Przejdź do treści

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników "małej czarnej" Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet
Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Potrzeba kofeiny objawia się sennością, zmęczeniem, problemami z koncentracją i brakiem energii do działania. W takich dniach zamiast faszerować się kolejną kawą, możesz dodać sobie energetycznego kopa na dłużej! Yerba mate, kakao, guarana, nasiona goji i olej kokosowy dodadzą ci energii.

Wszystkie mity na temat kawy zostały już obalone – mała czarna jest zdrowa i kropka. Są jednak takie dni, w których bez co najmniej kilku filiżanek wypełnionych tym pobudzającym płynem nie da się skutecznie pracować. Szczególnie wczesną wiosną. Ale przedawkowanie kawy może się skończyć zatruciem kofeiną! Dlatego gdy rano budzicie się zmięci, wypluci przez łóżko i czujecie, że na jednej kawie na pewno się nie skończy, wypróbujcie działanie składników z naszej energetyzującej listy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

małgorzata ponikowska

Yerba mate

Yerba mate od kilku lat święci triumfy w polskich kubkach. Nie jest to jednak chwilowa moda. Na łamach warszawskiej prasy reklamowano ją już w drugiej połowie XIX wieku jako „mate ilex paraguyaensis, zwaną w Zachodniej Europie zieloną herbatą zdrowia” (dystrybucją zajmował się niejaki Teofil Rudzki). Yerba świetnie stymuluje umysł. Dzięki obecności kofeiny, teobrominy i teofiliny pobudza i niweluje uczucie zmęczenia. Pomaga utrzymać wysoki poziom skupienia i koncentracji. W tej herbacie znajdziecie dodatkowo magnez, mangan i potas.

Kakao

To najlepsze źródło teobrominy, która nadaje kakao charakterystyczny gorzkawy posmak. Teobromina działa na podobnej zasadzie co kofeina (której śladowe ilości też tam znajdziecie). Jej moc uderzeniowa jest o wiele słabsza, ale efekt pobudzenia trwa dłużej. Do tego rozszerza naczynia krwionośne oraz działa rozluźniająco na mięśnie gładkie, wprawiając nas w stan zrelaksowania. Dzięki temu dziecięcemu przysmakowi spojrzysz trzeźwiej na otaczający cię świat, a jednocześnie nie odczujesz wewnętrznego rozedrgania, które nierzadko pojawia się po wypiciu kawy. Z tych powodów w trakcie trudnych dni nie żałuj sobie kawałka prawdziwej gorzkiej czekolady.

Guarana

Wypijasz kawę i nadal ziewasz? Czas podmienić stymulanty. Na przykład na guaranę, która zawiera dwa razy więcej kofeiny niż kawa, jednak uwalnia ją stopniowo. Dlatego jej efekt utrzymuje się nawet 6–7 godzin. Guarana stosowana jest również jako lek w przypadku chronicznego stanu zmęczenia oraz ma potwierdzone właściwości odchudzające. Jeżeli chcecie wypróbować jej działanie, nie dajcie się nabrać na napoje energetyczne. Najbezpieczniej zajrzeć do apteki po czystą guaranę w proszku (świetny dodatek do smoothie czy owsianki) lub gotowy suplement w kapsułkach zawierający ten składnik.

Nasiona goji

Badania z 2008 roku opublikowane na łamach „Journal of Alternative and Complementary Medicine” pokazały, że osoby regularnie spożywające sok z jagód goji (pół szklanki dziennie przez dwa tygodnie) odczuwają znaczący wzrost energii, poprawę koncentracji oraz sprawności umysłowej. Nasiona można kupić niemal w każdym sklepie i dodać do sałatki, owsianki, zjeść solo lub wypróbować nasz przepis na koktajl. Gdy kilka dni z rzędu zasypiasz na biurku, a po powrocie do domu zalegasz na kanapie, może wyciągnąć cię z marazmu.

Olej kokosowy

Olej kokosowy zawiera specjalny rodzaj kwasów tłuszczowych nazywany średniołańcuchowymi. Są one niemal natychmiast rozkładane i absorbowane do krwi w przeciwieństwie do zwykłych kwasów tłuszczowych, które muszą przebyć naprawdę długą drogę. To tak, jakbyś zjadł batonika, z tą różnicą, że nie musisz się martwić o glikogenowy skok!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Kawa liofilizowana – czym jest i jak powstaje?

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

kawa a senność

Po wypiciu kawy robisz się senna? Sprawdź, jaka może być przyczyna

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

kawa

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

kawa po chińsku / fot. iStock

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

×