Przejdź do treści

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Kakao
Kakao - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Kakao znali już Majowie i Aztekowie. Jest to napój przygotowywany z wykorzystaniem nasion owoców kakaowca. Czasami kakao nazywa się „napojem bogów”. Ma ono wiele drogocennych właściwości. Jednym z najważniejszych składników kakao są przeciwutleniacze. Hamują one procesy starzenia się organizmu i zapobiegają wielu chorobom, w tym cywilizacyjnym. Kakao ma działanie uspokajające, poprawiające samopoczucie i zwiększające libido. Sprawdź, jakie cenne właściwości ma kakao. Jak możesz je wykorzystać w kuchni i do pielęgnacji urody.

Co to jest kakao?

Kakao to zmielone na drobny proszek nasiona owoców kakaowca. Kakaowiec rośnie w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao zazwyczaj jest wykorzystywane do produkcji czekolady i czekoladowego napoju. Używa się go również do leczenia różnego rodzaju dolegliwości w medycynie alternatywnej. Kakao zawiera bardzo duże ilości witamin, mikroelementów oraz korzystnych dla zdrowia tłuszczów.

Najważniejszym składnikiem w kakao są przeciwutleniacze, w szczególności polifenole. W ziarnach kakao znajduje się piętnastokrotnie wyższa zawartość antyoksydantów niż w czarnych jagodach i dwudziestokrotnie wyższa niż w czerwone winie, trzydziestokrotnie wyższa niż w zielonej herbacie.

Surowe ziarna kakao są fermentowane i suszone. Nie poddaje się ich żadnej dodatkowej obróbce. Właśnie dlatego surowe ziarna mają więcej wartości odżywczych niż te palone, czy prażone. Jednak nadal jest to produkt spożywczy korzystnie działający na twoją kondycję zdrowotną.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kakao – składniki odżywcze

W kakao znajdują się takie witaminy jak:

Występują w nim następujące minerały:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód.
kawa

Kakao – właściwości zdrowotne

Kakao pozytywnie wpływa na pamięć. Opóźnia proces pogarszania się pamięci u osób starszych. Tak twierdzą, naukowcy z Columbia University Medical Center (CUMC) w piśmie „Nature Neuroscience”. Tak, jak już wcześniej wspomnieliśmy, w kakao znajdują się antyoksydanty. Poprawę pamięci potwierdzono w badaniu naukowym, w którym wzięło udział 37 zdrowych osób w wieku od 50 do 69 lat.

Połowa z uczestników badania przez trzy miesiące stosowali dietę zawierającą bardzo wysoki poziom flawonoli (900 mg dziennie). Natomiast druga połowa uczestników badania stosowała dietę zawierającą niski poziom flawonoli (10 mg dziennie). Po trzech miesiącach okazało się, że ta pierwsza grupa uzyskiwała lepsze wyniki podczas testów i miała lepszą pamięć. O tyle lepszą, że odzyskali sprawność umysłową podobną do 30-latków lub 40-latków.

Spożywanie kakao może również pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu krążenia. Kakao jest bogatym źródłem flawanoli i procyjanidyn, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Te substancje rozkurczają naczynia krwionośne, usprawniają przepływ krwi, zmniejszają negatywny wpływ tak zwanego złego cholesterolu. Zapobiegają również powstawaniu skrzepów i blokowaniu naczyń krwionośnych. W 100 g kakao zawartych jest 1400 mg flawanoli i procyjanidyn. W gorzkiej czekoladzie jest ich 170 mg, a w mlecznej czekoladzie 70 mg.

Dodatkowo kakao: poprawia samopoczucie, łagodzi stres, przeciwdziała kamicy nerkowej, łagodzi kaszel i jest silnym afrodyzjakiem.

Kakao w kuchni – zastosowania

Z kakao możesz zrobić smaczny napój, który pewnie znasz z dzieciństwa. Wystarczy do zmielonych ziaren kakaowca dodać wodę lub mleko. Z ziaren kakaowca produkuje się również czekoladę. Powstaje ona przez połączenie ze sobą mieszanka kakao i masła kakaowego. Pozytywny wpływ na zdrowie ma spożywanie maksymalnie trzech kostek czekolady gorzkiej dziennie. Kakao może również stanowić dodatek do deserów i ciast. Rzadziej jest dodawane do potraw wytrawnych.

Kakao w kosmetyce

W kakao znajduje się witamina młodości, czyli witamina E. Występują w niej również flawonoidy, które są odpowiedzialne za opóźnianie procesów starzenia się skóry. Kakao ma właściwości ujędrniające i oczyszczające. Występuje w bardzo wielu kremach do twarzy i balsamach do ciała. Bardzo pozytywnie wpłynie na cerę u kobiet dojrzałych oraz na skórę na ciele z cellulitem. Preparaty kosmetyczne z dodatkiem kakao kupisz praktycznie w każdej drogerii. Jednak warto wspomnieć na koniec o tym, że kakao jest stosowane również w kosmetyce profesjonalnej, na przykład jest dodawane do masek do twarzy.

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Kakao a długość życia

Badacze z Harvard Medical School razem z profesorem Normanem Hollenbergiem wzięli pod lupę dietę plemienia Kuna z Panamy. Spożywali oni aż czterdzieści filiżanek kakao w ciągu tygodnia. Okazało się, że taka nietypowa dieta jest bardzo korzystna dla zdrowia. Nie tylko przedłuża ona długość życia, ale również zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję.

Za te wszystkie pozytywne właściwości jest odpowiedzialny flawonoid o nazwie epikatechina. Występuje on nie tylko w kakao, ale również w herbacie i w winie. W plemieniu Kuna z Panamy zaobserwowano również mniejszą częstotliwość występowania takich chorób cywilizacyjnych jak: wylew, choroby serca, rak i cukrzyca.

 

Bibliografia:

  1. Kakao na straży pamięci, Polska Agencja Prasowa, [dostęp: 17 lutego 2016]. Dostępny w internecie: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,402478,kakao-na-strazy-pamieci.html
  2. Kakao sprzymierzeńcem w walce z kamicą nerkową, [dostęp: 17 lutego 2016]. Dostępny w internecie: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,402863,kakao-sprzymierzencem-w-walce-z-kamica-nerkowa.html
  3. Krotki M., Stoparczyk B., Właściwości przeciwutleniające kakao w zapobieganiu chorobom układu krążenia, „Postępy Fitoterapii” 2009, nr 1 http://www.czytelniamedyczna.pl/2633,waciwoci-przeciwutleniajce-kakao-w-zapobieganiu-chorobom-ukadu-krzenia.html
  4. Thorsten W., Jenny B., Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury, wyd. Vital, Białystok 2015 https://wydawnictwovital.pl/wp-content/uploads/2014/06/%C5%BBywno%C5%9B%C4%87-funkcjonalna_edited.pdf

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Soja i mleko sojowe

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×