Przejdź do treści

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Czym karmić szczeniaka i dorosłego psa? / Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Prawidłowe odżywianie psa ma kluczowe znaczenie dla jego rozwoju i utrzymania dobrego stanu zdrowia. Jedzenie dla psa powinno być dopasowane przede wszystkim do etapu rozwoju – inaczej żywi się szczeniak, a inaczej pies dorosły. W doborze żywienia dla psa ważny jest także stopień aktywności czy stan zdrowia zwierzaka. Można zdecydować się na samodzielne przygotowanie jedzenia dla psa lub sięgnąć po gotowe karmy.

Gotowe karmy czy gotowane jedzenie dla psów? 

Każdy właściciel psa staje przed wyborem: czy lepsza jest karma mokra bądź sucha, czy może lepiej samodzielnie gotować psu? Odpowiedź na to pytanie jest złożona i powinna uwzględniać kilka czynników. Jednym z najistotniejszych bywa czas. Wielu właścicieli czworonogów po prostu nie ma czasu na codzienne gotowanie i wówczas doskonałym rozwiązaniem są gotowe karmy. Kolejnym argumentem za wyborem gotowych karm dla psów jest fakt, że dobrej jakości karma jest odpowiednio zbilansowana pod kątem zawartości makro- i mikroskładników. Z kolei przewaga gotowania posiłków dla psa sprowadza się do możliwości dopasowania posiłku do preferencji smakowych pupila. Ponadto właściciel psa ma pewność, skąd pochodzą wszystkie składniki posiłku.  

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Bloxin Żel do jamy ustnej w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Odporność
Estabiom Junior, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
Odporność
Naturell Ester-C® PLUS 100 tabletek
57,00 zł
Energia
Vigor UP! Fast o smaku owoców leśnych
23,07 zł
Odporność
Iskial MAX + CZOSNEK, Suplement diety wspierający odporność i układ oddechowy, 120 kapsułek
42,90 zł

Jak karmić szczeniaka? 

Szczeniak, który przestaje spożywać mleko mamy i przechodzi na pokarm stały, może być karmiony zarówno gotową karmą, jak i samodzielnie przyrządzanym jedzeniem dla psów. Wybierając karmę gotową, należy zwrócić uwagę, aby dedykowana była szczeniętom. Taka karma spełnia specyficzne zapotrzebowanie żywieniowe szczeniąt, które potrzebują więcej białka i tłuszczów oraz kalorii niż psy dorosłe. Jednocześnie posiłki nie mogą być zbyt duże objętościowo, a to oznacza wysoką koncentrację składników odżywczych w karmie. Niektóre szczenięta od razu spożywają karmę suchą, inne wolą karmę miękką. Jeśli pojawi się problem z rozgryzaniem twardej karmy, można ją uprzednio namoczyć w niewielkiej ilości wody. 

Ile razy dziennie karmić szczeniaka? Zaleca się podawać posiłki 4-5 razy dziennie, w równych odstępach czasowych. Po zakończeniu 6. miesiąca życia zaleca się zredukować liczbę posiłków do trzech dziennie. Wielkość porcji karmy określa producent, dopasowując ilość spożywanej karmy do wagi pieska. Zawsze należy sugerować się informacjami podanymi na opakowaniu karmy. Z kolei w przypadku samodzielnego przygotowywania posiłków dla szczeniaczka obowiązuje zasada, że dzienna ilość pożywienia powinna stanowić 5% masy ciała pieska.  

Należy pamiętać, że nowe posiłki zawsze należy wprowadzać stopniowo, na początku zastępując nową karmą jedynie 20% dotychczasowego pokarmu i stopniowo zwiększając jej udział w diecie. 

Kobieta siedzi przy biurku i czyta coś na laptopie. Obok niej siedzi duży pies, którego głaszcze jedną ręką

Co powinien jeść dorosły pies? 

W przypadku dorosłego psa – podobnie jak u szczeniąt – można podawać zarówno karmy mokre i suche, jak i samodzielnie gotować posiłki. Jeśli stosowana będzie gotowa karma, nie ma potrzeby jej wzbogacania o dodatkowe mięso. Można natomiast wzbogacić posiłki psa o dodatek świeżych kiełków, niewielkich ilości świeżych warzyw czy surowego jajka.  

Zalecane jest podawanie dwóch posiłków dziennie o stałych porach. Dawkowanie karmy gotowej dla psa powinno odbywać się zgodnie z rekomendacjami producenta. Wielkość porcji uwzględnia wagę psa i stopień jego aktywności.

