Przejdź do treści

Kawa – właściwości tego czarnego napoju są niezastąpione

Kawa - obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, depresję, dodaje energii.
Kawa – właściwości tego czarnego napoju są niezastąpione. Fot: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Klasyczna kawa wykazuje się szeregiem wspaniałych właściwości – wystarczy pić ją w umiarze. Co więcej, kiedy wzbogacimy ją np. o kardamon, cytrynę czy kakao, zyska ona jeszcze większe spektrum zastosowań. Sprawdź właściwości kawy i przekonaj się, dlaczego warto ją spożywać na co dzień. 

 

Kawa – właściwości zdrowotne oraz negatywne

Kawa może pochwalić się wielopłaszczyznowym działaniem na organizm. Ma wpływ na poprawę koncentracji, umożliwiając łatwiejsze zapamiętywanie informacji. Oprócz tego stymuluje trawienie, pozytywnie wpływa na pracę nerek i ma działanie przeciwnowotworowe. Dobrze oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, a także minimalizuje ryzyko zachorowania na choroby Parkinsona i Alzheimera, cukrzycę oraz depresję. 

Nie wszyscy wiedzą, że kawa poprawia potencję oraz przyspiesza spalanie tłuszczu (nawet o 20 proc.). W pośredni sposób chroni nas także przed promieniami UV. Ponadto w jej nieprzetworzonych ziarnach znajduje się potężna dawka przeciwutleniaczy, a przy tym zmniejsza również ból mięśni. Jeśli zmagasz się z zakwasami, picie kawy będzie strzałem w dziesiątkę!

Niestety, picie kawy ma również swoje minusy. Przede wszystkim, kiedy jest spożywana w późnych porach, doprowadza do problemów z zasypianiem, a u niektórych osób powoduje nadmierne pobudzenie. Można także uzależnić się od niej fizycznie, co w przypadku odstawienia skutkuje bólami głowy oraz rozdrażnieniem. Czasem zbyt mocno podnosi ciśnienie krwi i przyczynia się do zwiększenia poziomu homocysteiny – ta z kolei doprowadza do rozwoju miażdżycy oraz zwiększania ilości cholesterolu całkowitego. Zawarta w kawie kofeina może też potęgować uczucie niepokoju. Zbyt częste picie tego napoju wywołuje zgagę, pogarsza samopoczucie oraz może doprowadzić do kołatania serca. 

Kawa z kardamonem przeciwko wolnym rodnikom

Warto dodawać kardamon do kawy, ponieważ wzbogaca on ją o sporą dawkę przeciwutleniaczy. Te z kolei zwalczają wolne rodniki, które często przyczyniają się do rozwoju wspomnianej cukrzycy oraz chorób kardiologicznych. Kardamon wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi. Ponadto, jeśli będziesz dodawać tę przyprawę do kawy, możesz uchronić organizm przed udarami oraz zawałem. Co więcej, mieszanka kawy z kardamonem ma duży potencjał przeciwnowotworowy. Zawarta kardamonina potrafi niszczyć komórki rakowe w przypadku nowotworu piersi. 

Kawa z cynamonem na jesień

Kawa z cynamonem to idealna propozycja na sezon jesienno-zimowy. Świetnie pobudza oraz rozgrzewa. Co więcej, dzięki niej łatwiej jest schudnąć. Podobnie jak w przypadku kardamonu, w cynamonie znajduje się sporo przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wielu chorób, np. miażdżycy czy innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Ponadto przyprawa pozytywnie wpływa na uwagę i uczucie skupienia, do tego zwiększa zdolność przyswajania informacji i poprawia pamięć wzrokową. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość cynamonu może skutkować owrzodzeniami oraz uszkodzeniem wątroby. Dlatego do jednej filiżanki czarnego napoju dodaje się tylko jedną łyżeczkę cynamonu. 

Kawa w filiżance

Kawa z cytryną na trawienie

Kawa z cytryną, znana też jako espresso romano, to charakterystyczne połączenie smakowe. Ma ono jednak sporo korzyści zdrowotnych. Pozwala stymulować przemianę materii, pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, zmniejsza bóle głowy i objawy kaca, a dzięki witaminie C wspiera również układ immunologiczny. Kawa z cytryną może też poprawić kondycję skóry, nawilżać ją i zmniejszać łuszczenie się naskórka. Co więcej, witamina C wspiera produkcję kolagenu, który zmniejsza uszkodzenia skóry wywołane przez wolne rodniki. 

