2 min.
Kawa – czy gorąca jest lepsza od tej „parzonej” na zimno?

zdjęcie: unsplash.com
Najnowsze
24.01.2021
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
23.01.2021
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
23.01.2021
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
23.01.2021
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
23.01.2021
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Korzyści płynące z dobrze zaparzonej kawy są dobrze znane. Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, depresję, dodaje energii. Wykazano także, że gorąca kawa jest znacznie lepsza niż cold brew, czyli „parzonej na zimno”, chociażby dlatego że ma wyższy poziom przeciwutleniaczy. Zatem zwolennicy gorącego latte mogę zaparzyć sobie kolejną porcję, dla zdrowia.
Badania nad prozdrowotnymi właściwościami kawy
Dwie chemiczki z uniwersytetu w Filadelfii, Megan Fuller i Niny Rao, przeprowadziły badanie, w którym poddały analizie właściwości prozdrowotne kawy. Analizowały zarówno gorący napój, jak i wersję kawy zimnej, tzw. „cold brew”.
„Kawa ma dużo przeciwutleniaczy. Jeśli pijesz ją z umiarem, badania pokazują, że może być całkiem zdrowa” – mówi Megan Fuller, inicjatorka badania. „Odkryliśmy, że gorący napar ma większą zdolność antyoksydacyjną niż kawa zimna” – dodaje.
Jaką kawę bardziej preferujesz?
GORĄCĄ
ZIMNĄ
Zobacz wyniki ankiety
Kawa – zimna czy ciepła?
Wiadomo, że picie kawy w umiarkowanych ilościach postrzegane jest jako zdrowy nawyk. Nowe badania wykazały też, że picie gorącego naparu jest zdrowsze niż spożywanie zimnego.
Megan Fuller i Niny Rao stwierdziły, że proces podgrzewania kawy tworzy więcej kwasów, które wpływają na powolniejszy proces starzenia się organizmu. Zimny napar powstaje przez kilka, kilkanaście godzin przy użyciu wody o temperaturze pokojowej, przez co pozbawiany jest dodatkowego „zdrowotnego” kopa. Chemiczki stwierdziły, że nie ma wielu dowodów na stwierdzenie, że zimny napar jest zdrowszy.
Można spotkać się ze stwierdzeniem, że zimna kawa jest mniej kwaśna, co w konsekwencji obniża ryzyko problemów żołądkowych i zgagi. Jednak nie znaleziono badań potwierdzających, że zimne napary mają niższą wartość pH. Zarówno gorąca, jak i zimna kawa wskazywały na poziom pH między 4,85 a 5,13.
Opracowano na podstawie Daily Mail.
Zobacz także
Udostępnij osobie, która jest miłośnikiem kawy
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020