Jeśli właściciel psa decyduje się na samodzielne przyrządzanie posiłków dla pupila, obowiązuje następująca zasada: 70% powinno stanowić mięso, 25% – warzywa a 5% – zboża. Można gotować psu następujące mięsa: drób, królika, jagnięcinę, wołowinę, dziczyznę, baraninę, koninę czy ryby.

Jakie warzywa dla psa sprawdzają się najlepiej? Mogą to być: 

  • marchew, 
  • dynia, 
  • brokuły, 
  • bataty, 
  • seler, 
  • pietruszka, 
  • ogórki, 
  • czerwona papryka. 

W ostatnich kilku latach rośnie popularność karmy BARF (Biologically Appropriate Raw Food – biologicznie odpowiednie surowe jedzenie). Podstawą takiej diety dla psów są produkty surowe – dieta powinna zawierać 80% produktów odzwierzęcych oraz 20% warzyw. Na produkty odzwierzęce składa się około 50% mięsa, 20% podrobów i 15% kości. Natomiast pozostała część posiłku to warzywa i owoce. Mięso powinno nadawać się do spożycia na surowo. Wykluczone jest zatem podawanie psom dziczyzny oraz ryb zawierających enzym tiaminazę. Aby dieta nie była monotonna, najlepiej jest stosować różne gatunki mięs. W przypadku podrobów należy unikać podrobów dzika i wieprzowych, a także wnętrzności ryb. Kości powinny być całkowicie pokryte mięsem – najlepiej sprawdzają się szyje indycze oraz skrzydełka z kurczaka. Jeśli z różnych względów pies nie powinien spożywać kości, można je z powodzeniem zastąpić mielonymi skorupkami jaj. 

Ile powinien jeść pies dorosły? W przypadku samodzielnie przygotowywanych posiłków przyjęło się uważać, że powinny stanowić 5% masy ciała zwierzęcia, czyli każdy z dwóch posiłków powinien stanowić 2-3% masy ciała psa. 

Czego nie wolno jeść psom? 

Istnieje kilka produktów, których nie wolno podawać psom – może to skutkować zatruciem, a nawet śmiercią zwierzęcia. Warzywa, których nie należy podawać psom, to bakłażany, niedojrzałe pomidory i zielone ziemniaki, cebula i czosnek, a z owoców niezalecane jest spożywanie winogron, awokado i karamboli. Na czarnej liście znajdują się także grzyby, orzechy makadamia, czekolada, mleko i niektóre rodzaje nabiału (np. sery żółte i pleśniowe), kofeina oraz ksylitol.

Najciekawsze przepisy na posiłki dla psów 

Gotowanie posiłków dla psa nie musi ograniczać się do przygotowania porcji mięsa z dodatkiem warzyw i ryżu. Można np. przygotować pyszną zupę na bazie jagnięciny. Do jej przygotowania potrzebne jest 90 dkg jagnięciny, które należy ugotować w 2 litrach wody razem ze szklanką posiekanej marchwi, łyżką posiekanej natki pietruszki oraz 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej.  

Kolejna propozycja to musli dla psów. Potrzebne składniki to: 

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 
  • 60 g jogurtu koziego, 
  • jabłko starte na tarce, 
  • pół łyżeczki oleju słonecznikowego, 
  • surowe jajko. 

Składniki wystarczy wymieszać i podać psu.  

Sałatka z kaszą jaglaną

Każdy pies uwielbia ciastka domowej roboty. Oczywiście najlepiej, gdy w ich skład wchodzi mięso. Wówczas stanowią one bardzo wartościowe wzbogacenie diety w składniki odżywcze. Przykładem takiej przekąski są ciastka z wątróbką: 300 g wątróbki należy zmiksować z łyżką smalcu gęsiego i jajkiem, po czym piec na papierze do pieczenia w 160 stopniach przez kwadrans. Po upieczeniu masę można pokroić na niewielkie kwadraciki. Kolejna propozycja to ciastka z 300 g marchwi, rozgniecionego banana, szklanki mąki ryżowej, jajka i łyżki smalcu gęsiego. Składniki należy wymieszać i piec przez 15-20 minut w 160 stopniach. 

Przysmak serowo-mięsny dla psa można przygotować z: 

  • ugotowanej wątróbki, 
  • sera twarogowego, 
  • marchewki startej na tarce, 
  • jajka, 
  • ugotowanego ryżu białego. 

Składniki należy wymieszać i podawać psu jako główny posiłek.

Źródła: 

  1. Mussa PP, Prola L. Dog nutrient requirements: new knowledge. Vet Res Commun. 2005 Aug;29 Suppl 2:35-8. doi: 10.1007/s11259-005-0008-2. PMID: 16244922. 
  2. Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii. Opracowanie zbiorowe; Urban&Partner, 2015.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

×