Kawa z kakao dla zdrowego mózgu

Badania wykazały, że w wyniku połączenia kawy z kakao ich właściwości uzupełniają się oraz wzmacniają. Dzięki temu przygotowany z nich napój jeszcze lepiej wpływa na koncentrację i funkcje poznawcze, co z kolei sprawia, że łatwiej jest przyswajać oraz przetwarzać informacje. Niektórzy mówią wręcz, że jest to porządny zastrzyk energii dla mózgu! Kakao potrafi też minimalizować uczucie niepokoju, jakie czasami wywołuje kofeina. Co więcej, kawa z gorzkim kakao ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga metabolizm, a i korzystnie wpływa na nasze serce. 

Kawa / istockphoto.com

Kawa z goździkami na ból głowy i zębów

Kawa z goździkami wyróżnia się charakterystycznym, korzennym aromatem. Ale to oczywiście nie wszystko, czym może pochwalić się taki napar – omawiana przez nas przyprawa podnosi bowiem jego walory zdrowotne. Goździki mają działanie znieczulające, dzięki czemu łagodzą bóle zębów i głowy. Są one również sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniami i grypą. Przyspieszają także gojenie się stanów zapalnych. Zwalczają one bakterie (także te, które powodują nieświeży oddech), a przy okazji przyjemnie nas rozgrzewają. 

Kawa z kurkumą na stany zapalne

Niektórzy piją również kawę z kurkumą. Właściwości takiego naparu są nie do przecenienia. Wykazuje się on wszak silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Dobrze jest dodawać również imbir i cynamon, aby jeszcze bardziej złagodzić stany zapalne. Znajdująca się w kurkumie kurkumina ma również działanie antydepresyjne, dzięki czemu wypicie takiej kawy poprawia nam nastrój. Dodajmy, że kurkuma łagodzi również zgagę. Badania wykazały, że szafran indyjski, bo tak brzmi druga nazwa tej przyprawy, najlepiej wchłania się w formie kawy latte. 

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Kawa z imbirem dla poprawy odporności

Czy próbowałaś połączyć kiedyś kawę z imbirem? Jeśli nie, najwyższa pora! Dlaczego warto to zrobić? Powodów jest przynajmniej kilka. Napar tego typu stymuluje przemianę materii, a do tego pomaga on spalić tkankę tłuszczową. Taka mieszanka wykazuje się także właściwościami antybakteryjnymi i przeciwzapalnymi, co warto wykorzystać w okresie, w którym zapadamy na grypę i przeziębienia. Ponadto kawa z imbirem ma działa przeciwko migrenom i poprawia ukrwienie mózgu, co z kolei dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. 

Kawa z masłem dla głodomorów

Na uwagę zasługują również właściwości kawy z masłem, która nazywana jest również kawą kuloodporną. Oprócz wspomnianego tłuszczu należy do niej dodać również olej MCT. Często jest ona stosowana przez osoby, które się odchudzają. Stymuluje także przemianę materii, przyspiesza spalanie kalorii oraz zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu nie chce się tak często podjadać. Ponadto silnie pobudza i dostarcza dużą dawkę energii, a i poprawia ukrwienie naszych tkanek. Pozytywnie wpływa też na pracę mózgu oraz funkcje poznawcze. 

Kawa orkiszowa dla dzieci i dorosłych

Wielu osobom kawa zbożowa kojarzy się z czasami dzieciństwa. Dziś sięgają po nią także osoby, które prowadzą zdrowy styl życia. Kawa orkiszowa to napój bez kofeiny, który rekomendowany jest m.in. w przypadku problemów żołądkowych – zwalcza on bowiem dolegliwości trawienne. Stymuluje przemianę materii, pomaga szybciej oczyścić organizm z toksyn, a i usprawnia pracę mózgu. Znajdują się w nim cenne witaminy (A, B, D, E) i minerały. Stanowi on również bogate źródło błonnika i opóźnia proces starzenia się organizmu. Wskazana jest także dla osób, które nie powinny pić klasycznej kawy. 

 

Bibliografia: 

  1. Abalo R., Coffee and Caffeine Consumption for Human Health, Nutrients, 2021. 
  2. Kolb H., Kempf K., Martin S., Health Effects of Coffee: Mechanism Unraveled?, Nutrients, 2020, 12 (6). 
  3. Poole R., Kennedy O. J., Roderick P., Fallowfield J. A., Hayes P. C., Julie Parkes, Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, BMJ, 2017. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: