Przejdź do treści

Jesteś fanką czosnku? Wyhoduj go sama! To naprawdę łatwe

Jesteś fanką czosnku? Wyhoduj go sama! To naprawdę łatwe Gaelle Marcel/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie
Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Czosnek – ta fantastyczna roślina jest nieodzownym składnikiem wielu potraw na całym świecie. Spośród licznych zalet smakowych i prozdrowotnych, trudno szukać w nim wad. Właściwie jedynie specyficzny zapach może kogoś zniechęcić.

Jeśli jednak mamy to w nosie i kochamy czosnek, a szare warkocze wiszące na straganie sprawiają, że świecą nam się oczy i już planujemy kolejne danie z tym naturalnym antybiotykiem, to zadajmy sobie proste pytanie: „Dlaczego same nie wyhodujemy go w domu?”.

Witaj czosnku

Domowa uprawa czosnku nie powinna sprawić kłopotów nawet najmniej doświadczonym ogrodnikom – amatorom. Jeszcze jedna dobra wiadomość – poza tym, że jest to niemal dziecinnie proste, masz wybór spośród trzech sposobów uprawiania tego warzywa. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości, a już niedługo będziesz mogła pochwalić się swoimi plonami. Radą posłuży nam Emilie Vanpoperinghe, współzałożycielka londyńskich „zielonych skrzynek”, z dostawą do domu Oddbox i specjalistka w kwestiach food waste.

Uprawa w domu (ziemia)

Według Vanpoperinghe wystarczy posadzić dojrzały ząbek czosnku korzeniem w dół. Przyda się nam do tego mała doniczka wypełniona ziemią. Miejsce ekspozycji powinno być mocno nasłonecznione. Już po kilku dniach możesz oczekiwać efektów w postaci pojawiania się łodygi.

Uprawa w domu (woda)

Jeszcze prostszym rozwiązaniem będzie „zasadzenie” czosnku w wodzie. Wystarczy wrzucić ząbek do szklanki, a po kilku dniach pojawi się zielona łodyga. Niedługo potem będziesz mogła rozkoszować się smakiem świeżutkiego czosnku, przypominającego wyglądem szalotkę.

Uprawa na zewnątrz

Jeśli masz skrawek ogródka lub miejsce na większą skrzynie na balkonie, to śmiało możesz zabrać się za uprawę „pod chmurką”. Na efekt będziesz czekała odrobinę dłużej, ale zadanie nie jest zbyt pracochłonne.

Czosnek należy sadzić jesienią lub wiosną, zbiorów powinnaś oczekiwać w lipcu. Ząbki należy oddzielić od główki i pojedyncze rozsadzić w odległości mniej więcej ok. 18 cm od siebie, na głębokości dwukrotnej długości ząbka, szpiczastym końcem do góry. Ziemia powinna być regularnie podlewana, a stanowisko dobrze naświetlone. Postaraj się by chwasty nie pokrzyżowały ci planów.

Nagroda w kształcie główki

Kiedy zorientujesz się, że twój czosnek jest już gotowy? Liście z wyrośniętych łodyg zaczną żółknąć. Wtedy delikatnie oderwij główkę i odczekaj parę dni aż jej skórka obeschnie, najlepiej pod działaniem letniego słońca.

Gdy tylko skończysz zaplatać warkocze, zaproś znajomych na wieczór pt. ”Pogromcy wampirów” podczas którego czosnek będzie rządził na stole, a filmy o krwiopijcach na ekranie. Ssssmacznego.

 

Źródło: delish

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Żywokost – właściwości, zastosowanie, przepis na maść

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol