren
- Numer sita, np. 17/18 – sita mają numery od 8 do 20, a każdy z nich odnosi się do 64 części cala. Sito o numerze 8 ma otwory o wielkości 8/64 cala, a sito o numerze 20 – 20/64 cala. Im większy rozmiar sita, tym większe są ziarna, a tym samym również lepsze (i droższe).
- Oznaczenia literowe, np. AA – im więcej liter „A”, tym większe są ziarna. Największe z nich noszą oznaczenie AAA (np. Kenia AAA). Nieco mniejsze są sygnowane AA. Na opakowaniach kawy z coraz mniejszymi ziarnami widnieją litery: AAB, AB ABB, B, C itd. Jeśli szukamy kawy wysokiej jakości, powinnyśmy wybierać pomiędzy rozmiarami AAA i AA.
- Oznaczenia słowne, np. Supremo – Supremo to ziarna najwyższej jakości o numerze sita 18 lub nieco powyżej 18, pomiędzy AA i AAA. Nieco mniejsze ziarna noszą nazwę Excelso. Można spotkać także kawę noszącą oznaczenie Maragogype. Jest to tzw. kawa słoniowata, o bardzo dużych ziarnach, dochodzących nawet do 2 cm długości.
Kawa – wysokość upraw
- HG lub HB – Strictly High Grown (wyłącznie wysoko rosnąca) lub Strictly Hard Bean (wyłącznie twarde ziarna). Określenia te są równoważne i odnoszą się do kaw rosnących na wysokościach co najmniej 1500 metrów n.p.m. W takich warunkach drzewa kawowca dojrzewają powoli i dają ziarna bardzo dobrej jakości.
- HG lub HB – High Grown (wysoko rosnąca) lub Hard Bean (twarde ziarna) – nieco niższa (dosłownie) półka. Kawy mające te oznaczenie rosną na wysokości od 1000 do 1500 metrów n.p.m.
- SSB lub SB – Strictly Soft Bean (wyłącznie miękkie ziarna) lub tylko Soft Bean (miękkie ziarna). Kawy określone w ten sposób rosną na wysokościach od około 700 do 1000 metrów n.p.m. Kawy SSB dojrzewają stosunkowo szybko, przez co mają ubogi bukiet aromatyczno-smakowy.
Kawa – metody obróbki
- NATURAL/DRY (naturalna/sucha) – ziarna suszone są na słońcu na wielkich płachtach lub specjalnych stołach. Taka kawa charakteryzuje się słodkim smakiem i owocowymi aromatami.
- WASHED (mokra)– ziarna trafiają do zbiorników z wodą, a następnie przepuszczane są przez rynny z kamiennymi lub metalowymi walcami. Później przechodzą one lekką fermentację i proces płukania jest powtarzany. Takie kawy są bardzo „czyste” w smaku i charakteryzują się szlachetną kwasowością.
Kawa – termin zbioru i palenia kawy
Kawa powinna być wypalona najpóźniej półtora roku po zbiorze, ponieważ z czasem ilość zawartej w jej ziarnach wody maleje, a tym samym tracone są cenne związki aromatyczne. W większości przypadków kawa zachowuje wszystkie swoje walory smakowe przez kilka tygodni od wypalenia.
Zazwyczaj palarnie podają tę datę w tradycyjny sposób, jednak nie zawsze tak jest. Przykładem może tu być kawa La Brasiliana. Daty palenia w tym przypadku oznaczane są literami włoskiego alfabetu (który różni się od polskiego, bo nie ma w nim j, k, w i y). 12 pierwszych liter określa dany miesiąc.
Kawa – inne oznaczenia
EP (European Preparation) – ziarna takie są przygotowane na rynek europejski. Poddawane są dodatkowej kontroli jakości.
Speciality Coffee – kawa najwyższej jakości, która otrzymała powyżej 80 punktów w skali 100 punktowej. Punkty te przyznają profesjonalni kiperzy SCAE. Za znakomitą uważa się kawę, która zmieściła się w przedziale 90-100.
Zobacz także

„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka

„Mała czarna” na… potencję!

„Najczęstszym błędem ciężarnych jest to, że odmawiają sobie wszystkiego” – mówi profesor Marzena Dębska, ginekolog i położnik
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020