Przejdź do treści

Kawa – czy gorąca jest lepsza od tej „parzonej” na zimno?

Kawa - obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, depresję, dodaje energii.
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Korzyści płynące z dobrze zaparzonej kawy są dobrze znane. Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, depresję, dodaje energii. Wykazano także, że gorąca kawa jest znacznie lepsza niż cold brew, czyli „parzonej na zimno”, chociażby dlatego że ma wyższy poziom przeciwutleniaczy. Zatem zwolennicy gorącego latte mogę zaparzyć sobie kolejną porcję, dla zdrowia. 

 

Badania nad prozdrowotnymi właściwościami kawy

Dwie chemiczki z uniwersytetu w Filadelfii, Megan Fuller i Niny Rao, przeprowadziły badanie, w którym poddały analizie właściwości prozdrowotne kawy. Analizowały zarówno gorący napój, jak i wersję kawy zimnej, tzw. „cold brew”.

„Kawa ma dużo przeciwutleniaczy. Jeśli pijesz ją z umiarem, badania pokazują, że może być całkiem zdrowa” – mówi Megan Fuller, inicjatorka badania. „Odkryliśmy, że gorący napar ma większą zdolność antyoksydacyjną niż kawa zimna” – dodaje.

Jaką kawę bardziej preferujesz?

GORĄCĄ
ZIMNĄ
Zobacz wyniki ankiety

Kawa –  zimna czy ciepła?

Wiadomo, że picie kawy w umiarkowanych ilościach postrzegane jest jako zdrowy nawyk. Nowe badania wykazały też, że picie gorącego naparu jest zdrowsze niż spożywanie zimnego.

Megan Fuller i Niny Rao stwierdziły, że proces podgrzewania kawy tworzy więcej kwasów, które wpływają na powolniejszy proces starzenia się organizmu. Zimny napar powstaje przez kilka, kilkanaście godzin przy użyciu wody o temperaturze pokojowej, przez co pozbawiany jest dodatkowego „zdrowotnego” kopa. Chemiczki stwierdziły, że nie ma wielu dowodów na stwierdzenie, że zimny napar jest zdrowszy.

Można spotkać się ze stwierdzeniem, że zimna kawa jest mniej kwaśna, co w konsekwencji obniża ryzyko problemów żołądkowych i zgagi. Jednak nie znaleziono badań potwierdzających, że zimne napary mają niższą wartość pH. Zarówno gorąca, jak i zimna kawa wskazywały na poziom pH między 4,85 a 5,13.

 

Opracowano na podstawie Daily Mail.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Kawa sprawia, że czujesz się senna? Przeczytaj, dlaczego tak się dzieje

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Zaczynasz dzień od filiżanki kawy? Sprawdź, jak wpływa to na twój organizm

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

Kawa z cytryną/iStockphoto

Picie kawy z cytryną ma wiele korzyści? Warto przekonywać się do tego smaku? Niekoniecznie

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Kawa to remedium na problemy trawienne? Badania nie są jednoznaczne, ale coś w tym jest

Kawa jest nie tylko smaczna, ale ma dobry wpływ na nasz organizm. To udowodnione

Kawę warto pić przed treningiem

Kiedy najlepiej pić kawę? Rano, przed treningiem? Sprawdzamy

Kawa – przed czy po treningu? Odpowiada ekspertka

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty